hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 25. csütörtök 
Márk

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


Pali - 2004-09-22 12:20:24

Ahoj!

Van egy érdekes elvi kérdésem.
Eddíg hall cellát bármely alkalmazásban ahol láttam mágnestől kapta a triggert, a mágnest mozgatták előtte.
A tárcsa majd "árnyékolja" a mágnese teret, egyszerűen abszurd. Próbáld ki. ha ferromágneses anyagból készült lemez egyik oldalára mágnest helyezel, akkor az egész anyag mágneses lesz. (Az anyagban a mágneses domének beállnak a mágneses mezők irányába, stb). A paramágneses anyag mellé, akor meg az anyagjellemzőktől függően alakul ki egy mágneses tér a mágnes körül. (pl légrés.), pongyolán fogalmazva csillapítva terjed benne a mágneses tér.

Amennyiben emlékeztek az általános iskolai fizikaóra vasreszelékes-mágneses kísérletsorozatra különböző anyagokból készült lemezekkel / lapokkal, akkor tudjátok miről beszélek.

Amiért működhetett valakinek az említett tárcsás megoldás, mert a hall cellának kell egy bizonyos nagyságú (és irányú!!!) mágneses tér, hogy a kimenetén szintet váltson, a fémtárcsával megváltoztatta a mágneses tér alakját -> gyengébb tér érte (de érte) a hall cellát. Magyarul, csak mázlija van annak akinek működött, de valószínűnek tartom, hogy előfordulhat haladás közben bizonytalan működés (hol kapcsol, hol nem...), ezért tapasztalhatnak egyesek megbízhatatlanságot. (tárcsával az infra kapus jeladó a fasza megoldás, de csak ott használható biztonságosan, ahol hermetikusan le tudod zárni a jeladó házat pl. Dacia, megelőzendő a koszolódást...).

Mielőtt lemondanánk a hall celláról, van megoldás, egy mágnes gyűrűt kell forgatni a hall cella előtt, amit fölülről nézve a felületére merőlegesen, félköríven É-D ; másik félköríven D-É irányú teret hoz létre. ezt a gyűrűt rögzitve egy fémlapra, és az így létrejött harangot föltéve a bütyökre, a hall cellát a gyűrű alá igazítva elérhető, hogy a hall cella fél fordulatonként ellenkező irányú mágneses térbe legyen helyzve.

Érdekes kísérlet lenne, egy hangszoró mágnes félbevágása (csak kellően kemény vágóeszköz kell a ferrithez, pl gyémánt....) után létrehozva a fent leírt alakot működne-e (tudtommal a hangszórómágneseket úgy gyártják, hogy a mágneses tere a gyűrű középpontjában legyen a megfelelő karakterisztikájú, és hangszórógyártásban nem vagyok otthon... szóval lehet, hogy nem menne; de ha igen, olcsóbb lenne előállítani a harangot, mit gyártatni. Ki kell próbálni... :))


Ajánlom mindekinek, akit érdekel, hogy próbálja ki asztalon a leírtakat, kísérletezzen, én is a tapasztalataimat írtam le. Szívesen veszem a segítségét annak, aki jártas az elekromágneses terek rejtelmeiben.... (Jobban kellett volna figyelnem a hasonló című előadáson......:))))

Üdv,
Pali
:: Fórumok ::
MZ (49031)
Motoros túra (17976)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu