:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Üdv! A kertemben áll 2 db Etz250, az egyik teljes, a másik hiányos, de a dolgai ládában megvannak! Sajnos motorja már nem fordul át egyiknek sem! Donornak vettem, meg a Kakucsra akartam:D ; most meg vagyok szorulva, eladom mind2t!
Vihető fix. 20.000.- ért! A gépek Bp. 22. kerületében vannak! skype: roszgy tel.: 0630-907-77-79, Szép napot!
Hű, de tudományosak vagytok.
A dolog lényege, hogy a csúszó súrlódási erő kisesebb mint a tapadási súrlódás. Ha egyenletes a motor nyomatékleadása, akkor jó nagy a tapadási erő, mert nem csúszkál a kerék. viszont, ha mégis megcsúszol, akkor hirtelen oda a tapadás és valószínűleg megkóstolod az anyaföldet.
Ha a motor a nyomatékát nem egyenletesen adja le (kissé rángat), mert pl kevés a hengerszám, vagy direkt úgy van ékelve a főtengely, akkor az rontja a tapadást, mert meg-meg csúszik a kerék. De a csúszó súrlódási erő persze marad ugyanaz, így kettő közelebb áll egymáshoz, ezért ha ilyenkor megcsúszol nem feltétlenül esel pofára. Hiába kisebb a tapadás, gyorsabb lehetsz, mert jobban kontrolálható a gép.
Gyorsításkor a többet pörgő kerék füst formájában jelzi a túlpörgést. :-)
http://galeria.totalbike.hu/magazin/2010/04/12/emat_2010/?current_image_num=38&image_size=l
ez olyasmi dolog akkor,mint fékezéskor?most tanulom a fékezéses dolgokat,és ott is azt tanuljuk hogy lassulásnál nem annyit forog a kerék mint egyenletes tempónál,hanem kevesebbet,de mi nem látjuk nagyon szemmel csak picit.
Legyen a példám mmondjuk 72km/h val megyünk.ez 20m/s. A kerekünk kerülete legyen 2 m.Igy 20m/s nál 10et fordul egy sec alatt a kerék.Lassitásnál viszon nem 20m/s al forog a kerék hanem mondjuk 16m/s al.És igaz lehet,hogyha az ember nézi mondjuk a motor kerekét fékezéskor,poros uton látni is hogy lassabban forog a kerék az uthoz képest,de mégsem csuszik meg teljesen.Szóval ez van gyorsitáskor is.Ott meg többet pörög a kerék minimálisan,de nem látjuk,ugye?
1 kerékfordulat alatt többször is megcsúszik a kerék a munkaütem hatására, majd le is fékeződik a motorfék hatására.
Péter, igazad van. Döntve kisebb kerületen gördül a kerék. Magasabb a fordulatszám.Jobban döntve még magasabb. Mikor vízszintesig döntjük, akkor a legmagasabb.
OFF
http://www.youtube.com/watch?v=Y7fn1XndE3o&feature=related
Ők hány fokos kanyarban mennek a videó közepén? :)
ON
Oké, oké, de akkor is... :D
vegyünk 6000-es fordulatot percenként.
Ez azt jelenti, hogy 1másodperc alatt fordul 100-at. Tehát a videón látható szupermotók, is valószínüleg nem 1-et fordulnak(mármint a főtengelyük) abban a kicsi kanyarban sem.
Tehát nem amiatt csusznak olyan látványosan, mert a dugattyú éppen úgy áll, ahogy...
ha pl 90km/h val megyünk egyenes szakaszon,kanyarban ha jól ledöntjük,nem megyünk valójában 90 et mert kisebb kerületen viszi át a hajtást a kerék az utra ,ugye?de ha akarnánk tartani a valóságos 90 et ami meg lehet hogy óra szerint több lesz mint 90 akkor többet kell pörögni a motornak is nem?
"Egy kanyarban is több ezerszer fordul a főtengely, nem?"
Nem!
Elég hosszú és nagy ívű kanyar lehet, amiben ezret vagy több ezret kell pörögnie a főtengelynek, hacsak nem 1-esben veszed azt a kanyart, de akkor meg nincs hozzá sebesség, ami miatt dönteni kellene a motort és éreznéd a különbséget mondjuk a sor4 és a v2 között.
Ha az egyszerűség kedvéért veszünk egy 10000-et pörgő sor4-es motort, akkor az azt jelenti, hogy 10000-es fordulaton 1 perc alatt (60 másodperc :D) 10000-et fordul a főtengely.
Ebből adódik, hogy 6 másodperc alatt fordul 1000-et a főtengely.
Az 1000-es sportmotorok 1-esben maximális fordulaton (jóval 10000 felett) bőven 100 km/h fölött mennek.
Ha azt vesszük, hogy 10000-es fordulaton 1-esben 100km/h-val mennek (27,77 m/sec), akkor az azt jelenti, hogy 6 másodperc alatt fordul 1000-et a főtengely, ami alatt 166,66 m-t megy a motor.
Ez azt jelenti, hogy egy 53 m átmérőjű körforgalomban kell menned 1 kört 1-esben 100 km/h-val, hogy 1000-et forduljon a főtengely, vagy csak egy 106 m-es átmérőjű szerpentin visszafordítón kell menned 100 km/h-val az 1000-es főtengelyfordulathoz, vagy csak egy egyszerű 212 m átmérőjű körben kell bevenned egy 90 fokos kanyart 100-al egyesben.
Jó hülye vagyok, hogy ilyeneket számolgatok. :P
A lényeg az egészből, hogy a valóságban nem fordul kanyarban több ezret a főtengely.
Az 1 henger vs sor4-nél meg pofon egyszerű megérteni.
Az 1 hengeres négyütemű 2 főtengelyfordulat alatt robbant 1x, a sor4 4x a gyújtás sorrend miatt. A v2-t most nem keverem bele, mert ott számít még a hengerszög is (meg mittudomain :D).
Ha a gyújtás sorrend a sor4-nél nem 180 fokra eltolva lenne, hanem ahhogy most az új yamaha r1-en van, akkor a sor4 is nagyjából egyszerre adná át a guminak a nyomatéklökéseket, a maradék időben meg jobban meg tudna tapadni a gumi.
Most érthetőbb magyarázatra nincs időm és energiám se. :P
Ban me pls. :D
Nem nagyon értem a leírtakat. Attól lehet (is) lehet jól csusztatni, milyen blokk van benne? Egy kanyarban is több ezerszer fordul a főtengely, nem?
Igen, azzal a mozdulattal állítja fel a motort a csúsztatásból.
Ezt a csúsztatást azért tudják csak megcsinálni mert nagyon nyomatékos egyhengeres motorról van szó.
Amikor a henger dolgozik akkor a nyomaték megcsúsztatja a hátsókereket, de amikor éppen sűrít, akkor meg tud tapadni újra a kerék, ezért drámaian kiszélesedik a kezelhető megszúszás tartománya.
Egy egyenlets nyomatékú sor4-es motornál nagyon keskeny ez a tartomány ami jobb tapadást okoz, de ha megcsúszik akkor elég nehéz megfogni.
Persze ha megnézitek Rossit meg a többi profit szemből, ők is csúsztatják picit a kanyarból kifelé jövet, de ott közel nem ilyen látványos a jelenség.
Ezért ért el nagy sikereket a Ducatti mivel a V motorja is lökésekben adja le a nyomatékát és kezelhetőbb volt kanyarban mint a sor4-esek.
A Honda erre válaszként csinált egy olyan sor4-est ahol szűk tartományban 90fokon belűl egymás után jönnek a munkaütemek, kvázi olyan nyomaték jelleget eredményezve mint egy egyhengeres, de annál jobban elosztva a nyomatéklökést.
érdemes, persze... kevesebb olajat kell utána használnod, elvileg halkabb is lesz (valójában meg majd kiderül) viszont, ha jól tudom, ehhez fel kell fúrni a hajtókar felső szemet
sorszám: 40052 (121258)
( előzmény: 150esRolleres, 2010-04-11 08:47:17)
Érdemes tűgörgösre cserélni a bronzperselyt?
Nekem az tűnik fel a képeken, hogy a kanyar bejáratától a kb. közepéig komoly ellenkormányzással megy (gondolom, a csúsztatás miatt), de aztán a kijáratnál irányba fordítja a kormányt.
Alapjaiban ez van a vezetéstechnika cikkeinkben is.
Mindenesetre tanulságos, szépen csinálják a fiúk...
üdv.: R
Konkrétan ez elcsúszott, csak visszalökte magát térddel és könyökkel.
Meg azért azt is érdemes tudni hogy bár tényleg nagyon tudnak, de ezek a motorok ezzel a gumival pont erre a mutatványra nagyon alkalmasak. Pályamotorral vagy MZ-vel már ezek a fiúk sem lennének ennyire ügyesek...bár MZ-vel is volt már hogy visszalöktem magam egy kezdődő megcsúszásból, de az nem volt ennyire elegáns, inkább valami burleksz filmre hasonlított :D
Na ezt azért kihagynám.Mert ha etz-n a könyököm lent van akkor lent van a tükör,lábtartó,tank,kmóra,krauser is,és vizszintesen van a gumi.Szóval neeem kell!!!
Eldörzsölnék néhány ruhát mire menne ez a csel. Szétszedtem a masinát, a hajtókar felső bronzperselye szétment, az egyenletes kopás miatt, amit a 25-ös csapszeg okozott.Ezt a perselyt hogyan kell cserélni? Melegítés, préselés, vagy mi? Ki kell szedni a blokkból az egészet? Mert ahhoz most nincsen kedvem...
Könyök az aszfalton a kanyarban: http://www.youtube.com/watch?v=aeUK6aOEJKo&feature=related
Kevés üzemanyagot, de sok olajat.
Mestermunka a köbön: a vellanyászmester olyan ügyesen tette a gyűrűket anno az MZ generátor forgórészére, hogy a zsinórokkal lekötve feszült, emiatt eltört. Ki kellett bontanom a zsinórból, és erősen megforrasztottam.
sorszám: 40045 (121244)
( előzmény: 150esRolleres, 2010-04-09 18:22:36)
Az enyém rendkivül keveset fogyaszt utánfutón. Ma kipróbáltam, mert eltört a gyűrűm, vagy mindkettő. nulla litert eszik futón nyolcvannál, gyűrű nélkül. De az olaj csak csöpög..csöpög...
Azért fekete, hogy ne csillanjon szemedbe a nap.
Üdv!
Tudom, szubjektív, de szerintetek hogy néz ki jobban az ETZ műszertartója? Polírozva, vagy matt feketére festve? Lekopott róla egy nagy darabon a festék, és most nem tudom, hogy fessem-e vagy polírozzam.
Keresek megvételre jó állapotú ETZ 251-est.
Az enyém. 30%-os lejtőn.
Az enyém. 50km-es lejtőn leállított motorrall gurulva.
A legjobb olaj az Arol, és a magyar gazdaságos.
Az ETZ-men 12,2V-ra csökken az akkufesz. Mit lehet csinálni az elektronikus fesszabnak, hogy töltsön is?
Kicseréltem a csapszeget 150-es re(megtaláltam), de még mindig csörömpöl. Kupplunglánc az tud csörögni? Bár nem lóg, de a f@sztuggya.
Valami mechanikus üzemanyag szintjelzőn töröm a fejem. Csinált hasonlót vki? A tank oldalán alul, fölul kilyukasztani és átlátszó csővel összetaknyolni megoldás már nem érdekel.
...és melyik a legjobb szimering, hogy teljes legyen a kör :D
akkor megkérdem kinek az mz-je megy 140-et?
És kié fogyaszt 1,5l/100 on?
Ja és melyik olaj a jobb?
:)
üdv
Szia Keri!
Az biztos, hogy régen.
Hosszú sztori, hogy miért nem írtam, de az nem ide való :)
Van egy pöpec kis Ts, amin egy két változtatást kellene eszközölnünk.
A TZ is megvan és nagyon jól van ő is.
Nemsokára kap egy új első gummát, hengert és hátsó telókat. Lehet a féket is kicseréljük, ha nem tudjuk rendesen megcsinálni.
Kb. ennyi!
És veled? Veletek? ;)
Te is régen írtál már :)
Elmeséled nekünk mit építesz?
Tény... elég nagy halál van, senki nem ír semmit. :S máskor 1 óra alatt érkezett annyi hsz., mint az elmúlt héten összesen.
Sziasztok!
Ha valakinek vannak eladó Mz Ts 125 típushoz a következőkből, kérem dobjon egy mailt nekem.
- bilux krómozott kapcsolók
- kormányvég tükrök ( esetleg Trophy-é)
- kormányvég indexek
- 150es henger
Köszi előre is a segítséget!
Üdv,
mzklaudia@citromail.hu
:))
Írhatsz te is, a szimmering témát meg majd kerülöm :D
MZ fórum új neve:
Keri Segítség Topic
:D:D:D:D
Akkufeszültséget mértél?
Gyanítom túl alacsony lehet. Az megmagyarázza mindkét jelenséget.
Esetleg a szénkefe elkopott, nem nyomódik rá eléggé és ezért szikrázik, és elégtelen a töltés.
Vagy túl nagy a főtengely végének az ütése, az is tud ilyet.
Igen hát eléggé utógyujtásos tüneteket produkál, durrog a kipufogó meg nem is pörög föl. Pedig az előgyujtás jó helyen van.
http://auto.indavideo.hu/video/Beallas_a_garazsba_2/
Aztaquuva!
http://auto.indavideo.hu/video/Laza_Motoros_Par
Sziasztok!
Mitől lehet az hogy a TS-nél járás közben a szénkefék erősen szikráznak? fesszabályzó lehet rosszul bekötve?
Úgy tűnik, túlélem.
Elméletileg a dugóban nem csúszkálhat a csapszeg. Az enyém is csörgött picit, azért szedtem szét. A 125-ösé rövidebb a kisebb dugattyú miatt kb. 4mm-rel.
Ha gondot nem okoz, a 150-es dugóban oldalra vándorló 125-ös csapszeg nem okoz gondot, sőt egyenletesebben kopik a csapággyal érintkező nagyobb felület miatt.
Igen, lehet, hogy felcseréltem a két csapszeget, mert mint említettem, egy fiatalabb 125-ösből nyertem a váltó alkatrészeket, meg ami jobbnak tűnt. Amikor visszaengedem a gázt akkor hallatszik igazán, meg váltásokkor.
Amikor összeraktad is ilyet csinált vagy a használat közben lett ilyen?
sorszám: 40022 (121172)
( előzmény: 150esRolleres, 2010-04-04 07:31:24)
tud
sorszám: 40021 (121171)
( előzmény: 150esRolleres, 2010-04-04 07:29:42)
A dugót megvezeti a henger.
A csapszeg tud lötyögni inkább és hát nem előnyös. Szorosan melegítéssel szoktam belerakni a csapszeget a dugattyúba.
Rosszul fogalmaztam, de a jelenség az az. a dugó csuszkál a csapszegen amíg engedi a zeeger .
Remélem nem esett bajod, a vasat meg fizesse a biztosító, azért fizetjük.
üdv.: R
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|