hu
: Főoldal : : Fórumok : : Feliratkozás a levlistára :
2024. szeptember 27. péntek 
Adalbert

:: Egy kép ::

:: Címlista belépés ::
email:
pass: 

:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?

Imádkozom, hogy tavaszig kitartson (61)

Már a kád is csurig benzinnel (10)

Eladtam az összes MOL részvényemet (2)

Hosszabb nyári túrákat szervezek (4)

Ez hülyeség, most is 5ezerért tankoltam, mint máskor (33)

Ez egy ilyen év, folyton esik (3)

Ideje kivenni a fojtást! (17)


:: Ajánlott böngésző ::

- Fórumok -
Új hozzászólás

Felhasználó: 
Jelszó: 
Hozzászólás:


Árpád - 2008-08-25 11:23:13

Az IRFP fet. Azaz térvezérlésű tranzisztor.Field effect transistor, ha jól írom. A normál tranzisztor egy három rétegű eszköz, ahol egy lezárt pn átmnet(két elenkezőleg szenyezet félvezető találkozása) áramát vezéreljük egy nyitott pn átmenet áramával.
A fet egy megfelelően szennyezett félvezetőben kialakuló ugynevezett kiürített rész (ami olyan, hogy nem szeret átmenni a töltéshordozó) segítségével műxik. Ezt úgy kel elképzelni, mint egy dugót, ami oldalról benyomódik egy csőbe. Minél beljebb van, annál kevesebb töltéshordozó tud áthaladni, annál kissebb lessz az áram. Ez a "dugó" feszültség hatására jön létre. Tehát a fet feszültség vezérelt, a tranzisztor pedig áram. Ez a lényeges különbség, hisz mind a kettő háromlábú félvezető cucc, ami áram szabályzásra, illetve erősítésre szolgál.
Gyakorlati különbségek: A feten nincs maradék feszültség, ami a tranzisztornál a kollektor és az emiter között mérhető, a fetnek ellenállása van. ezért a feten kevesebb teljesítmény alakul hővé, azaz kevésbé melegszik. A fet feszültség vezérelt, a vezérlő feszültséghez szükséges áram több nagyságrendel kissebb, mint a tranzisztor bázis árama. A fet bemeneti ellenálása szintén sok nagyságrenddel nagyobb , mint a tranzisztoré, tehát kevésbé terheli az előtte lévő eszközt.
A fet hátrányai jelen esetben nem érdekesek.:) Azokról csak akkor, ha valaki a szakmát tanulja, és korrepetálásra szorul.:))
Kissé pongyola volt a leírásom, de talán érthető.Csak annyi a fontos belőle, hogy tudja az ember az előnyöket, tudjon választani.
:: Fórumok ::
MZ (49044)
Motoros túra (17985)
Jawa (27120)
Motorszervíz (2867)
Simson (3406)
Izs (611)
police (1763)
Pannónia (6541)
Dnepr (125)
Ural (61)
Átépítés (910)
Csepel (1960)
Junak (318)

:: Keresés ::




www.motoros.hu