hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 25. csütörtök 
Márk

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


shamen - 2006-09-15 20:44:52

Üdv Roles!

Én csak egy hozzávetőleges szankciót mondtam. Egy párszor már elmondtam ( leírtam ) néhány fórumon, hogy a rendőrségen az egységes jogszabályok ellenére nincs egységes végrehajtás. Megyénként változó az elbírálás mértéke, az ottani felügyeletet gyakorló ügyészség instrukciói alapján. Szóval, amiért egyik megyében mondjuk 10 ezer forintot szabnak ki, azért lehet, hogy máshol 20 ezret. És ugyanez vonatkozik az eltiltásra is.

A jogszabály ismertetéstől kérésedre eltekintettem, hiszen ott van a z25z által hivatkozott hozzászólásban.
Annyit azonban hozzáfűznék, hogy a sebesség ilyen mértékű túllépése kiemelt szabálysértésnek minősül, amely súlyosabb szankciót von maga után. A hozzászólásodból nem derül ki, hogy ez megtörtént dolog, vagy csak fikció.

Az esetek többségében megállítással végződik az ilyen akció és ugyebár felvétel is készül róla. Tehát maga a szabálysértés bizonyítva van. Ez alapján kiszabnak egy „ítéletet”.
Ha valaki ezzel – hogy is mondjam - nem teljesen elégedett, és ennek hangot is szeretne adni, azt manapság kifogásnak nevezik. Régen ez volt a fellebbezés. Fellebbezést akkor érdemes írni, ha valaki nem érzi magát felelősnek az elkövetett cselekményért, vagy a határozat bizonyos részeivel nem ért egyet.

Ez esetben jön a másodfokú eljárás. Ez jelenleg a helyi bíróságok hatáskörébe van utalva. Mivel ez a másodfokú eljárás csak púp a bíróságok hátán, ezért nem is nagyon mélyednek bele a szabálysértésekbe. Elsősorban azt vizsgálják, hogy az elsőfokú eljárás során minden körülményt figyelembe vettek-e az elbírálásnál, illetve vannak-e a formai hibák az eljárásban. Azt kell mondanom, hogy az esetek jelentős részében helybenhagyják az elsőfokú határozatot.

Ja, még valamit. A bíróság által ily módon hozott határozat jogerős. További jogorvoslati lehetőség nincs.

Ezt csak ezért fejtettem ki ennyire, mert van egy másik lehetőség is. Lehet „kérelmet” is írni a rendőrhatóság felé. Ebben azt kell mondani, hogy elismeri az érintett a szabálysértés tényét, de ilyen + olyan okok miatt kérné a kiszabott büntetés enyhítését. Pénzbírságnál anyagi, szo-ciális körülményekre szoktak többnyire hivatkozni, eltiltásnál pedig a munkahely elvesztésére. Ez utóbbihoz érdemes csatolni a munkáltató nyilatkozatát is, hogy csak akkor tart igényt valaki munkájára, ha annak van vezetői engedélye.
Persze ez sem jelent semmit, mert vagy figyelembe veszik, vagy sem. De egy próbálkozást megér. Veszíteni nem veszít semmit vele, mert egy ilyen kérelem miatt nem súlyosbítják a kiszabott büntetést.

A „bünti” kiszabásánál több körülményt is figyelembe vesznek. Elsősorban a cselekmény súlyát, az elkövető anyagi helyzetét, jövedelmét, eltartott személyek számát, valamint azt is, hogy van-e már szabálysértési priusza. Tudni kell, hogy szabálysértési ügyben a cselekmény időpontjától két évre visszamenőleg nézik a priuszt.

Hát, röviden ennyit!

Üdv! Shamen
:: Fórumok ::
MZ (49031)
Motoros túra (17976)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu