:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Köszönöm. Ismét tanultam valamit.
Újpesten, az Árpád úton a vöröstéglás épülettel majdnem szemben van egy ragasztószaküzlet. Ott biztosan találsz megfelelőt.
sorszám: 15064 (61196)
( előzmény: Mr.Grabowsky, 2006-09-04 15:16:35)
üdv mindenki!
lenne 2 kérdésem 125ös trophy hol hajtja a
spirált?(hátsó keréknél a lánc mellet van vmi olyasmi dolog az lenneaz?) ja és etznek a spirálja jó hozzá?
előre is köcce
Igen, légtelenítettem.
Mivel sötétedett, nem láttam, mi is a bibi. Azóta viszont kifigyeltem, hogy a fékcső menete megadta magát, ott priccol kifele az olaj, ígyhát egy jó kis kínlódás áll előttem, amíg megoldom a dolgot:(. Esetleg van valakinek valami mentőötlete? Valami menetrögzítő szuperpempő??
Üdv.
Grabo
Megéri-e egyáltalán farigcsálni?
A Reed szelepet tsbe is bele lehet rakni???
Kössz a válaszokat, ez a kérdés már régebb óta foglalkoztatott.
Ja meg, Ha magasabb oktán számút tankolok bele, nem fog annyival kevesebbet fogyasztani, h megérje ugye?
jawa lovas nincs már sajna meg a 150es hengerfej.
ha rossz helyen adja a szikrát a gyertya akkor esetleg a gyertya a rossz, ha mind a 4 rossz helyen szikrázik akkor mind a 4 rossz.
Ha az új és belevaló hőértékü és tipusu gyertya is gyorsan tönkremegy akkor beköpi a gyertyát. Ezt pedig sokminden okozhatja: Szimering, karbi, benzin, falslevegő.
Vígan elmegy 98-assal vagy nagyobbal is. A doksiban az van leírva, hogy 88-asnál ne tankolj alacsonyabb oktánszámu üzemanyagot, tehát minden ami nagyobb mehet bele. Különbséget nem fogsz érezni, elméletileg picit jobban megy és picivel kevesebbet fogyaszt, de ezt még azokon a kocsikon sem éreztem ahol meg volt adva az oktánszámhoz tartozó előgyujtás. Éppen ezért felesleges is ilyet tankolnod.
Azt hogy hova kell állítani a gyújtást nagyobb oktánszámmal senki nem tudja, mert nincs gyári információ erről. Amit tudunk, az hogy a gyári beálításokkal egészen biztos nem lesz gond.
A versenyzésre használt ETZ-n akarunk majd kisérletezni mit bír, de ehez egy HF hőmérőt és egy gyorsulás mérőt is fel akarunk szerelni a motorra, hogy hiteles információink legyen a változtatások eredményeiről.
Illetve hallottam olyanról aki próbálgatással állítja be, (eredményesen) de ehez jó fül és nagy tapasztalat szükséges.
Skoda, Dacia, Opel Astra F, másról nincs szervízkönyvem.
MZ-knél sincs megadva tudtommal, de azt viszont tudom, hogy 88-as benzinhez vannak kitalálva a gyári adatok.
Chevy001 simán 3mm és járhatsz 95-össel nyugodtan, nem kell bele a drágább 98-as. Különben semmi értelme, nem fog jobban menni tőle, ez tapasztalat.
Kerinek teljes mértékben igaza van.
Én megnézném a gyertyakábelt, és a pipát is. egyenként cserélném őket.
Szedd ki a gyertyát, csavard le a pipát, és a kábelt dugd be a henger bordái közé. mozgasd át a motort a berúgókarral. ha szikrázik, akkor jó. esetleg blankolhatsz a kábel végéből, ha szakadozott a huzal.
a pipát cseréld ki egy olyannal, ami tuti jó.
Nekem is volt ilyen múlt hét pénteken, nekem a gyertya volt mondjuk rossz, hol adott szikrát, hol nem, de ha beindítottam, egy darabig ment csak, gondolom, amig át nem melegedett rendesen. Szóval valószínűleg valami a gyertya-pipa-kábel-trafó vonalon gyengélkedik, csak még nem lehelte ki a lelkét teljesen.
Nekem ehhez hasonló esetben (nem vette a fordulatot, pöfögött is, majd leállt), a trafó volt a ludas.
Hali! Segítséget kérnék: 250-es Etz-m problémás. Elindítom, pörög egy kicsit a motor, aztán leáll.A benzin jó, akksi is, töltés is, karbi is. Vagy 4 gyertyával is próbálkoztam, de ua. Nem adja jó helyen a szikrát egyiknél sem. Egyszer mentem vele vagy 1 órát, másnap már ugyanugy nem ment. Mi lehet a rossz?
Szóval akkor a gép símán megy 98al is.
És akkor hova állítsam a gyujtását? TS250/1
Hadd ne keressek utána: melyik motornál írja ezt a gépkönyv ? Még a P20-as is 1,9 mm-t ír elő a különböző méretű hengerfej-tömítések és a szükséges magasabb oktánszámú benzin használatára. Nem kötözködöm, tényleg érdekel.
a gyújtást csak azért érdemes nagyobbra állítani mert a motor az adott keretek között a lehető leg nagyobb előgyújtásnál lesz a leghatékonyabb ahol még nincs kopogásos égés.
(a kopogás mérős motorok is erre a tényre épülnek)
Ha nem változtatsz gyújtást a nagyobb oktánszámhoz azzal sincs semmi probléma.
ezen már régebben volt vita, ezért nem fejtem ki, amiben azonos volt a véleményünk, hogy a magasabb oktánszám kompressziótürésen nagyobb valamint, hogy a gyári szervizkönyvek nagyobb előgyujtás értéket engednek meg a nagyobb oktánszámhoz, másról nincs hiteles információm ezért az újabb flame elkerülésére ezekre nem térek ki.
A kompresszió változatlan, nem tuningolásról szólt a hozzászólás...
De maradjunk tényszerűek:
1. Az égési sebesség a molekulaszerkezettől függ (minél nagyobb a molekula és minél több a C-atom, annál lassabb).
2. Az oktánszám növeléséhez kémiai úton módosítják a molekulaszerkezetet, vagy adalékolnak (pl. 1,5 ml/kg-ot meg nem haadó mértékben ólomtetraetilt).
Konklúzió: ha egyébként nem nyúlsz a motorhoz, de a 95-ös benzin helyett 98-ast vagy 100-ast tankolsz, bőven bele fog férni a gyújtás a gyárilag megadottt -tól -ig határba. A gyújtáshoz tehát nem kell hozzányúlni, pláne nem nagyobbra állítani.
A magassabb oktánszámú benzin jobban tűri a komressziót, így a holtponthoz közelebb következik be az önrobbanás.Amit leírtál R.A az igaz, ezzel a kiegészítéssel. A meleg motornál járás közben gyújtás nélkül is bekövetkezik a robbanás megfelelő sűrítés elérésénél, ezért van az, hogy ha alacsonyabb oktán számú benzint tankolunk a beállítottnál a motor kopogni fog.Nagyobb komressziónál a magassabb oktánszámú benzin gyorsabban ég. Tehát az oktán szám is beleszól az előgyújtásba. De nem nagyobb előgyújtást lehet adni, hanem pont a felső holtponthoz közelebbit.Igazából persze a magassabb oktánszám előnyeit akkor lehet élvezni, ha a robbanási tér is megfelelő nagyságú. Tehát a hengerfejből is le kell szedni valamennyit. Ez még nem elég, mert kopott hengernél a kompresszió nem fog nőni nagyon a robbanó tér csökkentésével sem.
Mi az összefüggés a nagyobb oktánszám és az előgyújtás között ? Emlékeim szerint az égési sebesség, az égéstérfogat és a dugattyú sebessége határozza meg az előgyújtás megfelelő időpontját, ezért ezt fejtsd ki egy kicsit bővebben...
És légtelenítetted, vagy csak felülről beletöltötted az olajat?
Valaminek jelentkeznie kellene, ha anyira pocsék a tömítés, akkor pedig spriccelne orrán száján a fékfolyadék
sorszám: 15041 (61157)
( előzmény: Mr.Grabowsky, 2006-09-03 19:21:17)
nem mert jobb a kompreszió tűrése a magasabb oktánszának...és ezért nagyobb előgyujtást is lehet adni neki, ha amúgy a sűrítési viszony nem változott.
Nem végsebbesség környékén tapasztaltam, olyan 90 környékén 5.ben! De alacsonyabb sebességekben (1-2-3) nem jött ki a probléma...
Mi a gond a 251ekkel? :) Meséljé csak... Nekem utazó 100-110 végseb 130. :)
Újpesten van minden. Az ára igazából attól függ, viszel-e mást is.
sorszám: 15036 (61130)
( előzmény: Black Dragon, 2006-09-03 19:24:52)
Hol található a blokk & mennyiért adod?
Hali!
Most vettem egy eléggé legatyásodott 250-es ETZ-t, bár a motorja meglehetősen jó (ez volt a fő szempont). A baj ott kezdődik, hogy a fék nem volt feltöltve olajjal. Feltöltöttem, légtelenítettem, nem működik. A fékkar húzására semminemű aktivitást nem mutat a munkahenger, tökig be lehet húzni egy kisujjal is a kart. Jól sejtem, hogy a tömítések mentek tönkre? Esetleg egy link is jól jönne egy használható, részletes fékjavító cikkről, az itteni sajnos nem tartalmaz túl sok olyan jellegű info-t(képek), ami a magamfajta kezdő szerelőnek támpont lehetne:(. Három hetem van a javítására, tessék csak nyugodtan gondolkodni:)!
Előre is köszi.
Üdv.
Grabo
Szép napot mindenkinek!
Most azért írok be ide,mert egyrészről nagyon boldog vagyok,másrészt az információt szeretném másokkal is megosztani!
Szóval,boldogságom jelenlegi oka az,hogy 150-es ETZ-m immáron tökéletesen müködik!Régóta kinlódtam vele,de a múlt héten sikerült felkutatnom egy nagyon erstklassig-legyünk ugye stílszerüek-autóvillamossági szerelőt,aki megjavította!A hibajelenség az volt,hogy városon kívül és/vagy éjszakai használatnál vagy világítás volt,vagy index,de egyszerre a kettő nem.Illetőleg az utolsó időkben már normális motormüködés sem...
No,a lényeg,hogy semmi perc alatt ki lett hajítva a régi elektromechanikus töltés és feszültségszabályozó,és helyette egy elektronikus lett beültetve.Közben az is kiderült,hogy a régi egy ponton letestelt,így az akku egy nap alatt akár képpes volt lemerülni.Érdekes módon azóta nincs ez a problema,van skálavilágítás,index,országúti fény,és annak visszajelzése is.ja,és a gép gyönyörüen megy.Ennyi.
Ha valakinek hasonló gondja akad,szerintem kezdje a keresgélést a fent említett testtájékán a mocinak!
Minden jót mindannyiótoknak!Most meyek és kerülök egy nagyot.Sziasztok!
Van egy TS-125 blokkom eladó. Ha kell, karburátor is van hozzá. Van egy pár hátsó teleszkóp is.
valaki nem tudja hogy hol lehetne kapni enduro kipufogót etz 150/125-ösre? ami fönt megy el mint a simsonokon? mert van csak még nem találtam... Ha valaki tudna ilyet írjon a walp@freemail.hu címre.. köszi
Hello!
Elképzelhető az egy ETZ250-esnél hogy azért fúj i a hengerfejnél mert akkora benne a kompresszió hogy a 95-ös üzemanyag túl korán robban be, és ennek a nyomása szökik el a hengerfejnél? Vagy ha kopogásos égés van, akkor az mindig halható amikor megy a motor, mert az én problémám csak hirtelen gyorsításnál jön elő (amikor a motor felpörög).
Tudomásom szerint nincs etz 4 sebességesbe! se 125 ,se 250,se251.
mind 5 sebességes
Etz 125-ből az 5 sebességes az is de luxe?
Van valami látható külömbség a 4 és az 5 sebességes változat között(etz 125-re gondolok)??
na ezt a hszt ne olvassa a samu :-))))
Én azt ajánlom, menj végig, pár egyszerű lépésen:
- benzincsap, esetleg tank kipucolása
- karbi, légszűrő kipucolása
- karbi fúvókaméretek ellenőrzése
- kipufogó kipucolása
- gyújtás ellenőrzés, gyergyacsere
Ha ezekután sem megy, akkor generál.
Nekem standard 150-esem volt, csak aztán szereztem TS fordszámmérőt+tartót, vettem hozzá kihajtást, és egy fél napi munkával rá lehetett applikálni a fordulatszámmérőt.
Kapott hátsó csomagtartót (dobozt), a csomagtartót tartó vashoz készítettem kapaszkodót is, szóval most már nem nagyon különbözik a dőluksz -tól:)
De viszont a de luxe-ból elég sok van nem?
Szevasz!
Ennél egyszerűbb probléma kevés létezik ám :)
Új tömítés, meg egy nyomatékkulcs kell hozzá. Ha lehúzod új tömitéssel, akkor nem fog kifújni tutira
Furatsd meg :)
Lehet emelni a hebgeren, meg a hengerfejből is lekapni kicsit.
Vannak ilyen aprótrükkök, de a 251 -esek legjobb tudiomásom szerint elég lomha jószágok :)
Vince
Hellósztok.Nekem van egy ETZ-251-es mocim,amivel bármit csinálok,az istenért sem megy többet száznál,ha tudtok segíteni,akkor légyszi írjatok.
Igen, elég ritka a standard. Nemis tom minek gyártottak olyat.
Nekem ETZ 125 DE LUX van:) ,150re alakítva.
Láttam valamelyik nap egy standard verzíót és tényleg a fordulatszámláló helyén ott volt a gyújtáskapcsoló és nem volt oldalt kapaszkodója sem.
De szerintem ez a verzíó nagyon ritka nem?
Amúgy neked milyen motorod van?
Ha fals levegőt szív, akkor az nemcsak ott vennéd észre. Ez a jelenség csak a legmagasabb fokozatban, végsebesség környékén jelentkezik? Alacsonyabb fokozatban, de nagy fordulatszámnál nem?
Hello!
250-es ETZ-m hengerfeje kifúj, a mai szerelésig nem csinálta, hogyan tudom megfékezni a szivárgást?
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|