:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Pont azért kell sűrűn cserélni a FÉKFOLYADÉKOT (direkt nagybetű, mert az olajhoz semmi köze) mert a levegő nedvességtartalmából magába szívja a vízpárát és ez csökkenti a forráspontját.
sorszám: 36865 (113225)
( előzmény: Intravénás_benzinfaló, 2009-06-02 20:10:03)
Sajna ellent kell,hogy mondjak neked. A fékfolyadékok nem vízbázisúak.Pont,hogy adalékolják,hogy kevésbé vegyék be a vizet. "A fékfolyadékok speciális szintetikus hidraulikafolyadékok (polithilence glycol ether). Tartalmaznak speciális adalékokat is, melyek lecsökkentik a vízfölvevő hajlamot"
tudom mire gondolsz a folyamatos fékezgetés,de amikor a dugóban araszolsz,20cm\h-val és folyton kuplungolsz meg fékezel az is igénybe veszi,de ha folyamatosan fékezek erőből huzamosabb ideig,akkor hamarabb beszarhat ez így igaz.
Más: vadászok skoda vezérműlánc után,új szett érdekelne egyik haveromén le kell cserélni mert zörög,és amúgy is esedékes 127000km-nél:)unix,bárdi,start kilőve,ők nem forgalmaznak már ilyet.Volt egy öreg szaki itt nálunk a visegrádi utcába,de megszünt,sajnos.Gondolkoztam még a porsche pest--en is,de lehet hogy elhajtanának a tarkába hogy inkább a múzeumba keressek ilyesmi holmit.
Ilyet még amúgy nem láttam hogy megnézik a fékfolyadékot, de szerintem nagyon helyes dolog. A Vass Gereben utcában mondjuk kicsit rendesebbek. Ilyenre azt mondják ha még aznap visszamegyek akkor nem kell még egyszer befizetni a vizsgadíjat, márpedig a fékolaj csere elég gyorsan meg szokott lenni.
Mondom hogy amíg nem forr fel addig nem fogod érezni a különbséget. Az Alpok-os példa jobb volt mert ott minden gyenge fék elszáll.
sorszám: 36861 (113218)
( előzmény: Intravénás_benzinfaló, 2009-06-02 20:10:03)
akkor esélyes hogy kopott volt a főfékhengered,ne feledd szavad,én már minden részét cseréltem a féknek,a főfékhengerbe csak egy dugattyút tettem,azt is csak azért mert véletlenül megkarcoltam,és jobb a békesség alapon kapott újjat,karmantyúkkal mindennel együtt,full patent,ha feléd járok ajánlom próbáld ki,szerintem tudja a gyári tulajdonságait.
a hungárián délbe tudod hogy élvezet menni,az egyik lábam a féken,a másik kettő meg azt se tudta hol van:P
Azt is tudom elméletben miért megy el fék,mivel többségében víz bázisúak a mai fékolajok,ezek ha felforrnak gáz\gőzzé vállnak,és a levegőt\gőzt\gázt össze lehet nyomni.Nos én ezt nem éreztem sem a régivel sem az újjal.
És az volt a furcsa hogy nem is 20 éves olaj volt benne, csak pár éves amit szintén én cseréltem DOT3-ra.
Teljesen tiszta és világos volt a folyadék, de a sok fékezéstől mégis felforrt.
Én 1-2 évente ki szoktam cserélni a fékfolyadékot és mindig DOT4-re.
A forráspontot csökkenést nem veszed észre amíg fel nem fort.
Skodámon volt úgy hogy mentem a 3-ason folyamatos kocsisor, fékezgetés gyorsulás, egyszercsak, amikor előttem lassítottak beesett a fékpedál, szerencsére reflexből felrántottam a kéziféket. Na ez volt az a pillanat amióta cserélem az olajat rendszeresen :)
sorszám: 36857 (113214)
( előzmény: Intravénás_benzinfaló, 2009-06-02 19:40:14)
Hát én már próbáltam mindent. Új fékcső, dot4 fékolaj, abból is ami jobb. Ezaz ami kiakasztott, hogy már nem tudtam h mit csináljak vele. Több autót simán légtelenítettem már gond nélkül, ezzel meg csak szívtam. Nekem bevállt a főfékhenger csere, azzal 2 perc volt a légtelenítés.
Ez a kép télen készült, azóta meg inkább megyek vele, mint fényképezek. Mondjuk olyan sokat nem használom. Tavasz óta 2-300 km-ert ha mentem vele, de most egy héten belül duplázom az idei futásteljesítményét.
Amúgy a forráspontot nem egy fékezésnél veszed észre, hanem ha mész mondjuk az alpokban és már 10 perce folyamatosan nyomod a féket és amikor felforr elmegy a féked... Izgi tud lenni. Pár ismerősöm már ráfázott majdnem, csak a kézifék és a motorfék mentette meg őket az ároktól.
sorszám: 36856 (113213)
( előzmény: Intravénás_benzinfaló, 2009-06-02 19:31:00)
tudod mi a vicc? a gs-en 3 féknyereg is van és szarabbul fogott mint az etz-m 100ról 0ra.kicseréltem a fékolajat,valami pirosas szar volt benne,szóval kapott jófajta dot4-et könyv szerint a gs,és máris harapósabb lett.szóval a közeg amivel működtetjük azt a szerencsétlen féket az se mindegy milyen.
más:
a mozaikba vittem egy bmw 530D-t,a komputeres vizsgálat kimutatta hogy alacsony a fékolaj forráspontja,ezért megbukott:))))pff kész röhej,kicseréltük,másnap át is ment,és a legszebb,lehet én vagyok a falábú de szart se éreztem a különbségből,ugyanúgy felszedte az aszfaltot egy erősebb satunál
jól néz ki,csak a szobába körözöl vele vagy hétvégén kimész az erkélyre is?nem ismerjük egymást de az etz-nél primitívebb és egyszerűbb fékrendszert keresve se találsz.Ha valami gebasz van akkor persze hogy nem tudod rendesen megcsinálni.Egy fékcső csere igen nagy meglepetést tud okozni a 20éves régi szar helyett,és csak egy 1000es körül van.szintén Keri mondta saját tapasztalatom is egyébként nem vagyok senki szócsöve,a szürke EBC betéttel(500ft-os) egész korrektül meg lehet buktatni az elejét.ha mindenképp cserélni akarod a féket hát hajrá,de tök fölösleges,ha egyébként minden kóser.
ELADÓ LETT SAJNA!Etz 250 tip. motorom! Givi túradobozzal és bieffe sisakkal!Felújítás óta 1500km-t futott, patent gépszörnyeteg!A fent említett kiegészítőkkel 145 ezer huf,kiegészítők nélkül 120 ezer huf!Bővebb felvilágosításért keress mailban,vagy a 30/2905617 telefonszámon!S.O.S.
Vannak jó betétek a drága kategóriában is és ha ingyért szerezted akkor jó, de minek fizessek 8ezret ha 500ért is van olyan ami bevált?
Ja és a hidraulikus áttételen még gondolkodj egy picit :)
Ha a felső kisebb akkor nagyobb az áttételi arány, ezért nagyobb erővel fogja a tárcsát. Igaz ilyenkor nagyobb a rendszerben lévő nyomás is, tehát a rugalmas csővel még rugalmasabb lesz a rendszer. Viszont egy merev csővel ez a hatás kompenzálva van.
Lehetne még nagyobb alsó dugattyú, akkor a rugalmasság hatása csökkenne, de az ilyen féknyereg beszerzése drágább és felrakása bonyolultabb.
Nincs mit tenni ha egyszer elkopott.
Persze nyilván elsőre tömítést kell cserélni, de amikor már a sokadik tömítéssel is levegősödik akkor az ember rátesz egy jó főfékhengert amivel nincs gond :)
Fém fékcső 10rugó.
Elmondom hogy nekem a gázbowdenem is 6000forint volt :)
Ha azt vesszük hogy egy jó minőségű alkatrészről van szó akkor nem drága.
Csak az ócsó kisiparihoz képest drága, de Honda mellet az ember megszokja ezt az árszintet :)
Megállni valóban elég a gumi fékcső is, de ha az embernek nem elég hogy csak megáll, hanem precízen adagolható féket akar, akkor azért jó dolog ha nem olyan rugalmas a fékrendszer.
Az ETZ féknyerge amúgy elég jó, azzal nem is volt kifogásom.
Főfékhenger
F1=20N
A1=10mm2
Munkahenger
A2=100mm2
F2=?
P=F1/A1=20N/10mm2=2N/mm2
P=F2/A2=> F2=P*A2=2N/mm2*100mm2=200N
Főfékhenger
F1=20Nm
A1=10mm2
Munkahenger kisebb
A2=50mm2
F2=?
P=F1/A1=20N/10mm2=2N/mm2
P=F2/A2=> F2=P*A2=2N/mm2*50mm2=100N
No,itt a helyesbítés.
Jó,persze, hülye voltam... a mérték egységeket elbasztam,mert nem rég forgatónyomatékoztam összevissza,aztán az maradt meg bennem.De a számítás az így van...
1-2 észrevétel:
Az erő mértékegység N.
A nyomás mértékegysége:
N/mm^2 vagy bar vagy Pa vagy Psi, de nem Nm, mert az a nyomaték mértékegysége.
Ha tévednék javítsatok ki
Mi a különbség a BVF 24 N 1-1, 1-3 karburátorok közt?
Főfékhenger
F1=20Nm
A1=10mm2
Munkahenger
A2=100mm2
F2=?
P=F1/A1=20/10=2
P=F2/A2=> F2=P*A2=2*100=200Nm
Főfékhenger
F1=20Nm
A1=10mm2
Munkahenger kisebb
A2=50mm2
F2=?
P=F1/A1=20/10=2
P=F2/A2=> F2=P*A2=2*50=100Nm
Tévedsz,ha a főfékhengerben kisebb,akkor lesz nagyobb az erő,amit kifejtesz a fékpofákra.Igaz kisebb az elmozdulás,de sokkal nagyobb az erő..
Nekem sikerült beszereznem egy SRADból kiszedett hátsó fékbetétet.Annyi,hogy fúróval kellett egyet bővíteni a furaton,és passzolt is az MZ nyeregbe.NA,avval harapott,mint az állat!!
Még 2000Km-t tudtam motorozni vele.
azért jó sok huzogatás kell ahhoz, hogy ne segítsen a hibákon egy kis tömítés csere.:)
A fém fékcső baromi drága. Megállni, lassítani viszont kivállóan lehet etz esetében gumival is. Szerintem akit zavar egy 150 kilos motornál a gumi fékcső, az inkább gyakoroljon. :D
Legalábbis közuti forgaloban közlekedve.
A dugattyú átmérőről annyit, hogy kérdés melyik dugattyú kissebb Ha féknyeregban lévők, akkor igazad van. F1*A1=F2*A2
Na akkor majd ha elkészül apámnak a 250-es ETZ-je, azt jöhetsz légteleníteni..:)
Azért van a gokarton tirisztoros gyújtás h tudjon forogni... Lehet h ment volna tűgörgőssel is. Ígyis szép volt jó, volt és nem is az adta be a kulcsot rajt. Megvan rá az új motor is, csak mostmár eladták a rutinpályát ahol volt ismerős és lehetett menni.
az ETZ-m így valahogy néz ki, hamár sokat eszik, legalább nekem tetszik:) http://www.zoten.extra.hu/mz.jpg
A főfékhengert (ami a kormánynál van) le lehet cserélni.
A gyári eredetileg jó szerkezet, de ha megkopik akkor csak a szívás van vele.
Nekem Yamaha robogó főfékhengere van rajta. Ennek kisebb a dugattyú átmérője, ezért erősebb is a fék. A gumi fékcső helyett fém fékcső pedig logikus lépés ha valakinek nem tetszik a gumi cső rugalmassága. Jelentősen javítja a fék kezelhetőségét a merevsége miatt.
Ja és a legfontosabb: ismét bebizonyosodott, hogy az 500forintos szürke gagyi betét a legjobb. Haver valami márkás fékpofát használt de mindig az én fékemet irigyelte. Most belerakta ő is az 500forintosat és csodák csodájára neki is ugyan olyan jó lett. (neki is fémcsöves és robogó főfékhengeres)
Nem tudom, nekem semmi gondom nem volt sose a légtelenítéssel ha jó volt minden.Pikk-pakk ment a dolog. Talán öt percet sem vett igénybe. Ha jók a tömítések, akkor legtöbbször pár húzás a fékkaron is megteszi. De ha nem megy így, akkor marad a hosszú, átlátszó cső. Ráhúzom a légtelenítő csapra, azt megeresztem, a cső végét a fékfolyadékos palackba, azt meg kézben trtva elkezdem nyomogatni a fékkart. egy-két perc nyomogatás utá már nem jönnek buborékok a csőben, el lehet zárni a csapot, a csövet lehúzni róla, a folyadék vissza folyik a palackba. Ha menetközben elfogyna a folyadék a tartályból, könnyen utánna lehet tölteni.Ha így nem megy könnyedén a dolog, akkor tömítés csere.
Az hogy "nyúlós" az ETZ fék, jobbára a gumi fékcső miatt van. Szerintem minden ilyen csővel ilyen minden fék, többé kevésbé. Viszont egy ETZ súlyú motornál pénzpocsékolásnak tartom a fém fékcsőt.
Jah, bocsi, most sasolom jobban....ki lehet...de azért akkor is nah :D dizányos egy gép...
Az alső kérdésem ami felmerült: emögül ki is lehet látni? A másik dolog, hogy olyan ronda, hogy szégyellnék ráülni, de ez már másik dolog:D Én nem vagyok alacsony, de kételyeim merültek fel a kilátást illetően? Vagy egy alacsonyabb ember a kispolák lámpáján szemléli a terepet?? hmmm
Amúgy olyan gépműhelyesek szokták siklócsapágyasra csinálni akik nem értenek hozzá, ezért felújítás képen beleraknak egy olcsó bronzcsapágyat, a csóró felhasználónak pedig beadják hogy ez így jó.
4T autóban kényszer kenése van, ott és így tényleg jobb a siklócsapágy, már csak a nagyobb terhelhetőség jobb élettartam és az egyszerű szerkezet miatt.
De 2T motoroknál az üzemanyag keni, ami nem ideális gépészeti szempontból, de az ilyen mostoha körülményeket a gördülő csapágyak egész jól tűrik.
Ezen felül vannak jóval 10-ezer felett forgó Japán 2T motorok tűgörgős megoldással...sőt nem is tudok 2T japán motort sikló csapággyal.
No meg a TS blokk 6000ig forog, ott vége van mint a botnak. Üresben persze elforog 8000-et is, de az nem üzemállapot.
A 20-as keverékkel ráadásul rontod a motor paramétereit, mert az olaj elég vacakul ég. Jobban megy a motor 50-es vagy hígabb keverékkel.
A siklócsapágy azért előnyös, mert az jobban bírja a fordulatot, nem a semmiért tesznek autóba is azt. 8-10 000-es fordulaton a tűgörgős csapágy hamarabb beáll. A gokartnál meg különösebben nem érdekelt minket, h mennyit eszik, meg h picit füstöl 1:20-as keverékkel. Menjen jól, s annyi. Etz-m ahhoz képest nem veszi a fordulatot, mert 7500 a max. Lehet hogy a polír ilyen keveréknél nem jó dolog, csak én már valahogy mindig 4 ütemüben gondolkodok, ahol meg a levegőcsövek sokszor krómozott felületűek belül. Velem lehet vitatkozni, mert tudom, hogy nincs mindig igazam és a vitából tanulhat az ember..
Amúgy ha van valakinek gyári 150-es henger új bontatlan, gyári dugóval az érdekelne.
Az első fékről: kinek mi a tapasztalata az mz fékrendszerével? Én valahogy nem vagyok megelégedve vele. Nehézkes a légtelenítés, meg nyúlós az egész. Én meguntam és most brembo főfékhenger van elől. Azóta ez a gondom is megoldódott..
A bukócső dolog is elég érdekessen megvalósítható az ETZ-n. Ami megérdemel még egy szót, az az, hogy bukócsövet, idomot felraktak rá, de maradt a dobfék, ha jól látom, ami elég maradi egy ETZ-n. Először inkább azt cserélte volna le...
Dehát izlések és pofonok....
Az az idom nem semmi!
Azzal az egyenes tetejével, meg a kispolszki lámpával maga az vizuális környezetszennyezés!
Még annyi hogy akármilyen gázon megyek a géppel, mindig kormos a gyertya, de most raktam feljebb eggyel a tűt, így most a tűtartó lapka alsó lapja a 3. beosztásban van felülről.
Köszönöm a válaszokat! waresz elmegyek én szívesen, ha megmondod hol laksz:) Keri: én is hallottam már, hogy a motor 800km-nél már bejáratott, de az enyém 4-5000-ig pörgetve még csörög kissé, szóval szerintem nem érett még meg:) üdv mindenkinek
Nem hiszem. :)
De ilyen tényleg volt: http://personal.inet.fi/kerho/mzajajat/kuvat/seppoaalto1.jpg
Ja és. Mekkora az emzé etz nyakának a belső mérete ill a két kifli közötti "cső" átmérője ja és a hossza?
Ilyen télleg volt?
http://www.hasznaltauto.hu/2960310_mz_etz_1984
Volt egy 1936-os Jawam, azon minden siklócsapágy volt. kellett is 1:20-as keverék bele, meg max. fele olyan fordulatot tudott mint amit egy MZ kibír. Bár ez köszönhető az egyfelömlős, meg "tarajos" dugattyús rendszernek is.
A siklócsapágy 2T-hez szar, mert agyon kell kenni! Hagyjuk meg a 4T-s olajszivattyús embereknek!
szió!
Én spirálfüzet lapból vágtam tömítést és tettem rá egy pici szilo-t is. Nekem bevált.
A hengertalphoz lehet zsírt tenni tömítésként?
A karbi és a henger közé ti szilopasztot tesztek vagy gépzsírt?
Az ETZ erősebb, de a blokk nem sokat változott.
Akkor az MZ visszafejlődött. Az újabb verziónak(ETZ) kellene jobbnak lennie, mint a régi(TS).
"Digitális" gázkezeléssel 6 liter is könnyen elképzelhető.
De csak a dugyattyúnál lévő csapágy volt sikló, a főtengelyé nem.
Úgy tudok megetetni vele ilyen sokat,hogy nem kímélem sajna szegényt... Szinte mindenhol ami a csövön kifér.
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|