:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Szép estét!
Miért szeretnél krómgyűrűt az ETZ-be?
Sziasztok!
Érdeklődnék a kedves ETZ tulajoktól hogy lehet-e vásárolni króm gyűrűt a 250-es etz-be? Ha igen, hol? (link) Ha nincs akkor a legjobb minőséget szeretném megtalálni amit lehet kapni a weben.
Köszönöm előre is!
Üdv
Sajnos az RT már csak az ifjúság emléke, pedig ma is szívesen motoroznék vele. Azóta sem volt olyan faitos motorom. (Korszerűbb igen de jobb nem.) :)
De helyette itt van a Jawa 350, az ifjúságom álma a "nagy, erős, neonplusz ultra motor" (akkor az volt). Ez is "megteszi" mert akárhányszor ráülök újra 20 évesnek érzem magamat, elvégre illúziókból áll az élet ...:D)
Emlékszem erre a gyújtásra, anno ezzel szívtátok egymás vérét Árpáddal. :-)
Nem tudom miért gondoltam, hogy van egy 125-ös TS-ed. Lehet, hogy a RT125 miatt, amiről múltkor írtál.
Nem, nekem nincs Mz-m "csak" egy Jawam, azon pedig a 2009-ben a Szocimotoros-Cikkek közt leírt gyújtás van, aminek a továbbfejlesztett változatát itt: http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa&o=5X_FoD1A18 találod.
Nem, nekem nincs Mz-m "csak" egy Jawam, azon pedig a 2009-ben a Szocimotoros-Cikkek közt leírt gyújtás van, aminek a továbbfejlesztett változatát itt: http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa&o=5X_FoD1A18 találod.
Az szép! Meg a 2+ év garancia is szép.
Azért kérdeztem, mert azt hittem az első darab a tiédben van.
"... hány km az a 2 év? ..." Mivel nem az én motorom, nem tudom. Csak becsülni tudom az összes példány össz.. futás teljesítményét, ez valahol 120-16-50 ekm közt van. Mivel minden darab ma is garanciális tudnék az esetleges meghibásodásról de ilyenről nem jött hír.
Az nem rossz, és hány km az a 2 év?
Mert végül is az a lényeg.
Az Mz-hez tervezett gyújtórendszer nem rég "ünnepelte" második - http://www.youtube.com/watch?v=tSOHb1C2TUk - születésnapját.
Részletek a gyújtórendszerről: http://jawa.5mp.eu/web.php?a=jawa&o=MiAOPBfM37
Vagy túl későn kapcsol össze, akkor pedig nagyon le tudod nyomni a berúgókart, mire történik végre valami.
Ezért szedtem szét. :) Köszi.
Köszi a linket, szuper. Máris okosabb vagyok.
Amúgy 2 hónap híján 8 éve kellet utoljára a berúgó szerkezetet szerelnem :)
http://www.szocimotoros.hu/hu/motorversenyzes/103
Logika.
Hogy működik a berúgó szerkezet?
Alap helyzetben nyilván bontva van a racsni hogy ne kerregjen folyamatosan.
Amikor kicsit elfordítod az ütközéshez képest, akkor kell kapcsolódnia, vagyis valószínűleg az egyik bütyökbe a rugót akasztod, a másik meg kiemeli, a lemezen lévő kiemelkedéssel.
Ehhez hozzájön, hogy az a lemez csak egy féle képen illik bele a deklibe.
Nem kell mást tenned, összerakod és addig forgatod amíg szét nem válik a racsni. Ez az alaphelyzet, de nem lennék meglepődve ha lenne a deklin belül is egy ütköző, hogy ne pörögjön le a rúgó, tehát keresni sem nagyon kell, csak összerakás előtt felhúzni a rúgót.
http://www.sportmotor.hu/motoros_videok/tuning/mz-etz-251-blokk-osszerakasa-4resz-80276
Az a csap nem állhat bármerre, mert az oldja/reteszeli a racsnit.
Mégpedig úgy, hogy azon a gyárilag görbe lemezen fordul el, amit előző leveledben említettél, hogy milyen gagyi megoldással van rögzítve a blokkban.
Ha rossz felé áll, akkor vagy nem old és beindított motornál recseg a racsni.
Vagy túl későn kapcsol össze, akkor pedig nagyon le tudod nyomni a berúgókart, mire történik végre valami.
Azt látom rajta, hogy nem szabad elfordulnia :). Pontosítok. Ez az alkatrész hogy álljon: https://citybike.hu/spd/312012MO/Berugoracsni-ETZ-250 ? Van rajta egy csap és ez akáhogyan is állhat.
Feleslegesen nem túráztatnálak Titeket... :) Bocs, ha nem fogalmaztam egyértelműen.
Oltári nagyot perecelhetett ezzel a motorral valaki. Még a kuplungállító lemez is girbe-gurba. A bütyköstengely tartócsavar részére kiképzett "anya" is részben le van törve. Szerencsére eredetileg jó hosszú menetet gondolt a tervező. Plusz 45Ft kiadás egy hosszabb csavarra :))) Ez a tök jó benne, viszonylag könnyen és olcsón szerelhető és minden van hozzá.
Előtted van a cucc és minket kérdezel?
Nem tervrajz van a fejemben hanem logika. Javaslom te is ezt használd ;-) Ha látom össze tudom rakni. Nem egy bonyolult cucc, mert egyáltalán nem hagyott bennem mély nyomot az összerakása.
Annak a lemeznek egyik irányba sem szabad elfordulnia, ki van alakítva a hely ahova be kell akasztani.
A csatlakozó fogaskerék is rendben van?
Hali,
Kicsit bizonytalan vagyok.
Leszedtem a deklit, a berúgókart kiszedtem. Szét ugyan nem szedtem, de nagyon rendben lévőnek látszik. Kimatekoztam, hogy kell álljon belül a bütykös lemez. ( kicsit igénytelen elképzelés ) Nekitámaszkodik az alsó burkolattartó csavarra. Megnéztem, a szerelési könyv is ezt mutatja. Egyszerűen nem tudom, miért futott szabadon egy negyed kört a berúgókar. Biztosan nem a tengelyen csúszott. Lehet, hogy elszabadult alulról a támasztócsavarról és úgy akadt el vhol?
A bütykös lemez alatt van egy "koronás" közdarab. Ezen van egy csap. Ennek hogyan kell állnia? Tegnap este 10 körül már nem fogott az agyam...
Köszi előre is.
Üdv:Taliga
Ha ugyanaz, mint a 250-es, akkor adok.
Üdv
Az utángyártott (Török) teleszkóp krómszár milyen minőségű? Az enyémről le van pattogva a krómozás. Használtakat kerestem, de nincs belőle túl sok.
A korom inkább kiégeti, mint védi.
Megjegyzem, hogy nekem van valahol ilyen kitámasztóm, (meg légkulcsom is, ezért nem láttam régen a kitámasztót.)mégpedig gyári darab. Egyébként az MZ javítási könyvben is a kitámasztót javasolják.
Régen használtam, nyomot sem hagy a dugattyún.
A fogaskerék kiékelését ezzel szemben például tiltják, de ezt meg is értem.
Légkulcs a király! Lejött egy pillanat alatt.
Nem akarok vitatkozni de a Jawa, mint már írtam és te is tudod, rossz példa mert nem lehet a blokk és a szoknya közé rakni semmit (nem fér el).
Ha van légkulcsod akkor nincs is rá szükséged de nem mindenkinek van és az kénytelen a "kőkorszaki" módszerekkel dolgozni.
Amikor megvettem a Jawat, 25 éve állt és töményen össze volt rozsdásodva a dugó a hengerrel.
Akkor kalapáccsal ütöttem ki a dugattyút, mégsem lett baja.
Nyoma az volt, de kit izgat, amikor csiszolópapírral szedtem le a rozsdát és utána még egy évig használtam a motort :)
Nekem van légkulcsom. Elég kézzel lefogni.
Nekem nincs ilyen gyertya kitámasztóm.
Vagy hátsófékkel, fogom meg a főtengelyt, vagy kuplung szét van szedve, akkor van egy kitámasztóm amit a kuplung lamella helyére kell betenni, és rögzíti.
Motorja válogatja van ahol beválik van amelyiknél nem.
Nekem keresztapám mutatta azt a módszert h a berugót lenyomod és valamivel megtámasztod, az is a váltón keresztül gyönyörűen megfogja. Sérülékenységéről nem tudok nyilatkozni, egyelőre bírta.
Amennyire látom, a főtengely forgásiránya rászorítja a jobbmenetes csavart. Sztem márcsak ezért is biztosan "rendes" csavarral van dolgom. Nem beszélve arról, hogy a balmenetes dolgokat meg szokták jelölni belepréselt karikával. Dugókulccsal nem próbáltam, mert hosszú a spirálmenetes rész. De ma vettem 1/2-es végű crova véget. Szóval tiszta reménység az életem... :)
No ez az. Ráadásul nem szerencsés le piszkálni a kormot a dugorol. Olyan jól védi kiégés ellen.
Az en módszeremnél sincs lánc. Mert hát ugye a 250 ETZ fogaskerék primer hajtású. A lánckerék kevésbé sérülékeny mint a dugó. En nem lég kulcsot használtam hanem egy kalapácsot. Ha jól rásóztam a villaskulcsra, (pontosabban csillagkulcsra) esélye sem volt a kuplungnak megcsúszni.
A jawánál használtam fa darabbal megspékelt gyertyát. De még az is megnyomta enyhén a dugót. Igaz nekem aztán tényleg rá volt rohadva a csavar.
De szerintem egy igazán jó lég kulcs talán ki támasztják nélkül is leszedi, akkorát ránt. Láttam amikor a motor szerelő üresbe rakott motor alternator forgórészt leszorító csavarják lekapta. Igaz az nem szorul annyira talán mint az ETZ csavarja.
Ezt gondold át még egyszer, mekkora felületen támaszkodik egy csavar a domború dugattyú tetőn és mekkora (a kismértékben deformálódó) lécek felülete. Gyakran, pl. Jawa csak a csapszeg alá fér el a szoknya alá nem.
Na most pont fordítva írtam. Nem a főtengelyt forgatjuk a kitámasztóval, hanem a főtengellyel nyomjuk a dugót. Vagyis a legnagyobb erőkar kell nekünk, hogy legkisebb legyen az erő. Azaz jó az a 90fok.
A 90 fok a legrosszabb, mert ott a legnagyobb az erőkar. Inkább a felső holtpont előtt, vagy az alsó után egy kicsivel kell megtámasztani. Így egyáltalán nem veszélyes.
Nem kockázatosabb mint a szoknyát kitámasztani.
A kitámasztó nagyon kockázatos, betörheti a dugattyú tetőt, nagyon kis felületen fekszik fel.
Igen ez jobb módszer, mert nincs benne a hajtáslánc tugalmassága, csak nem mindig akarja az ember szétbontani teljesen a motort :)
Olyan módszert is hallottam, hogy a gyertya helyére becsavartak egy kitámasztót, ami a főtengelyt 90 fokos helyzetében megakasztja. Ez annyival jobb, hogy nem kell szétszedni a blokkot.
Annyira azért nem szokott rágyógyulni, hogy egy dugókulcsal ne jönne le.
Próbáltad jobbra tekerni?
A főtengely rögzítésére én más módszert alkalmazok.Henger le. A dugattyú szoknyája és blokk közé 2 db egyforma vastagságú fa lécet rakok. Mehet a tekerés ...
Hali,
Este beraktam 5.-be és úgy valóban a féken állva már nem forgott a kerék. 22-es kulccsal sem bírtam leszedni, úgy összegyógyult. Ma kértem egy gumistól kölcsön egy légkulcsot, azzal próbálom este leszedni. A gumis mondta, hogy ezzel valószínűleg nem fogom tudni leszedni, mert a LIDL-ben vette, úgy meg volt szorulva... Próba- szerencse. Kulccsal tegnap igen nehezen azért körbe tudtam forgatni, de mert nem nem láttam tengelyirányú mozgást, arra gondolok, hogy a kuplung csúszott.
Üdv:Taliga
Mielőtt valaki megbiralna hogy miből telik ilyesmire, a telekom rángatott bele a dologba. Kedvezményes ár, 2 éves kamat mentes kölcsönre. Jól megszívtam, most nem tudom a mobil netet lemondani.
Én anno úgy szedtem le hogy a másik oldali deklit levettem és kiékeltem a lánckereket egy megfelelő imbuszkulcsal ami beszorult a fogak és a blokk oldala közé.
Nem semmi az ipad minim.:) a deklit helyett arra javított hogy Dél Kína. :D
Képet nem lehet feltölteni.
Ez régi weblap.
Csak tudok pár HTML kódot, amit ha beírok szövegként akkor azt képként jeleníti meg a böngésződ :) és egy külső kép címét szúrtam be.
Elvileg van FTP ahova a túrák képeit fel szokták tölteni, de soha nem tudom a jelszavát.
Igen úgy emlékszem csak az a spirálos végű csavar fogja. Az alatt van egy csapágy Lehetséges hogy bal menetes, ezt én is mindig megszívom. Nagyon régen szedtem szét.
5. fokozatba rakjad és úgy húzd be a hátsó féket, az megfogja a főtengelyt.
Vagy légkulccsal is próbálkozhatsz, ha van, annak nem kell ellentartani.
A gyújtás oldali csavarhoz ne nyúlj, azzal nem lehet megfogni.
Szia,
Elkezdtem leszedni a deklit. A főtengely végén levő anya (?) azonban kifogott rajtam.
A tartó csavarokat kicsavartam, 2-3 mm-t lötyög a dekli. Látszólag nincs köze a főtengely véghez, ami mozdulatlanul "áll". OK, 22-es kulccsal próbálom elfordítani- reélem, jobbmenetes. Persze viszonylag könnyen körbefordul. Kompresszió ide, vagy oda. 1-es Sebességbe berakom, simán forog vele a kerék is. Ráállok a hátsó fékre. Erre már nehezebben, de így is körbefordul. Leszedtem a gyújtásoldali deklit is, de ott csak egy 8-as csavar van, azzal nem hiszem, hogy meg tudnám fogni...
Olyan, mintha nem anya lenne.
Az az "anya", amin a ferde fogazású fogaskerék van 22-es kulcsnyílással?
Lefotóztam, de nem tudom, hogy lehet feltölteni képet.
pls help
Köszi:Taliga
Ólomakku 300-400 ciklus. Naponta tényleg kb. egy év.
És nagyáramú kistütésnél csökken akivehető kapacitás. Pl. 20Ah-t 5A-rel érdemes sütni hosszabb távon. Bár a sziikonos állítólag a 10A-t is bírja.
A LiFePO4 állítólag 1000-2000 ciklust is tud a kapac 70%-ra csökkenéséig. És ezt lehet sütni nagyobb árammal. 20Ah 40A-t is bír. Bár nekem 1-0,5C elég, akkor is 1-2 óránként akkut kell cserélni. ;-)
Inkább támogatom az ételárust 400Ft-tal, mint az olajlobbit. :-)
Szia,
Köszi a jó szavakat, a bátorítást.
Taliga
Sziasztok,
Koszi a gondolatot. Este lehet szét is szedem.
Szokás itt fényképet közölni a járgányról?
Üdv taliga
Elkopott a racsni, eltört a rúgó vagy csak szorul a bordás tengely és nem kapcsolódik a racsni.
Ez van a berúgókar másik végén:
Nem egy komplikált szerkezet, a deklit meg minden képen le kell venni, szóval vedd le és meglátod mi a gondja.
A berúgókart nem kell leszerelni, az lejön egyben a deklivel, csak a fordulatszám mérő kihajtásnál a főtengely végéről kell lecsavarni az anyát, mert a dekli csavarokon felül az is tartja.
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|