hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. március 28. csütörtök 
Gedeon, Johanna

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


shamen - 2007-10-05 01:09:22

A kérdés az, hogy milyen közlekedési balesetről van szó?
Amennyiben csak anyagi kár keletkezik, vagy az okozott sérülés 8 napon belül gyógyuló ( Ezt a vizsgálatot végző orvos határozza meg. ), akkor szabálysértési eljárást folytat le a rendőrhatóság. A helyszínen intézkedő rendőrnek 15 napja van, hogy leadja a feljelentését. Ezt követően a helyi rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti (Al)Osztályán dolgozó szabálysértési előadóhoz kerül az ügy. A rendelkezésre álló iratok alapján ő folytatja le a vizsgálatot. Amennyiben egyszerű tényállásról van szó, és minden bizonyíték rendelkezésre áll, akkor meghozza benne a határozatot. Szükség esetén beidézi az eset résztvevőit, az esetleges tanúkat. Manapság egyre gyakoribb, hogy a baleset mechanizmusának az elemzésére, sebesség megállapítására, stb. igazságügyi műszaki szakértőt rendel ki. Igazságügyi orvosszakértő kirendelésére kerülhet sor akkor, ha az esetleges sérülés foka vitatott. Alapesetben, amennyiben egyszerű tényállásról van szó, akkor tudtommal 60 napja van az elbírálására és a határozat elkészítésére. Ez az időtartam indokolt esetben meghosszabbítható, viszont a törvényben foglalt 6 hónap köti őket. Eszerint a cselekmény elkövetésétől számított 6 hónapon belül el kell bírálni az ügyet, különben az elévül. ( Csak így zárójelben: A balesetes ügyek felénk elhúzódnak két hónapig az előadók leterheltsége, az ügyek magas száma miatt. )
Szakértő kirendelése esetén előfordul a hosszabbítás, mert nem kapkodják el a dolgukat.
Az I. fokú szabálysértési hatóság által meghozott határozatot kipostázzák a terheltnek, akinek a kézhezvételtől számítva 8 napja van rá, hogy kifogással éljen a határozat ellen ( Természetesen abban az esetben, ha nem ért egyet vele. ) Ha nem él kifogással, akkor az ügy jogerőre emelkedik. Ha kifogással él a rendőrség az ügyben keletkezett teljes anyagot megküldi a helyi bíróságra, amely jelen esetben a II. fokú szabálysértési hatóság. A bíró szintén átrágja magát rajta és vagy „egyes bíróként” hoz ő is egy határozatot, vagy tárgyalást tűz ki. Ha csak simán hoz egy határozatot, és azzal a polgár nem ért egyet, akkor kérheti a bírótól a tárgyalás megtartását, ahol előterjesztheti a bizonyítékait. Ezt a bíróság általában el szokta fogadni. Ha a tárgyalás sem hoz változást az eset megítélésében, akkor itt vége az eljárásnak. Szabálysértési ügyekben nincs további jogorvoslati lehetőség.


Amennyiben az okozott sérülés büntetőjogi gyógytartama 8 napon túli, az esetben büntetőeljárás indul. Ezeket az ügyeket az elkövetés helye szerint illetékes Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti (Al)Osztálya vizsgálja. Általában külön vizsgáló(tisztek) szokták az eljárás rendőrhatósági részét lefolytatni. A nyomozati határidő itt is 60 nap, amely szintén hosszabbítható a felügyeletet gyakorló ügyész engedélyével. A szakértős ügyek között előfordul, hogy az alap határidőn túl nyúlik. És ez csak a rendőrségi része.
Amennyiben a rendőrhatóság minden szükséges eljárási cselekmény elvégzett és minden rendelkezésre bizonyítékot összegyűjtött az ügyet megküldi a területileg illetékes közlekedési ügyésznek, akinek a dolga a vádemelés. Ő képviseli a vádat a bírósági tárgyaláson. Ezek az ügyek jóval túlnyúlnak a szabálysértési ügyeknél meghatározott fél éven. Bűncselekményeknél jóval hosszabb az elévülési idő. Sajnos előfordul, hogy másfél- két év múlva idéznek a bírósági tárgyalásra. Persze ezek extrém esetek. Az egyszerű megítélésű balesetnél jóval rövidebb az eljárási idő.

Kérdésként elhangzott, hogy a rendőr által észlelt balesetes ügyek gyorsabban lezajlanak-e? Ha viccelni akarnék vele, akkor azt mondanám, hogy annyival rövidebb a határidő, amennyi idő a rendőrnek kell, hogy a kapitányságról kiérjen. De nem viccelek, ezért azt mondom, hogy nem. Nincs jelentőség az ügymenet hossza szempontjából, hogy látta a balesetet egy rendőr, vagy sem.

A víkendház feltörés egészen más eset. A vagyon elleni bűncselekményeknél jóval nagyobb az ismeretlenes elkövetők száma, mint a közlekedés cselekményeknél. Ha az ügy alapból halott, tehát egyáltalán nincs nyom, amelyen el lehetne indulni, akkor 30 napon belül megszüntetik az eljárást. A közlekedési cselekményeknél – hála Istennek – viszonylag kevés az ismeretlen elkövetős. Az ilyen esetek jelentős részében utólag is sikerül(het) az elkövetőt felderíteni.
:: Fórumok ::
Motoros túra (17976)
MZ (49030)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu