:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
a 125ös kis TS-nek (saját próba alapján) borzalamsan sok a 16os lánckerék. de a 150esnek már kevés:D. a kicsi minden emelkedő elött kérte már a 3.at.. negyedikbe az istenért se ment fől sehól se. most 150es és az M0 érdi emelkedőjét 75-80körüli tempóba megmássza(nyílván lendületből, és 4.be)
Azért is füstölhet mert a sok városi használatba tele megy kipu. olajjal meg am lecsapódik a kipugázból , és ha ki mész vele meghajtod akkor annyira fel tud melegedni a kipu hogy ezek mind elkezdenek belőle párologni meg égni..és akkor bizony úgy füstöl mint az állat..
De milyen motornak 120 a vége? 125, 150?TS,ETZ?Nagy utazósebesség igénye esetén j a 16-os, de nekem a 125-ös hengerrel félgázon 60-at ment a motor, míg a 14-essel 75-öt megy.Üzemanyag-fogyasztást még nem mértem a változtatás óta.
sorszám: 31313 (103221)
( előzmény: Intravénás_benzinfaló, 2008-11-02 01:07:57)
"Olyan füst volt, hogy nem igaz."
Akkor nem is volt füst. :)
Szia!
A lánckerekek és a lánc is új. Az előző tulaj rengeteg dolgot felújított a motoron. Egyenlőre nem cserélek még, de jövő tavasszal lehet, hogy nagyobbra váltok.
Az 1:50es arányt kipróbálom majd.
De most megyek, mert végre jó az idő. Gurulok kicsit, javaslom menjen mindenki, aki megteheti!
Köszi benzinfaló!
sorszám: 31311 (103219)
( előzmény: Intravénás_benzinfaló, 2008-11-02 01:07:57)
Drót témához: Villamos üzemmérnök vagyok, pár évtizedes gyakorlattal. Az NDKban gyátott(nem csak ott, szinte bárhol) Kábelek szeigetelése napjainkra elöregedett. Ez tény. A kábelekben a réz embertelenül eloxidálódott ennyi idő után, jelentős a keresztmetszett csökkenés.Az állandó rászkódás, főleg ETZ-n ohatalanul anyagfáradáshoz vezet, ez fizikai tény.Attol igaz marad, hogy ha egy laikus ránéz pár kábelre, és kijelenti, nincs azoknak semmi baja. Anyagvizsgálat azonnal kimutatja mi a helyzet: Aki nem akar jó eséllyel az út szélén maradni, az cseréli a kábeleket.
A hondáról annyit, hogy én fourról beszéltem. Nagy a különbség. Valóban, 178 kilojával nehezebbmint a 158 kilos ETZ.Igen, futár gépnek kevésbé alkalmas. De erre a forumra leginkább amatőrök írnak, és nem cégesek. Egy amatőrnek a plussz 20 kilo nem jelent tragikus hátrányt. A rosszabb alkatrész ellátotság sem nagyon, mivel a fourban igen ritkán kell komolyabb alkatrészeket cserélni, Egy amatőrnek a Four 35 lóereje, 160 kilométerperórás végsebessége, négyütemű motorja, alacsonyabb fogyasztása, össze hasonlíthatatlanul kényelmesbb, stabilabb volta, esztétikussabb kinézete számít. Vagyis akárhogy nézzük, egy átlag ember szívesebben vesz meg egy olyan motort, ami az előbb leírt előnyökkel rendelkezik, plusszban még öregebb is, muzeálissabb.
A futár cégeknek lehet hogy jobb az ETZ külö9nféle megfontolásból, de nem nekik kell menniük vele, és nem is autópályán.De azt nem értem, azoknak pedig miért nem az ETZ használati értéke számít, miért a muzeális volta. Ha valaki azért szed össze 5-6 MZ-t mert gyűjtő, az más kategória. A gyűjtőket tisztelem, azoknál valóban a leírt szempontok a fontosak. De ebben az esetben is igaz, amit leírtam: Nem közlekednek nap mint nap a birtokukban lévő összes motorral. Az is igaz, hogy az MZ gyűjtők száma igen alacsony, tehát nem modosítják a kereslet kínálat arányát.
Még valami: Olyan nagyon hosszú távra ne rendezkedjen be senki sem arra, Hogy MZ-t Fog használni, ha csak nem veteránosítja.Ugyanis legkésőbb 2012-ben letiltják a kétütemű motorokat az utakról.
Még egy dolog amin érdemes elgondolkozni: Én jelenleg ETZ eladásán gondolkodom, nem vételén. Tehát magam ellen beszélek, amikor alacsony MZ árakat tartok reálisnak. Mondom, nagyon örülni fogok, ha százat meg kapok a jóállapotú 250es ETZmért. Ha ehhez még a jawát is el tudom passzolni hatvanért, vagyis a kettőért 160 ezret kapok, a seggem fogom a földhöz verni örömömben. De ha kapok a kettőért összesen 130 at, már nem leszek bánatos.Csak nehezen tudom ezt elképzelni, ugyanis egy ismerősöm pár hete vett egy 500-as Suzukit, 230 ezerét. Azóta nyúzzuk, nem tudunk hibát találni rajta.
Szeretem én az MZket, a jawákat még jobban, csak kissé már belefáradtam a velük való pepecselésbe.
Nem olvastam az esetleges reagálásokat, csak azt írom le, ami eszembe jutott. Drót témához, szintén DDR: van egy trabim, amit 1989-ben hoztam el a csepeli merkur-telepről és azóta rajta tartom a szemem, nehogy valaki hirtelen felindulásból újradrótozza. Eddig 200 ezret futott, már a 3. motorja van, de teljesen gyári minden drót. Egyszer kellett pár sarut lehúzni, befújni, összenyomni, visszadugni, ennyi és működik és még csak nem is törik. Típusválasztás témához: csak azért írom, mert Árpád ki nem mondva ugyan, de lehülyézett, amiért képes vagyok 200 ezret kiadni egy ETZ-ért, amikor - szerinte - a 70 ezres ugyanolyan jó, ill. kicsivel többért cb350-et kapok, ami - szerinte - mindenben jobb. Az én szempontrendszerem szerint viszont a honda mindenben alulmarad. Hozzáteszem, hogy a tárolóhelyre betolásnál a motorok farát meg kell emelnem és arrébb tennem, csak így oldható meg a dolog. Ez kemény határt szab a súlynak. Eddig 6 forgalmis és 5 bontott ETZ-m van, több autó mellett. Jelzem, hogy én - az itt posztolók többségével szemben - nem anyagi okok miatti kényszerből választottam az ETZ-t, hanem teljesen tudatosan, ETZ-k gyűjtése helyett simán befizethettem volna egy CBF500-ra, v. 600-ra. Bocs a szófosásért, sajnos ez történik, ha valaki provokál, ráadásul a tények ismerete nélkül sületlenségeket ír nekem címezve. Ezt a jövőben úgy lehet elkerülni, hogy ha pl. Bambitól kérdezek valamit, akkor nem kell az eredeti témától eltérve butaságot írni rá, hanem csak el kell olvasni, amit Bambi szakszerűen és lényegretörően válaszol.
köszi! utánaérdeklődök.. gyanítom hogy a deklitől nem fér el a főtengelyen a nagyobb lánckerék, már ha egyáltalán egyforma távolságra vannak a tengelyek.
én nyúzom a szarvát a gépnek,de 5-6000rpm az kb. normál üzem. 1:50 v. 1:60as arány az jó,nekem az itt egyesek által lefikázott arol 2T vel nagyon szépen megy 16os lánckerékkel 120 a vége de 85-90es az utazója 5.ben 5000es fordulaton.a kis lánckerék nem olyan vészes ár 1500-2000pénz,de azért nézd meg a láncodat is mert ha el van kopva akkor ha már hozzányúlsz érdemes azt is cserélni
hát nem tudom, más hiba nem lehet? én arra gyanakodtam, hogy túl sűrű az olaj, most Mol Hykomol van benne... egyébként tökéletesen működik a kuplung, nem csúszik és álló helyzetben egyesbe téve sem hallható, hogy fogja a motort, tehát kiemel. egyébként nemrég lett teljesen felújítva a blokk - köztük a kuplung is. szóval tanácstalan vagyok.
valószínű,hogy kuplung hiba
hopsz elnéztem nem blokk nagyobb télleg más az áttétel
hello nem lehet hogy azért hosszabb a lánc mert nagyobb a blokk?? ha jól tudom a felfogatási pontok egyeznek a nagy tz-vel mert hogy ki lehet cserélni a blokkot mint ahogy a 251esen van.
Üdv mindenkinek
Eladó a motorom:
http://www.hasznaltauto.hu/2428175_mz_etz_1983
Üdv! az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet az, hogy nagyon nehéz üresbe tenni a motort, nem hajlandó megmozdulni a váltókar, csak ha előre vagy hátra tolom egy kicsit... menet közben egy apró pöccintésre simán beugrik az üres. 251-es ETZ-ről lenne szó. előre is köszönöm a válaszokat.
helo a kuplung lánckerekek megegyeznek ami a főtengelyre megy az egy kicsit másabb ha jól tudom.És ami különbség az az h a ts nek 48 tagú primerlánca van az etz-nek 50 és ez fontos.
Segítség kellene az etz gyujtás beállításában.
És mit kell még csinálni első indítás előtt?Nehogy kihagyjak valamit:D
Köszi
Nem annyira megosztók a vélemények. Jaky a TSről beszél. Az úgy volt méretezve, hogy bírja a 33-as keveréket. Az ETZ nagyon útálja, szükségtelen is.
a kérdőjel lemaradt:D
íme:
?
és a végéről meg az:"előre is köszi":D
na és a kis TS primeráttétele(két lánckerék+ lánc) csereszabatos az etz-vel.. szivesebben mennék gyorsabban a kis TS-el simán bírná.
nem egyezik meg a 4. a TS 4 fokozata van szétosztva 5 felé, igaz az 5. egy hangyányival hosszabb. 100 helyett 105öt megy az etz.
Megoszló vélemények...
most kipróbálok egy hígabb keveréket...aztán meglátjuk.
De tényleg köszönöm a segítséget!
nálam a füstölés az 1:33as keveréktől akkor jelentkezett amikor sokáig eléggé kis fordulaton mentem egyfolytában(haver ment előttem 50el szomszéd városba, simsonnal) na akkor alapjáraton volt olyan füst hogy nem igaz. Aztán elmentem egyedül motorzni 3dikba elértem a 90et :) és utánna nem füstölt csak annyira amennyire kell. ez nem biztos hogy minden motorra igaz de nálam bevált. inkább füstöljön de be ne ragadjon "semmi" körülmények között
Szia!
A kipufogó nemrég lett kiégetve, már így vettem meg :)
De áttérek a hígabb keverésre, mert tényleg nagyon füstölök :)
Köszönöm, észben fogom tartani az általad megadott tartományokat.
Szeretnék vigyázni a gépre, mert nagyon jó állapotban kaptam meg és sokáig szeretném használni.
http://www.szocimotoros.hu/hu/cikkek/125
A TS primer áttétele 2,31 azt ETZ 2,06-jával szemben.Itt van fent a szocimotoroson a cikkek között.
Az ETZ és TS primer áttétele ugyanakkora?A lánckerekek ugyanakkorák?A hátsó kerék kerülete ugyanakkora?
Kis ETZ primer 2,06 szekunder 3-3,2 gyári(16:48 15:48), és van még 14-13-12-es lánckerék is, ha jól tudom.
Ha 4500 at pörög 80-nál, akkor a fogaskerék jó fogszámú.Szerintem. Mint Gábor is írta, kb ennyi a normális.Valóban, szerintem is ennyi a kis MZ utazósebessége körülbelül.a 4000-4500 körüli fordulat ideális az MZknek.Szerintem.Mindenképpen az 1:50-es keveréket használd, mert különben nemsokára égetheted ki a kipufogót.Plussz nagyon átkozni fognak a mögötted haladők.
Szívesen Klaudia, nincs mit.
Ha 100-nál 6000-et forog, 90-nél 5400,80-nál 4800, 70-nél 4200, 60-nál 3600,50-nél 3000.
Köszi szépen.Akkor megint leszedem a kuplungot és átnézem előről.
pedig azt hittem van benne egy hosszú 5dik. néha úgy érzem az enyém még elbírná olyan 80 magasságába szívesen raknék még egy 5diket. köszi a felvilágosítást
Ha összecserélted az acél és a vas alátéteteket, az is okozhat elforgást.a belső átmérőjük nem azonos, ha a kissebb belsőátmérőjű kerül a csapágyhoz közelebbi pozicióba, felfeküdhet a válon, ami a rengelyen van, nem tud a kuplung a helyére csúszni a tengelykúpon. Ráadásul gumikaéapáccsak kell a helyére ütni, annyira, hogy kézzel ne lehessen lehúzni, csak a végén ráhúzbi a csvarral.Persze felrakás előtt értelem szerűen erős pucolás, főleg por, netán homok ne maradjon se a tengelyen, se a kuplung felületén.
Kapcs rajzom nincs, de a négy vezetékből(mechanikus megszakítőnál) három, ami a generátor három fázisára megy, felcserélhető. Ezek űgy emlékszem feketék. a három saru egymásmellett van a generátoron, egy bakeliten. A negyedik , amelyik a gerjesztést adja különálló sarura megy, a színét nem tudom. De kimérheted, mert az megy fel közvetlenül a fesszabra. Ja, mégis van ötödik is.:) Az megy a megszakítóról a trafóra.:) Esetleg még egy hatodik is előkerülhet, ami földre megy.
Amúgy itt a szakirodalom pont alatt is van elektromos rajz hozzá, talán azt is használhatod segítségül.
Így hirtelen ennyi jutott az eszembe.:)
Nem kis ts nél a 4. az etz ben pedig az 5. sebeség a kőzvetlen(tehát elett osztva +1 sebeség)
Magyarán ,elméletileg azonos fordulaton gyári fogaskerekekkel a ts mz anyit megy 4-be mint az etz 5.dikbe
Szia!
A kuplung rendesen felfeküdt a főtengelye? Illetve az előírt nyomatékkal húztad meg az anyát? Az is lehet, hogy a kuplungban lévő kúpos futar ki van vállasodva, azért nem szorult rá a főtengelyre.
Próbáld meg összecsiszolni a főtengely kúpos részét az alaplap kúpos furatával, úgy jónak kell lennie.
Oké, köszi bambi, akkor ránézek egy kicsit a telóra. Azt még az előző tulaj babrálta, de gonolom olyan szakértelemmel, mint a motor többi részét :(.
Hozzászólva a bejáratáshoz, nem is olyan régen volt szerencsém részt venni benne. Haverom felújította a blokkját. Eredeti! alapméretes dugó plusz henger került bele (vagy 15 évet várakozott a polcon lezsírozva, hogy használatba kerüljön). Szóval, ment vele 2 kört a városban, aztán felültem mögé és mentünk mintha mi sem történt volna. Szorulásnak a leghalványabb jele sem mutatkozott meg. Keverék 1:50, olaj Sprint 2T.
Hozzáteszem utángyártott dugóval lehet nem ment volna minden ilyen simán...
Hali!
összeraktam a blokkom(300ccm) és az a gond hogy a kuplung elforog valamiért a főtengelyen.Tehát amikor pl berúgom csak maga a kuplung forog,a főtengely nem.Valamit megint elcsesztem:S
A másik kérdés a generátorról van valami kapcsolási rajz?Hogy melyik vezeték melyik sarura tartozik?
köszi
Most kipóbálok majd egy kicsit hígabb keveréket. A lánckereket megnézem majd, de ha csere is lesz, az csak jövőre.
Köszönöm a segítséget szsrobert!
Igen igen, 5-6 ezer között van a fordulat.
80-nál még rendben van a motor, akkor kb 4500at pörög. Ezt meg is akartam kérdezni, hogy mennyi az ideális sebbesség. Én is kb 70-80 közé gondoltam!
Köszönöm Gábor!
nem bronz perselyes tűgörgős de mivel a főtengelyt is a keverék keni ezért teszek bele 1:33ast. lenne egy kérdésem a kisTZ és a ts váltója 4.-ik megegyezik?? úgy értem hogy az etz-be csak van egy plusz 5ik sebesség? mert 250nél nem így van.
Kedves Klaudia!
A 125-ös ETZ tartós utazósebessége 70-80km/h.Nézd meg az első lánckerék fogszámát, valószínűleg kisebb a gyárinál, 13-as, vagy 14-es.(15-ös a gyári).Igényed esetén cseréld ki 15-ösre, a 16-ost csak lejtőn, vagy hátszélben tudja kiforogni, bár akkor képes félgázon 95-ös tempóra is.1:33-35-ös keveréknek elméletben jónak kell lennie, gyakorlatban próbákkal érdemes meghatározni a szükséges olajmennyiséget.
Menyi az a sokat pörög?
kb 5600-as fordulatnál van 90nél a kis mz.
Én enyire nem szoktam pörgetni általában 70-80km/h val járok mindenhová ekkor 4000es fordulaton pörög a motor(70nél) ,szerintem ennél több nem is igen való hosszabtávon a gépnek
Ha még bronzperselyes a ts-ed akkor abba amugy is 1:33mas keverék kell.
hello én records olajat használok ilyen piros színű. A benzin is halvány piros lesz tőle 1000forintnyi benzinhez szoktam tenni egy kicsivel kevesebbet mint egy deci(mérőpohár szerint). Ezzel nem is füstől jól is megy, persze csak magához képest.
A szerelési k.k.szerint ,gyári fogaskerekekkel 6500-at pörőg 140km/h-nál a 250 es ,ez azért szerintem sem olyan hihetetlen,hogy egykét pehelysulyú tulaj alatt képes erre egy gyári álapotú tz .
Szia!
Igol olaj van most benne! :)
Sziasztok!
Köszönöm az ötleteket!
Először próbálok higítani, aztán lehet , hogy tényleg a lánckerékkel lesz a gond!
Köszönöm mégegyszer!
Felesleges az 1:33 hoz való keverés ,csak füstől koksz rakodik le a hengerfejnél és a kipufba,valamint töblett költség is.
A gyár is 1:50 est ir elő még bejáratás alatt is.
Inkább a olaj minőségére kel több figyelmett forditani.
szia! Én is 1:33ast teszek a 150es ts-embe semmi baja nincs tőle ha kicsit jobban füstöl az nem baj:). Ha meg nagyon pörög 90nél akkor lehet hogy kicsi az első lánckerék de ezt az olaj nem befolyásolja. aszem a kis tz-nek 15ös az első lánkereke. remélem tudtam segíteni
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|