:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Még véletlenül se vegyél bele C2-es csapágyat.
Indok:
"peti74 - 2006-06-23 22:29:47
Csapágyhézag témában !
NE vegyetek C4-est !
Én tudom, tapasztalatból mondom, meg aztán csapágyboltban dolgoztam egy ideig.
A 6306 C3-as hézaga 15 mikronnal (1,5 század mm-rel) nagyobb a a normál illesztésnél. Ez még nem okoz főtengelybillenést, amennyiben több centiméterre van egymástól a két főtengelycsapágy.
A 6306 C4-es hézaga azonban 28 mikronnal (2,8 század mm-rel) több a normál csapágyhézagnál, tehát majdnem a duplája a C3-asénak. Ilyen nagy hézag már a főtengely lötyögését okozza még akkor is ha több cm-re van egymástól a két főtengelycsapágy ! Ez egyrászt a főtengyely igen gyors elhasználódását, pl. 250-es ETZ-nél primer hajtás szétverődését, megszakító esetén a gyújtás nagy mértékű pontatlanságát és főleg kicsi (3000 alatti) fordulatszámon a főtengelycsap ovális pályán való mongása miatt a főtengelyszimmeringek tömítetlenségét okozza, ami jobb oldalon fals levegőt, a bal oldalon, főleg 250-es ETZ-nél a váltóolaj hengerbe jutását okozza, ami állandó gyertya problémákat okoz. (ez utóbbi persze kivédhető, ha a váltóba motorolajat töltünk hajtómű olaj helyett de azért ez nem igazi megoldás).
Tapasztalatból beszélek én ezt a C4-es mizériát tavaly végig szop*am.
Kisebb csapágyméretnél (pl. 6305) a különbség kisebb, de ott sem egészséges.
C4-es méretet csak a régi, magyarra fordított ETZ szerelési könyvek írnak, de ne higgyetek neki, ami ott C4, az a mai SKF szabvány által uralt világban kb. a C3.
Lehet, hogy valami olyasmi van a háttérben, hogy anno a kommunista világban direkt más szabványok voltak mint az "imperialistáknak", mint ahogy az orosz vasúthálózat is kisebb nyomtávú, mint az európai (legalábis sokáig így volt). De az a valószinűbb, hogy valami direkt félrevezetés volt ez a pórnépnek. (mert a "mesterek" már akkor is külön doksikat kaptak, ugye Semi ?)
Az elején leírt adatok bármelyik csapágyboltban egy SKF főkatalógusban megnézhetőek.
Szóval C3-as kell mindenhova, ahová emelt csapágyhézag kell.
A C4-es nem jó.
A C1-et nem írják ki, mert az a normál csapágyhézag.
A C2-es a logikával ellentétben csökkentett csapágyhézagot jelent, tehát NEM átmenez a C1 és C3 között.
A C5 és C6 újra növelt hézagot jelent, de ritka, mert csak exrém körülmények között használnak ilyen csapágyakat.
Van még egy jelölés, amit érdemes ismerni : a P6. Ez egy futáspontossági osztály, ami azt jelenti, hogy az adott csapágyban egy adott tűrési osztályon belüli golyókat használnak, vagyis a csapágyban "összeválogatott" golyók vannak.
Az erederi német csapágyakon olvasható P36 felirat tulajdonképpen egy máig használatos rövidítés, a C3 és a P6 összevonása. Ez egyébként pontosan azt támasztja alá, hogy már azt ETZ-k korában is C3-as volt a C3-as, csak a közkézen forgó szerelési doksikba került valmiért C4, persze nem következetesen, mert azért a P36 néhol felfedezhető.
Hát enyit a csapágyhézag kérdésről.
Üdv,
Peti74"
Az MZ kupában versenyzők szoktak C4-es csapágyat használni versenyen, de utcai körülményekhez teljesen megfelelő a C3-as.
Keri
Jó a cikk!
Megerősítette bennem, hogy azt a karbit ki kell dobnom! :-D
Egyébként szerinted lehet olyan, hogy maga az öntvény rossz?
Ez biztos? Hogy műsz. nélkül nem...
Mert nekem az jön le, hogy ahhoz képest, hogy mennyi pénzt benyelnek akármitis csinálhatnak. Pl. ha falfelé szállt le az ágyról reggel akkor aznap nincs átírás:)
Vagy ha nemtuggya kezelni a proggit akkor nemlehet beírni, hogy mnincs műszaki stb.
Én jártammár így, hogy nem volt igazuk...
Hát ez kész! Nem kövezlek meg :-)
De kis számolgatás: Van itthon 2 MZ, 3 Simson, 2 (1) Babetta... Ha ezeket mind beindítanám és lemérnénk a zajszintet, szerintem egy púpos TÁTRA platónyi sziklát gördíthetnék a nyakadba :-)
Na hát ezaz! Azért ennyi léért már tudhatnák a dolgukat de nem... Ez felháborító!
Elméletileg GFB tartozása nem lehet mert a biztosítónak 30 napon belül ki kell vonatnia a forgalomból és ilyenkor a kivonás okát kell megszüntetni tehát befizetni a GFB-t és hátralékait a visszahelyezéshez (hatóság által ideiglenesen kivont).
Nekem autó köldék a csekket és félévente küldik. A szomszédnak meg nem mert ő nemkapott. Úgyhogy passz.
Neked egyszerűen az volt a szerencséd, hogy vagy egy túl jóüszándékú, vagy egy a friss szabályokat nem ismerő ügyintézővel találkoztál. Azért ebben általánosságban ne bízz. Hivatalosan átiratni járművet csak érvényes műszakival, vagy forgalombol kivonva lehet. A többi eset maximum szerencse.
Ja, a minősített veteránt is át lehet asszem műszaki nélkül is, ha x időn belül elviszed megint OT vizsgára. De ez már csak rémlik, nem 100%.
karbis cikkmet olvastad már? :)))
abban van magyarázat a jelenségre.
Persze több lehetőség is lehet, de ha lépésről lépésre követed, jó esélyed van hogy megoldódik a probléma.
Illetve az alapjárati benzin fúvóka az egy nagyon pici luk a suber dugatyú pereme alatt a motor irányában. Ez is eldugulhat akkor is csinálha ilyet..illetve bárhol máshol szívhat falslevegőt (szimering, tömítések)
Sok sikert!
Nem lehet műszaki nélküli motort átiratni, maximum átiratás előtt kivonatni a forgalombol (ideiglenesen vagy végleg). Nem tudom, hogy ki volt az az idióta, aki ezt kitalálta, és nem tudom, hogy milyen gyakorlati haszna van ennek, de sajnos csak műszakis vagy forgalombol kivont járművet lehet átiratni (hivatalosan).
csá...
átírják műszaki nélkül is... leírom az én példámat... szóval megvettem a 251-est, 2 éve nem volt rajta műszaki, egy garázsban állt... egész jó állapotban volt, gondoltam ez megéri majd a sok utánajárást... megkötöttem a biztosítást, eredetvizsgálat, törzskönyv, forgalmi megvolt, a régi tulaj nevével... bejelentkeztem az okmányirodába, és kicsit megkönnyebbültem, mert egy ismerős csaj intézte az átiratással kapcsolatos ügyeket... hallottam ezt-azt az átírási problémákról, gondoltam így nem lesz gond... azonban elkeserített, mert műszaki nélkül (szerinte)semmi esetben nem lehet átiratni, ugyanis a gép az irodában érvényes műszaki vizsga nélkül nem tud új forgalmit nyomtatni, és ő bármennyire szeretne is segíteni, nem tud... na ekkor jött a mentő ötlet... elővettem a telefonkönyvet, felhívtam az összes környéken lévő okmányirodát (van egy pár) és az egyikben szó nélkül átírták... még meg is kérdezte a hölgy, hogy miért épp a lakóhelyemtöl 25 km-re akarom átiratni, mire én elmeséltem, hogy nem akarják átiratni... erre ő annyit mondott: "ilyen nincs, akkor ők hülyék!" :))))... ilyenkor csak átírják , hogy te vagy az új tulajdonos, megfizettem a négyezervalahányszáz forint átírási illetéket, amit egyébként is meg kell fizetned... a régi törzskönyvet elvették, a forgalmi megjegyzések rovátába beírták, hogy nem érvényes, dátum, pecsét, aláírás, meg azt, hogy én vagyok az új tulajdonos... ha akarom 5 év múlva vizsgáztatom le... nincs korlát... ha meg lesz a műszaki, akkor kapok új törzskönyvet, meg forgalmit 6-6ezer HUF-ért már az én adataimmal... persze amíg nincs biztosítás, eredetvizsgálat, meg adásvételi, addig ne is próbálkozzál...
nekem is lenne egy kérdésem... mivel két évig állt a motor, a tulaj nem fizetett szerintem se kötelezőt, se (akkor még) súlyadót... lehet ebböl nekem kellemetlenségem? új tulajnál tiszta lappal indul a dolog, nem? ha elmaradás lett volna, akkor az én biztosításom kötésénél (a régi tulaj is a hunáriánál biztosította)jelezték volna, hogy erre a rendszámra hátralék van, nem?... a teljesítmény adóval mi van?... a régi tulajnak kellett volna még 2007-re fizetni, nekem, mint új tulajnak 2008 jan 1-töl kell fizetni... be kell ezt jelentenem valahol, hogy fizetni "szeretnék" :) vagy megtalál a redszer?... :)járt már valaki hasonlóan?...
http://www.gagyiszoft.suxx.hu/
Akkor a NO-ra nyomj!!!
:-)))
nekem kitiltott motor volt és átirtam, ugyanis a törzskönyv meg a forgalmi két külön dolog. Oda adod az adasvételit, meg fizetsz 11000-t (6000 törzsk, meg 5000forint vagyonosodási illeték) és kipostaznak neked egy uj törzskönyvet, a forgalmi a megjegyzésekhez meg beírják hogy mátol tied a motor.
Na, most teljes köszönetnyilvánítás! Először is azoknak, akik a beragadó TS elsőfék ügyében segítettek: tényleg hatott a zsírzás!!! Jobb lett, mint újkorában!!
Aztán ma elkészült véglegesre a térdvédőm is, ezt is köszönöm Pirinek és Levendelnek!
Mostmár örökre jó lesz egy derabig !!!!!
jajj, de örülök :-D
Üdv! Nekem ami bevált: FAG C2-es zajcsökkentett műanyagházas ez a tuti, és kb 1300 HUF/db
Hali mindenkinek
Mz etz 125 ösbe milyen fötengelycsapágyat ajánlotok,valamint a db/ft-ra is kiváncsi vagyok.
Jah és még: lejárt müszakival lehet-e átírni? Vagy csak a kolegina hozzá állásán dől el h jó fej velem vagy nem?!
Mert olvastam olyat is h igen meg olyat is h nem?!! Szóval mi a helyzet?
Hali!
Valaki meg tudná mondani a fékdugattyúk(nyeregben) szimmeringjeinek a méreteit?? Néztem az alkatrész jegyzékben és nem irják!
Kössz! $peed
Sziasztok! kösz az infokat! kilátásba van egy 69es jawa (minden veterános álma: ugy 15éve nekivan támasztva egy pajta falának)
Ideiglenesen biztosan nincs kivonva, mert azt max fél/egy évre adják. Kétlem, hogy valaki nekiállt évente meghosszabbítani :) A végleg kivontat is vissza lehet helyezni a forgalomba. Az a különbség, hogy kell új forgalmi is, meg törzskönyv is. Persze ezt mind-mind külön eljárási díj kifizetése mellett :) A többi viszont úgy van.
A régi TS-eknél lehet olyan, hogy nem lehet oldalas mert az ülés alatt a tank és az ülés közt nincs cső keresztbe...
De elég ritka szerintem.
Szerintem jó, elolvastam. Igaz már van tapasztalatom de sztem sokaknak sokat segít. Gratulálok!
Minden jót
gab
Én úgy tudtam h minden 250es kijött oldalkocsival kivéve a TS250(4 seb). Az egyik cimborámnak ETZ250ese van olalkocsival. Egy álom vezetni. :D
Minden jót
gab
Annyira nem vágom ezt (mindíg változik) de az ocsmányirodán megmondják akár telefonon is.
De szerintem valahogy így van:
Nyilván ki van vonva a forgalomból hiszen a szürke forgalmi már jó húsz éve megszűnt.
Két féle képpen lehet kivonva: végleg vagy ideiglenesen.
Ha ideiglenesen van kivonva visszahalyezhető.
Ha véglegesen akkor nem, de kivétel ha régen (most nemtom a pontos dátumot) vonták ki, illetve veterán korú azaz legalább harminc éves ez utóbbi esetben veterán műszakira kell vinni.
De igen sokba fog kerülni (kb.30-50ezres) mert az integrált műszakin kívül kell eredetiség vizsgálat és törzskönyv is.
Ha tartozása van (GFB vagy súlyadó) azt is rendezni kell. Viszont a forgalomból kivont gépjárművet nem kell átiratni ez a forgalombahelyezéskor esedékes.
De ha jól tudom direkt akadékoskodnak mert nem tudják mi a dolguk és egyébként sem akarják visszahelyezni az ilyen öreg jószágokat bár ez attól függ hol helyezed vissza.
Nos, Uraim. Rámértem az akksira járó motornál. Kb. 7V-ot mutatott a műszer. Csak amikor már alig forgott a motor, akkor nem volt töltés, dehát akkor miért is lenne.
Akksi kapocsfeszültsége 6,2V.
Most hogy a töltésről meggyőződtem, a karbira gyanakszom inkább.
Egyszer már szétszedtem és gyorsan átnéztem. A fúvókákban nem volt dugulás. A szivató működik. Tán a benzinszint lehet?
Alapjáratot nem tudok beállítani, mert vagy alig jár a motor, vagy üvölt.
Ami még érdekes, hogy néha sikerül alacsony fordulatról is felpörgetni.
Érdekes, úgy tűnik, mintha karbi gondja lenne, de akkor miért hagy ki a gyújtás?
Na hátha eszembe jut álmomban valami. Ccakát.
Azt jelenti hogy a motort vagy kivonták a forgalomból,vagy egyszerűen nem műszakiztatták le régóta.Ha a tulajdonos megegyezik a forgalmiban levő tulajjal akkor forgalomba helyezhető.Előtte integrált vizsgát kell tenni.Aztán a műszaki.Elég nagy költség.Kb 20 és 30 ezer közötti.Plussz az átiratás.Az integrált vizsgát mindenképp az eredeti tulajjal csináltasd meg.Ez olyan mint a kocsiknál az eredetiség vizsga.
Mg 1 kérdés ha ezt olvasom egy hirdetésbe: szürke forgalmis! na ez mit jelent Forgalomba tudnám mág azt helyezni?
A németeknél már 1Euroért is láttam :-)))
Én úgy tudom lényegében minten Superelastik oldalkocsi egyforma és minden nagy MZ-re rá lehet tenni, de többféle gyári felfogatás van a motor tipúsokhoz. Egyébként a Superelastik Stoye volt anno és az EMW-hez adták...
http://www.stoye-seitenwagen.de/modelle.htm
Ez jó hir! én a használtal is megelégelnék!:-) kajtatok utána mint állat de semmi erdménye! ha valaki tudna hirdetést az dobhatna egy linket!
Van hozzá... a 251hez is
1100EUR ért má ujjat vehetsz :-)
http://www.ostmotorrad.de/mz/beiwagen/etzbw/bedetzsupel.php
Egy hülye kérdés!: 250es etzhez gyártottak valaha is oldalkocsit vagy csak a ts-t látták el vele???
basszus, anyira nem jó az a cikk, mint amenyire várjátok :D ha kirakom engem megvernek, hogy erre vártatok eddig :D
Igen nagyon kevés van már belőle ezért inkább az IZS 49-esekre kéne visszarakni azon is jól mutat :-)
Utánanéztem, tényleg gyönyörű alakú az IZS csepptank, de szerintem előbb szerzel 20 JAWA tankot, mint egy ilyent... :-(
Szerintem az IZS 49 tankja a legszebb :-)
Köszi!
A régin az volt nincs is meg az eredetije.
Akkor sok sikert a felújításhoz ( JAWA TANKOT RÁÁÁÁÁÁ!!! :-P )
Felújítás előtt van...
De igenszakatt az már biztos :-)
Meg lett húzva a kipuff annó többször is a régi perkámé volt.
Bár a másik se sokkal kölömb amivel járok.
Hola!!
Most volt időm tüzetesen átvizsgálni a képeket, amiket küldtél. Ebből profin legyártom a cuccost, mégegyszer kösz!
De nem bírom magamban tartani a kérdést: Ez a te mindennapos motorod? Nem kötekedésből, de olyan viseletesnek tűnik... Pláne a kipufogó. Bár, mindegy, csak menjen!!
GO MZ!
üdv!
na most megnéztem a kuplungot és ha a tuskon belül a durva beállítást teljesen be és majdnem teljesen ki állítom mindkét esetben csuszik a kuplungom. Nemtudom hogy ez attol van-e hogy elvan kopva, vagy attol hogy megfordul-e a főtengelyen.. Azt egyébként honnan lehet észrevenni?
meg ha mindkét végállásban néztem az egyikben majdnem kiemelve kellett volna lennie (hogy ne is lehessen berugni) a masikban meg nem kellett volna kiemelni nem?
Heló.Nincs véletlenül egy főtengelyed TS 125 be?Végül is enyém 150 es és kellene még egy 150 es hengerfej mert mostanában egy igen picit kifuj a hengerfejnél.mert ez is 150es gyári henger 25 ös hfejjel.Meg ha valakinek van 24 n1-1 es karbija az is jó lenne még,mert 22 es van rajt.
szép jó napot!
van egy eladó 125ös trofim 150es hengerrel papírok nélkül 4500km-rel
érdeklődni: petya54@citromail.hu
üdv:petya
MOTORÉPÍTÉS!!!Ha nincs keret a nagyköbcentis motor fenntartására és megelégedsz a kicsivel ami 250-es V2-es,szép és teljesen egyedi chopper,nálunk kedvező áron talál ilyen motort.Csak megrendelésre.Az első szépség a tavaszi motorszépség versenyen indúlnifog.Érdeklődni a 06309811674-es telefonszámon lehet.
Mz,Jawa szerviz Érden ugyan itt!
Yamaha XV250-ről még akkor nemis hallottál??:)
Sziasztok! Tudnátok nekem segíteni? 125-ös ETZ-m van,és a 22-es BVF karburátor úszószint beállításához keresnék korrekt méreteket(zárás és maximális nyitás). Előre is köszi a segítséget!
Pont ezt akartam kérdezni én is! :-DDD
Szevasztok.
A 250-esben a blokk egy kicsit ferdén áll, gondolom az erőhatások miatt a lánc egy kicsit jobbra húzta el.Főleg a hengernél, a blokkot tartó gumi akárminél látszik, hogy nem szimmetrikus. Ha fellazítom a tartó csavarokat, vissza lehet húzni egyenesbe, vagy ne is próbálkozzak vele? Vagy csak a blokkot tartó lemezek cseréjével lehet ezt orvosolni?
A karburátoros cikk meddig lesz még előzetesben? :D
sziasztok,
csuszik a kuplungom, leszedtem a ford.számmérő hajtást utanna alitgattam ide-oda talalomra, de végül sikerült ugyanabba az alapotba allítani, meg teljesen bekavartam magam, hogy hogy volt az a rögzítő lemez.
Ha valaki letudná írni szakszerűen hogy hogy kell beállítani, annak nagyon hálás lennék ( de tényleg:)). Teljesen bevagyok kavarodva, a szervizkönyvből meg egy kukkot se értek olyan zavaros. :O (esetleg még ha lenne valakinek lenne egy fotója arrol mikor levan szedve a ford. szám mérő fedél hogy hogy néz ki)
ja és üzenem azoknak akiknek nem mz, hanem robogo vagy ilyen olyan főfékjük van hogy ha a kar alá beraknak kb 2db 1forintos vastagságú acél anyagot akkor csodák csodájára olyan lesz mint amilyen a nagykönyvbe megvan írva (erre kínszenvedések árán jöttem rá )
Biztos bele lehet tenni!
Csak a kiálló részeket le kell flexelni, hogy rá tudd tenni a dekliket meg a hengert! :-DDD
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|