hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2023. február 04. szombat 
Ráhel, Csenge

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Tuning, fejlesztés -
Elektronikus index kapcsoló
(HyGy - 2004-02-19)

Ha te is unod, hogy sosem villog stabilan az index ez a kapcsolás neked való. Aránylag olcsó pénzből kihozható, FET-es és csak simán be kell kötni a régi helyére.

Ezzel a 12V-ról működő index villogtatóval plusz vezeték behúzása nélkül át lehet alakítani elektronikusra az indexünket. Csak simán be kell dugni a régi hőszálas index kapcsolgató helyére.


Kapcsolási rajz

Kapcsolási rajzAz áramkört az itt található nyákrajz és beültetési rajz segítségével könnyen el lehet készíteni. A két kivezetésbe egy-egy darab drótot kell forrasztani. Ezen drótok másik végének készíteni kell egy kisméretű nyákot, amibe két darab nyákba ültethető papa sarut ültessünk be. Ezt a nyákot pedig csavarozzuk fel a dobozunk oldalára miután vékony fúrószárral kialakítottuk a megfelelő csík alakú lyukakat a papa saruknak. A két sarura lehet majd rátolni a régi csatlakozóról lehúzott dugókat.


DobozAki nem akarja a villogás sebességét szabályozni az a potenciométert ki is hagyhatja, a helyére megfelelő méretű fix ellenállást forraszthat. A kész áramkört ki lehet önteni műgyantával úgy, hogy csak a papa saruk vége lógjon ki, vagy pedig egy felcsavarozható zárt dobozba tenni a nyákot (esetleg ez előtt lelakkozni sima akril-lakkal a fólia felőli oldalt). Én a dobozos módszert választottam, így esetleges meghibásodás esetén még van esély a javításra. Az általam használt dobozt keresd a helyi elektronikai boltokban.

A 100uF-os kondenzátor minimum 16V-os és lehetőleg tantál kondenzátor legyen. Amennyiben ilyet nem kapsz, tapasztalataim szerint bele tehető a 100uF-os elektrolit kondenzátor is (ilyenkor a pozitív kivezetése legyen a dióda felé).

A hibátlanul megépített, működő áramkörben a 2x21W-os izzó esetén a FET langyos marad hűtőborda nélkül is. Az esetleges fordított polaritású bekötés nem károsítja az áramkört (ilyenkor a FET átvezet, és az izzók folyamatosan világítanak). Az időzítés nagysága a trimer potenciométer tekergetésével és a vele sorba kötött 2.2Mohmos ellenállás cseréjével, és/vagy a 150nF-os kapacitás cseréjével változtatható meg.

Ennek a módosított áramkörnek az eredeti verzióját már nem tudom hol találtam meg, de köszönet a készítőjének.

Az R4 potenciometer értéke: 2.5Mohm ha kapsz nagyobb értékűt akkor szélesebb tartományban tudod szabályozni a villogás sebességét. Ilyenkor a többlet értékkel érdemes csökkenteni a soros ellenállás értékét.

Alkatrészjegyzék:
ellenállások:
- 1db 4.7M ohm (R1)
- 1db 68k ohm (R2)
- 1db 2.5M ohm trimer potenciométer (R4)

kapacitások:
- 1db 22nF (nem polarizált) C1
- 1db 330nF (nem polarizált) C2 (nem tévedés a beültetési rajzon 150nF van ezt kicseréltem 330nF-ra így lassabban villog)
- 1db 100uF (nem polarizált) (ha nincs más jó az elkó is) C3

dióda:
- 1db 1N4001 vagy nagyobb (pl 1N4004)

ic:
- 1db 4093

FET:
- 1db BUZ11

egyéb:
doboz az áramkörnek, vagy műgyanta amivel ki lehet önteni
vastagabb drót
kis darab nyák
nyákba ültethető papa saru

eagle kapcsolasi es nyakrajz

Az áramkört mindenki csak a saját felelőségére építheti meg. Az áramkör által okozott esetleges sérülésért, balesetért, károkért semmilyen felelősséget nem vállalunk. Az áramkör esetleges működés képtelenségéért felelőséget nem vállalunk.

HyGy

:: Fórumok ::
MZ (49025)
Motoros túra (17948)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::
www.motoros.hu