:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Így már kicsit világosabb. :D
Ja még annyit hogy a régi motorokat általában úgy tervezték, hogy a névleges feszültségen a névleges fordulatszámon beáll egy induktív-ohmos egyensúly ahol a névleges áramot fogja felvenni a motor.
Ha lefogod akkor leég a motor, ha nagyobb feszültséget kapcsolsz rá akkor is leég. (egy idő után) Ezeket a túlhajtható motorokat pedig a széles fordulatszám tartományra méretezik.
Ez így is van ahogy gondolod. Ha fixen 12V-ot adunk egy 6V-os motornak, akkor az egy idő után túlmelegszik és leég.
Az izzóval is így van ez.
DE amíg az izzó tisztán Ohmos ellenállás, addig a villanyotor Ohmos ÉS Induktív ellenállással rendelkezik. A melegedésért pedig csak az Ohmos ellenállás a felelős. Az induktív ellenállás pedig a fordulatszámmal növekszik.
Lényegében amikor 100V-ot adunk egy 6V-os motoronak akkor is csak 6V esik az Ohmos ellenállására a motornak, mert a többi az Induktívra fog esni.
Kicsit zavaros lehet, ezért mondom más megközelítésből.
Egy adott átlag áram érték fog egy adott melegedést produkálni a motorban (izzóban, vagy akármiben) tehát nekem csak az áramra kell figyelni hogy az ne lépje túl a névleges értéket. Azonban a motor tekercselésének indukciója vagyis az induktív ellenállása miatt csak lassan tud kialakulni a névleges áram bekapcsoláskor, és mivel váltakozó áram jut a tekercsekre a fordulatszám függvényében minél nagyobb a fordulat annál kisebb lesz az áram. Az áram elindulását lehet gyorsítani a feszültéség növelésével, azonban ha a névlegesnél nagyobb feszültséget kapcsolunk a motorra, akkor ez az áram túl fogja lépni a megengedettet, ami már káros. Ekkor lép közbe az okos elektronika, és leszabályozza az áramot és a feszültséget is.
Ezzel lehet gyorsítani az áram irány váltásait, így pedig nagyobb fordulaton nagyobb nyomatékot fog leadni, kiszélesedik a nyomaték tartománya a motornak.
Az alacsony feszültségű motorokat pedig azért kedvelik manapság, mert minél kisebb a feszültsége annál kisebb menetszámú tekercsek kellenek, amit persze a vezeték vastagságának növelésével és így az áramtűrés növelésével kompenzálnak (különben csökkenne a nyomaték) A kisebb menetszám pedig alacsonyabb indukciót jelent ami tovább gyorsítja a motort.
A teljesítmény növelés másik módja ha a motorban lévő tekercseket hűtjük. Lényegében adott vezeték vastagságnál csak a hűtés szab határt az áramtűrésnek. Tehát ha valami hűtési tuningot csinálunk egy villanymotoron, akkor az nagyobb áramot fog elviselni károsodás nélkül, vagyis nagyobb feszültséget is fog elviselni.
Tippem szerint ezt a két tuningmódszert ötvözik amikor a 24V-os motorra 140V-ot kapcsolnak.
Ja és rádadásnak még ott van az is hogy rövid ideig (amíg át nem melegszik a motor) akár 2-3* nagyobb áramot is elviselnek a villanymotorok. Amíg az elektromos szigetelés át nem ég vagy a vezeték el nem olvad, addig ez nem okoz semmi károsodást bennük.
A motorok egyébként kb. 80fok belső hőmérsékletet is kibírnak, ami azt jelenti hogy kb. 60fokos külső hőmérsékletig nem szoktak károsodni. Én kb. 50foknál szoktam lekapcsolni a túlterhelést. (Ezt már csak rövid ideig lehet kézzel megfogni)
Ha nagyobb feszültséget engedünk a villanymotorra, akkor miért nem "ég le"?
Mondjuk ez még vmi gyerekkori beidegződés nálam. De pl sztem egy 6V-os izzó is kiég, ha 12V-os rendszerbe tekerjük vagy nem?
Ja és ennek gyakorlatilag a vezetékek szigetekése szab határt, ami néhány száz voltos szokott lenni egy sima zománcozott huzalnál.
Most ez a motorvezérlés új irányzata.
Nagyon alacsony feszültségre tekercselt motorok nagyon nagy feszültségről hajtva.
CNC gépem 5V-os meghajtó motorjait én 42V-ról hajtom, de csinálnak már ennél alacsonyabb feszültségű, akár 1,2V-os motorokat is, csak hogy minél nagyobb legyen a belepumpált/névleges feszültség aránya.
A titka az az egésznek, hogy nem a feszültséget hanem a motor maximális mágneses gerjesztését kell figyelembe venni, meg persze a hő terhelhetőséget is. Ennek köszönhetően sokkal szélesebb nyomatékgörbe érhető el vele a terhelés növekedése nélkül, mintha névleges feszültségen hajtanád.
Rengeteg van már.Pl. Quantiya. Zero. Sőt elektromos repülő, elektromos motor siklóernyőhöz is.
http://tech-mobile.hu/termekek-villanymotor.htm
Perm motor.
Nem túlméretezett. Egy lapos elemmel nem lehet 3 órán át Hayabusákat ledúrni az autópálya belső sávjából. :-)
Érdekes megoldás, hogy a Catavolton 48V-os motort 24V-ra tekercseltek, és azt hajtották 144V-ról. 6-szoros túlfesz.
Ha lenne hosszabb hátsó lengővilla, egy gyengébb motorral be lehetne hibridesíteni egyszerűen az MZ-t.
Van valami elektromos krosszmotor, az viszont elég pofás.
http://www.a5.hu/cikkek/75/33828.shtml
A felfüggesztését pedig az MZ Trophy-ról másolták :D
Hát azért ez így ronda :)
A motor szép lenne, de a blokk helyén a túlméretezett akku...
Szép, és jó:
http://www.evmotorcycle.org/home/sites/default/files/images/fast_sparks.jpg
Ilyen kéne az MZ-be:
http://www.plugbike.com/wp-content/uploads/2009/07/enertrac-electric-hub-motor.jpg
Kínában fillérekért megkapod az akkut, motort.
Eladó elektromos gép:
http://www.hasznaltauto.hu/auto/daihatsu/cuore/daihatsu_cuore-3411076
990ezer.
"Kedves átépítésen gondolkodók!
Felajánlom eladásra komplett elektromos hajtásláncom!
Adatai:
7,4kW DC motor
350A 14 FET-es vezérlő
gázpedál
töltő
Ára: 399 eFt
Beépítve is eladó/megtekinthető/kipróbálható!
Gyöngyös
Telefonszám: (+36) 30/4581654"
Akkor én betenném előre a villanyos cuccot a 125-ös TS-be. A motort bennehagyni, Mondjuk a légszűrő meg az akku tartó helyére bevarázsolni egy méretesebb akkut. És bekötni úgy, hogy csak bizonyos terhelés fölött segítsen rá a normál 125-ös motorra. A motor menne, a töltés azért valamicskét folyamatosan nyomna az akkun, ha meg kell akkor odahúzva gyorsulna nagyot, meg gazdaságosat! :-D
Víznek más a fajsúlya, nem pont ott zár mint a benzin.
Szerintem ebben az esetben már korábban zárnia is kell a tűszelepnek.
Már próbáltam ezt az üveges módszert és akkor tűnt fel, hogy marha lassan csordogál bele a benzin helyett a víz.
Akkor lehet, hogy az úszók szárait kell jól beállítani és utána a pöcköket. Megnézem még 1*.
Bocs, nem offolok többet, ha még egyszer előfordul, akkor ki fogom tiltani magamat :D
Ja ugye ez az Aixam 350kg alatt van a diesel motorjával együtt. Sejtésem szerint akkuval együtt 400kg körül lesz.
Ez így az 5kW-os motorral kb. 60-as tempóra képest (az ugyan ekkora diesel motorral is ennyit megy) viszont lényegesen jobb gyorsulása lesz a villanymotornak köszönhetően.
Hatótávnak megelégszem 50-70km-el. Városban ennyi elég nekem.
Mellesleg kollégámnak van egy elektromos autója. Egy régi magyar Pulija. Sajnos jelenleg rossz. Beszart a vezérlője és mivel mezőgyengítéses DC motor nem kap hozzá vezérlőt.
Sima ólomakkuval működött, és azt mondja 80-at kényelmesen tudott menni, és városban alázta a benzines kocsikat a gyorsulása. Annak kb. 50-80km hatótávolsága volt és elmondása szerint már az ólomakku is elég tartós volt benne.
Működne. Ha jól emlékszem Vespa robogó van olyan ami elöl hátul 2,5-2,5kW-os motorral rendelkezik, ez kb. egy 125-ös motor menettulajdonságait tudja nyújtani, de a rugózatlan tömeg jóval nagyobb mint egy lánccal hajtott gép esetében. Ez persze normális városi használat mellet nem olyan nagy gond.
Az elektromos motorkerékpár sarkallatos pontja az akku. Most már nálunk is lehet kapni jó minőségű LiFePo cellákat.
Ezek annyira jók, hogy a kapacitás többszörösével merítve sem károsodnak.
Persze csökken az élettartam, de ez annyit tesz hogy 5000 helyett 3000 ciklust bír ki, ami még mindig 2-300ezer km használatot jelent megfelelő méretezés esetén.
Na szóval a méretezésnél nem a villanymotor a korlátozó tényező hanem az akku, tehát belepakolsz amennyit tudsz és ahhoz a terhelhetőséghez választasz villanymotort. Láttam olyan nagytestű robogót aminek az egész hátulja ki volt tömve LiFePo cellákkal ez így valami 23kW motorteljesítménnyel volt felszerelve. Persze az ára több volt mint amennyiért egy egész jó kocsit, vagy egy menő sportmotort kaphattál volna újonnan, miközben még mindig csak egy túlsúlyos robogó.
Én azt tervezem, hogy veszek egy Aixam üvegszálas mopedautót 2-300ezerért, és ebbe pakolok bele 5kW-nyi motort és akkut. Millió forint felett lesz az ára, de kevesebb mint 10 év alatt megtérül és ez így egy elnyűhetetlen városi autó.
Persze motort és akkut angliában fogok venni, mert nálunk ugyan az majdnem 50%-al kerül többe, egy ekkora tétel esetén pedig megéri kiautózni érte a nyaralás keretében.
Már egy 500W-os motor is elkapar BMX első kerékbe szerelve. A villmotor gyorsuláskor rövid ideig 3x-osan terhelhető. 5kW 15kW-tal. Nyújtaná a kart a gép.
a második kérdést rosszul fogalmaztam! Szóval a súly-lóerő arányon javítana e vajon?
Tényleg, az jutott eszembe, hogy mi van akkor ha vesz az ember 2db 5kw-os dobot az első és a hátsó kerékbe is beépít egyet- egyet. (Az árát most ne nézzük) Szerinted műszakilag jó működne együtt?
Vagy másik ötlet: MZ-be a motor benne hagy és egy 5Kw-os betesz előre. Az vajon javítana a teljesítményen??
A könyvben az van leírva hogy az úszó milyen távolságban legyen a tűszelep nyitási pillanatában, illetve az úszó maximális elmozdulása. Ha ezek a helyükön vannak akkor muszály neki teljesen kinyitnia.
Tehát a tűszelepet nyomkodó nyelvet, vagy az ütközőket mégsem állítottad be jól.
Én egyébként azt javaslom, hogy ha úgy is kezedben van a karbi, akkor tedd egy pohár peremére és adjál neki benzincsövön keresztűl. Amikor elzáródik magától, akkor megméred a pohár peremétől a benzinszint távolságát. Ez az adat is benne van a könyvben. Ez így pontosabb eredményt ad mintha az úszót méregeted, mert az az eredeti úszóra vonatkozik, az utángyártott úszókkal eltérhet kicsit.
Nagy gondot nem okoz, de így biztos lehetsz hogy ez a paraméter pontos.
Te magad írtad a választ. "1Kw villanymotoros rendszer áráért már 1000-es motort kapsz"
Márpedig én tudom hogy 2,5Kw arra elég hogy egy 50-es robogóban helyettesítse a motort.
Na most innentől kezdve az elképzelésed zsákutca.
Elsősorban Keritől kérdezném:
Ha beállítom előírás szerint az úszót, akkor a tűszelep nem nyit ki rendesen. Jó ez így? Még nem raktam vissza a motorra, így nem tom,h elég lesz-e az utánfolyás.
TS-be gondolnám, a bölcsőváz miatt. Ha 1kW felejtős, hozzá sem fogok. A nagyobb motorok drágák. Annyi pénzért már használt 1000-es gépet is vehetnék. :-)
Bocs, de elfelejtettem, milyen vázba akarod TS 125 ETZ 125? Vagy tán 250-es?
Mondjuk szerintem 1Kw max. valami könnyű biciklivázba való.
Akkor lehetne az 5kW-os. De ahoz nehéz az akku.
Szerintem ehhez kicsit nehéz az MZ.
Találtam motort az MZ-be:
http://gasboards.com/products-page/parts/electro-engine/gbh1000bker
Olcsóbb egy 125 4T??? Hol?
http://sportmotor.hu/motoros_videok/motorhang/nr-750-sound-61221
ő az alany, mostanság 30 milliót ér (kb), rettentő ritka motor. Egyébként pont amiatt fulladt kudarcba az elterjedése, mert nehéz volt gyártani az általad elírt problémák miatt, és már új korában is drága volt.
jéééééé mit találtál,ez igen.Ilyet még nem láttam,de gondolni se gondoltam arra hogy lehet ovális dugattyú is.Hát itt van pár kérdés ezzel kapcsolatban,pl nagyon egyformának kell lennie a hajtókar hossznak,dugattyú megmunkálás sem lehet egyszerű,na és a gyűrűkre lennék kiváncsi,hogy tömit az egyenes szakaszon. :)
Vagy berakod a blokk és a tank helyére, vagy oldaldobozokat raksz fel és kerékagy motort használsz.
Esetleg felejtsed el az MZ hibridesítését, mert egy 125-ös 4T alapból gazdaságosabb és olcsóbb :D
Helló!
250-es ETZ-nél mi a különbség a csatos és a sima karburátor között?
Ha ennyire fejlesztünk, hová tegyem a villanymotort és akkukat az MZ-n?
Szerintem benzinmotorban a legbetegebb a forgó csillagmotor.
Nekem ez a kedvencem:
http://www.pilotfriend.com/aero_engines/aero_rotary.htm
Sziasztok!
ETZ 250-eshez keresek egy pár jó állapotban lévő hátsó lengéscsillapítót!
Az ajánlatokat várom itt vagy itt: hathuros@gmail.com
Leginkább az volt az előnye, hogy nem csalinkázott annyit a levegő, de "airbox"-ot lehet tenni a hagyományos elrendezésre is.
Lényeg hogy nem hozott annyi előnyt mint amennyi problémát okozott.
Régen sok furcsa dolgot kipróbáltak.
Egyik nagy kedvencem ez:
http://objetpart.blogspot.com/2010/02/part-of-day-honda-nr750-oval-piston.html
De valamiért ez sem terjedt el :)
Elölről egy membránnal közvetlenül a forgattyúsházba kötni a karbit. Az már van olyan elvetemült ötlet, hogy egy próbát megér! :-D
nem azért mert igy a menetszél tolta be a levegőt?Mondjuk sok értelme nincs,mert felömléskor a kipuffon ki is ment a többlet anyag ,mert talán igy "feltöltős "motor volt max egy kicsit jobban mehetett tőle.Meg a kipufogónak igy nem volt akkora törése mivel nem volt egy 180 fokos csonk.Hát a 2 dolog már biztos hozott javulást szerintem.
Olaszok csináltak ilyet, de inkább hátrányai voltak mint előnye.
hát azért nagyon egyszerűen nem, de nagyon minimális reszelgetéssel meg lehet csinálni, de minek? a kerék által felvert mocsok rögtön a porlasztóba jusson? ne legyen elég hely a megfelelő kipufogóhoz?
Üdv
Szoktam járni Kunmadarasra, na amit ott művelnek az igen.
http://www.trogermokus.hu/indx.php?id=videos
Trógermókus amikor elkezdte egy simson schwalbe és egy pancsival kezdte.
a simoval olyanokat csinált hogy besz.rás.
A magyarok a streetfightrer-ben is az élvonalban vannak,nagyon tudják ,nagyon érzik.
Na és az a gumiszag,Király.
üdv
Igen, neki telt bukóra. :)
250-esen egyzserűen meg lehet fordítani a hengert? Szimmetrikusak az átömlők?
Ki csinálja utána?
http://auto.indavideo.hu/video/MANA_FREESTYLE/
igen a 2db!
képet talán holnap tudok küldeni!
csá
Ha a 20000 ft-t a 2 motorra együtt gondoltad, akkor lehet, hogy vevő lennék rá. Ha képet tudnál róla küldeni, hogy mégis milyen állapotban vannak, azt megköszönném. email címem: rhegyipeti(kukac)freemail(pont)hu
Előre is köszönöm.
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|