hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. október 20. vasárnap 
Vendel

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


peti74 - 2005-06-23 19:39:02

DocZ!
Közben végigbogarásztam amit itt a fórumban írtál, meg megnéztem a levelezésünket is.
Ezt írtad: "a jeladó hall ic-s lett és úgy működik mint a trabanté tehát 180fokon keresztül tart a négyszögjelem igen szintje. vagyis az egyik henger felfutóélre a másik lefutóra kapcsol. annyi hogy én más hall ic-t használok mint a trabantnál és nem egy mágnes hanem kettő oldja meg a vezérlést de a jeladó gyakorlatilag ugyan úgy működik mint a trabanté."

Na én ebben sejtek némi okot a problémára. Ha más hall ic-t használsz, mint a trabanté az még lehet jó, amennyiben egy ic-ről van szó. De a trabi/ETZ megvalósítás helyett te két mágnest használsz. Azt nem tudom elképzelni, hogy miként vezérlik ezek mágnesek az IC-t? Gondolom nem mágnesgyűrűről van szó, hanem két különálló, mondjuk kocka, vagy lapka alakú mágnesről, amik valami forgó lemezre vannak szerelve ??
Csak azért kérdezem, mert akkor nem egy 180 fokra szimmetrikus, 50%-os kitöltési tényezőjű négyszögjel adódik a hall ic kimentén, hanem valami egész más. Az ic szintje csak akkor stabil, ha mágneses mezőben van, akkor egy reed-reléhez hasonlatos. Ráadásul nem akkor kapcsol, amikor kikerül a mágneses mezőből, hanem amikor a mező polaritást vált.
Ha például egy forgó fémlapon mozog az ic felett két kis mágnes, akkor forgás közben az ic "látja" :
bizonytalan - észak - dél - bizonytalan - észak - dél - ... és így tovább. ennek megfelelően a kimenet is ilyesmi lesz: bizonytalan - igen - nem - bizonytalan - igen - nem -... stb.

A bizonytalan szintekből persze lehet biztos igent-t csinálni, az első tranzisztor (esetünkben BC301) bázisára kell egy felhúzó ellenállás, az én kapcsolásomon ez 1k. Innentől már ic specifikus is lehet, de a DDR hall ic-hez ez az 1k-s szintre húzó 12V-os és 6-os tápfesz esetén is megfelelő.

Másik probléma, ami a nagyon gyenge szikrára magyarázat lehet, hogy két kis mégnes esetén a trafók primer köre nem 50%-ban lesz nyitva, hanem a méretektől függően CSAK 5-10%-ban. Ez a rövid idő nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy megfelelő energiájú mágneses mező épüljön fel a trafó primer körében, márpedig a szikra energiája ettől nagyban függ.

Csak azért írom ezeket a találgatásokat, mert rá szeretnék jönni, hogy miért nem működött neked az, ami nekem igen.

Peti74
:: Fórumok ::
Motoros túra (17987)
MZ (49044)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu