hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. április 23. kedd 
Béla

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


Keri - 2015-03-08 07:43:52

Amit linkeltem adatlapot, érdemes megnézni. Majdnem az összes szóba jöhető trafós balansz megoldás benne van, és ez a vezérlő IC 6 celláig vezérli is ezeket.
2700forint az IC, szóval nem is vészes, ha működik.

Felfűzött stabkockák.
Ha sorba kötöd és az előző kocka földjére is kötöd a bemenetét a másiknak akkor rövidre zárod :D
Főleg azért mert az akkuban sorban össze vannak kötve a cellák.

De ha nem is lennének, akkor is egy sorba kapcsolt rendszernél az áram azonos mindegyiken, márpedig akkor nincs balansz.

cellánkénti shunt szabályzóval (pl. zéner dióda) lehet azt megoldani, hogy a többi akku árama elkerülje a már feltöltött cellát. Ez működő és elterjedt megoldás, de akkor megint ugyan ott vagyok hogy a szabályzónak kell el diszipálnia azt a teljesítményt.

Az lenne a legjobb, ha azt a cellát ami elérte a maximális töltést ki lehetve venni az áramkörből és egy rövidzárral helyettesíteni, de sajnos ennek a megoldásnak műszaki problémái vannak, mivel a legjobb kapcsoló FET belső ellenállása is jóval nagyobb mint ezeknek a nagy áramú celláknak. Így rontaná a paramétereit, ráadásul minden cellával sorba kéne kapcsolni egy kapcsoló elemet, ami egy meglévő kompakt akkunál nem lehetetlen de macerás.

Kisebb áramú pakkoknál egyébként ez is működő megoldás, gyárilag belerakják ezt a védelmet, ami túlfeszültségre, túlmerítésre és túláramra is védi a pakkot, így lényegében bármilyen gagyi dugasztápról lehet tölteni szabályozás nélkül ezeket.

Amúgy a LiIon-os DeWalt fúrógépem akkupakját kéne megnézni hogy csinálja. 27Wh akkupakk. Fél óra alatt feltölti. A cellák közös pontja csatlakozik a töltőre, és nagyon kicsi az egész töltő és egyáltalán nem melegszik, tehát elég korrekt megoldása lehet.
Ja és ahogy merülnek a cellák egyenként kiveszi az áramkörből, ahogy fentebb is írtam, de nem tudom hogy csinálja mert amúgy 300W-os a motor, tehát itt is vannak jócskán áramok.
:: Fórumok ::
MZ (49031)
Motoros túra (17976)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu