hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. október 20. vasárnap 
Vendel

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


peti74 - 2006-05-15 14:43:18

Töltésjelző : kisteljesítményű izzó bekötve az akkumulátor plusz és a töltőrendszer kimenete közé. Ha a két pont feszültsége közel egyenlő, az izzó kialszik. Mi ebben a bonyolult ?

"12V-os dinamó" ügyben:
Kb 1 évvel ezelőtt volt itt egy vérre menő vita egy Öregapó nevű tag és énközöttem, hogy pontosan milyen berendezést is takarnak a következő szavak : dinamó, generátor, alternátor.

Akkor végül valami olyasmire jutottunk, hogy az érthetőség kedvéért jelentse mindenkinek ugyanazt, különben folyton elbeszélünk egymás melett. Tehát :

Dinamó: egyfázisú egyenáramot termel. Gerjesztőtekercsek az állórészben, a feszültség a forgórészen keletkezik, szénkfével szedhető le a tengelyirányú kommutátorokról. Egyeniránítást nem igényel. Feszültségszabályzása a (visszavezetett) egyenáramú gerjesztés változtatásával oldható meg.
Jellemzően a kisebb teljesítményű 6V-os rendszerek készültek így, pl. a 6V-os jawak, 6V-os MZ-k.

Generátor : hárofázisú váltakozóáramot termel. Az egymástól 120 fokoas fázisban eltolt feszültségek az állórész tekercseiről szedhetők le. Gerjesztése a forgórész tekercseivel történik, szénkeféken és két axiális kommutátorgyűrűn keresztül. Egyeniránítást igényel. Feszültségszabályzása az egyneirányított feszültség visszavezetésével a gerjesztés változtatásával oldható meg.
Jellemzően az újabb, nagyobb teljesítményű 12V-os rendszerek készültek így, pl. ETZ, 638-640-es Jawa.

Alternátor: háromfázisú váltakozóáramot termel. Az egymástól 120 fokoas fázisban eltolt feszültségek az állórész tekercseiről szedhetők le. A gerjesztést a forgórész állandó mágnese adja. A feszültségszabályzása nem a visszakapcsolás elvén működik, a "felesleges teljesítményt" a tekercsek ki-be kapcsolgatásával és vagy disszipációval oldják meg.
Jellemzően a rizskályhákban van ilyen.

Ezek alapján a 12V-os dinamó nem más, mint egy "megerőszakolt" vagyis túlgerjesztett 6v-os dinamó, azért hogy 12V-os fogyasztókat tápláljon és egy 12V-os aksit töltsön.

Üdv,
Peti74
:: Fórumok ::
Motoros túra (17987)
MZ (49044)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu