hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. március 29. péntek 
Auguszta

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


shamen - 2008-08-29 02:54:33

Üdv!
Hát, szépen felhalmoztad a szabálysértéseket.
Amit te elkövettél azt úgy nevezik, hogy a „Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése”. Ennek a max. összege 30.000 Ft. Ebbe ütközik az érvénytelen műszaki érvényességű, biztosítás nélküli jármű vezetése. Valamint az is, hogy nem tartottad magadnál a vezetői engedélyedet. Ha egyébként a jogsival minden rendben van. Tehát érvényes az adott járműkategóriára, nincs lejárva az orvosi, valamint nem vagy eltiltva a járművezetéstől. Ha nincs kategóriád, akkor az már engedély nélküli vezetés szabálysértése, amely 100.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha el vagy tiltva, az viszont bírósági hatáskör, itt 150.000 Ft a plafon.

Itt megjegyezném, hogy a tulajdonosnak, akié a jármű, annak is lesz még kellemetlensége az ügyből. Ugyanis lejárt műszaki érvényességű, biztosítás nélküli járművet nem lehet kölcsönadni. Ő a büntetést csak egyféle módon tudja (tudná) elkerülni, ha azt mondja, hogy nem adta neked oda a járművet. Akkor viszont ismét te vagy a …..ban, mert akkor a „Jármű önkényes elvétele” bűncselekmény miatt fognak eljárást indítani ellened. ( Ez utóbbinál ha jól tudom, akkor családtagok esetében nyilatkoztatják a tulajdonost, hogy kívánja-e a családtagja megbüntetését. )

A biztosítás hiányára az alábbiak vonatkoznak:
„Érvényes gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés nélküli vezetés"
51. § (1) Az az üzembentartó, akinek gépjárműve érvényes kötelező felelősségbiztosítás nélkül vesz részt a közúti forgalomban, százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Mint látható itt nem írják azt, hogy ki vezette a járművet. Szóval, ha átadta másnak, akkor is felelős. De csak az üzembentartó, tehát a vezetőt ( Természetesen amennyiben nem ugyanazon személyről van szó. ) nem ezért a szabálysértésért vonják felelősségre.

Amennyiben a tulajdonos, vagy üzembentartó vezeti a lejárt műszaki érvényességű járművet, úgy az „Érvénytelen hatósági engedéllyel vagy jelzéssel való közlekedés” nevű szabálysértés miatt 50.000 Ft-ig lehet bírságolni.

Mivel a szabálysértési hatóság munkájára nincs rálátásom, így nem tudom megmondani, hogy egyazon személy által elkövetett több szabálysértés esetén halmazatban állapítják-e meg a pénzbírságot. Vagyis összeadódnak-e az összegek. ( Erre én is kíváncsi lettem, majd rákérdezek. )
Viszont a Skodry által írt összeget azért soknak tartom.
A pénzbírság minimális összege 1.000 Ft, a maximális 150.000 Ft. Ezt például az eltiltás hatálya alatti vezetéssel lehet kiérdemelni.

Már máskor is írtam, de ismételjünk, szóval első esetben nem fognak max. összeget kiszabni. A pénzbírság megállapításánál több szempontot is figyelembe vesznek, így az általad felsoroltakat is.

Az általad írt „felfüggesztett pénzbírság” kifejezést nem tudom hová tenni. A szabálysértési törvény az eljárás felfüggesztése kifejezést ismeri. Kiszabott pénzbírságot nem lehet felfüggeszteni. Azt vagy befizeti az ember egyben, vagy részletfizetést kér. Esetleg a pénzbírságot megállapító határozatot kifogásolja meg. Ez esetben van lehetőség a határozat módosítására, amely lehet kedvező a terhelt számára is, például, hogy megszüntetik az eljárást, így mentesül a fizetés alól.
Szabálysértési eljárásban 2 évre visszamenően priorálnak, vagyis az azon belül elkövetett szabálysértések esetén szigorúbb az elbírálás.
:: Fórumok ::
Motoros túra (17976)
MZ (49030)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu