:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
Am ma hallottam egy kicsit hihetetlen sztorit egy kezdő MZs komától... a gépe 250es ETZ, eszi a gyertyákat, és azzal magyarázza hogy olyan nagy a rezonanciája, hogy megszakad az elektróda.... Csak nekem tűnik akkora baromságnak mint a föld????
Olasz gyártmányú skodához való megszakítóval nekem nem kellet állítgatni.
Az eredetivel 500km-enként akár az út szélén is muszáj volt.
Az MZ megszakítója viszont tényleg egy csoda, legalább is az eredeti.
Kapaszkodjatok meg szegeden látni egy csepptankos burkoltkormányos 2 oldalt dobozos öreg 350es Jawát.... FUTÁRMOTORKÉNT!? Aki nem hiszi a szécsényi téren a posta mellett látni is lehet :)
Én se vagyok vénember, csak öregszem. :D
Hát igen, a két hengeres jawa hangja kellemes valami. Elektronikus gyújtással még szebb, mert egyenletesebb. Ugyanis a jawa leggyengébb pontja a megszakító. Hosszú, hajlamos beremegni, vagy mit csinálni. Utángyártott megszakítóknál 2-300 kilométerenként beállítás. De úgy általában gyengére sikeredett az elektromos rész.
De ezek orvosolható bajok. Ha rendbe rakja az ember, megbízható lesz a motor.
Motorikussan semmi bajom az ETZ-vel, de kényelmetlen. Néha úgy érzem magam rajta mint majom a köszörűkövön. Valahogy odébb kéne tenni a léábtartót. Magas kormánnyal, ha az ember jól hátradönti a kormányt, kényelmesebb valamennyivel. Vagy hosszabb kezeket kellene növesztenem. :D
De mivel ez MZ topic, el kell ismernem, az ETZ megbízható, mozgékony jószág. Aki a motorozásban a vezetés technikai részt szereti, annak nem is rossz motor.
Tökéletesen egyezik a véleményünk. Én sem száguldozni vettem motort, igaz, rozoga vén ember sem vagyok. Egyelőre elégedett vagyok az ETZvel, csak hát az a hang...
Az hiányzik nagyon!
Tisztán személyes oka volt a váltásnak. A gyújtás szórakozott velem, ezért kaptam ajábdékba az ETZ-t egy motoros társaságtól. Utánna bár meggyógyult a jawa, az ETZ-t használtam, mert nem akartam a többieket megbántani. Két motor fentartására pedig nem volt elég a pénzem. A jawa forgalmija lejárt, már közel három éve áll pobyva alatt. kérdés, be tudom e még üzemelni és mennyiért.Az ajándékozók baromira megsértettek azon kívül hogy pártpolitkus motorosokká váltak. Tehát már csak a két motor közötti különbség számít.
A jawa stabilabb.Sokkal erősebb, gyorsabb, a gyorsulása kisebb pár százalékkal. De a fogyasztása is. 4.5 litert eszik 70-90 közötti sebességbél, de elektronikus gyújtással ez még csökkenthető. Megfelelő karbantartás mellett a jawa is annyira megbízható mint az ETZ. Nekem jawa 634/5 öm van, az szerintem a legeltaláltabb jawa. A teljesítménye abbyi mint a 638nak, a fogyasztása pedig akkora mint a régebbi jawáké. a hátsó rugóstag rögzítése más mint a többi 634nek és a 638nak. Emiatt majd egy tenyérnyivel alacsonyabb. Stabilabb is emiatt.
Az ETZ előnyei: picit nagyobb gyorsulás, jobb kanyarodási képesség, jóval rövidebb fékút. Úgy általában mozgékonyabb. Jóval könnyebb mint a jawa, ha kanyarodás közben kell megállni, vagy tologatni kell, az ember lába megérzi a különbséget. Bár jawához is van általában alkatrész, az ETZhez könnyebb beszerezni mindent.
A jawa olyan rozoga, óvatos, öregedő embereknek jó mint én vagyok. Én szeretem ha magától megy a motor, nem kell foglalkozni a nyeregben maradással, és csak a kanyarokat kell időben észrevenni. Buckák, kátyúk, békák, egyéb ilyenek nem érdekesek, Hacsak valami tégla vagy beton fal nem mászik rá az útra, nem kell beavatkozni, megy minden magától.
Árpi,
Mi volt az oka a márkaváltásnak? Az előző motorom nekem is egy "csepptankos" Jawa volt, 72-es kiadás. A hangjába szerettem bele, de aztán csendben megváltunk. Amikor ment, élmény volt érezni a stabil úttartást és a nagyobb nyomatékot. Sajnos, többnyire nem ment...
Tavaly cseréltem egy 250-es ETZ-re. Munkába járok vele, ez megbízhatóbbnak bizonyult.
Az enyém arra gerjed, ha valami fontos programra kell pontos időre mennem. Akkor hótbiztosan bexar. :D
A hátsó lámpát cserélnem kell, mert a foglaltok is rosszak, a búra is törött. A markolat pedig már csak gyorskötözővel marad a helyén.
Mást nem cserélek,mert minek és miből. :D
Illetve motort szeretnék cserélni. :D Álmaimban mindig újra jawán ülök. :D
Ne cserélj semmit, tuti akkor kezd el szivatni, az enyém olyankor kezdi el:))
Az enyém pedig még mindig hiba nélkül megy. Tegnap lemotoroztam egy százast. Jól gyorsult, egyetlen kihagyás nélkül. Gyanús ez nekem, nagyon gyanús. Most már biztos hogy valami nagy szemétségre készül és csak a gyanakvásom próbálja elaltatni.
Csak gázmarkolat gumit kellene cserélnem és befejeznem rá a ledes hátsólámpát. Még 4 fehér ledet kell vennem hozzá.
Ja, festenem is kellene már a mocit.
Na megy a TS.
Kondi hiba, (tartalékok is)
meg a trafó kivezetése KH-s.
Az etanolt már próbáltam, illetve valami löttyöt amiben valszeg az volt. Gondolom a síma etanol olcsóbb.A lötty bejött.
Szerintem le is lehet szűrni, akár megfelelő szövésű textillel is.
A csapom ülepítője túl kicsi, azon átjön a víz.
Ma gurultam tíz egynéhány kilométert, nem akadozik. Sőt gyanúsan barátságosan viselkedik. Szerintem készül valamire. :D
Amúgy valószínüleg igazam volt. Az alapjárati ls a főfúvóka közötti átjárás dugult el. Egalábbis amikor kicsavartan a főfúvóka tartót és úgy fújtam át, utána beindulr a motor. Persze percekig nyomta ki a vizet a kipuff hollandernél. :D
Ráadásul vagy velem történ valami a télen, vagy a mocival, de a buckákon se akar oldalra kitérni. Majdnem olyan stabil most mint a jawa. Örömömben a Béketér- szarvascsárda tér között 90nel ballagtam az Üllőin.Én előzgettem az autókat, nem ők engem. Persze ez volt idén az utolsó ilyen. :D
Nem kell ennyire elkomplikálni.
A benzincsap vízzsákájban gyűlik össze a tankbúl kikerülő víz.
Na meg érdemes pár deci etanolt tenni a tankba, mert megába szívja a vizet és nem gyűlik össze.
Kevés etanol amúgy van is a benzinben, szóval csak akkor kell ha ténylegesen vizes a benzin.
Szerezned kéne nagyon sűrű szűrőt, mert azon a víz felületi feszültsége miatt nem folyik át, és ugye a benzinnel csak keveréket képez, le lehet szűrni a vizet...
Úgy néz ki, túl vagyok a tavaszi nyomoron.Ma végre minden honnan kipucoltam a vizet, esetleg a tankban van még egy kevés, de attól már csak néha állhat le, úgy általában megy a jószág.
Ránézésre is elég silány a forrasztása, ezért fékét(azt is cseréltem) újraforrasztottam, úgy hogy széthajtogattam a végeit. Ettől még elszakadhat, de a szemből nem tud kicsúszni.
Sajnos már csak ilyet lehet kapni :( régebben kicsit több pénzért volt rendes bowden is. Nem értem én ezt, nem romlik meg, miért ezeket a szarokat adják.
A legrosszabb, hogy amit nekem adtak fékbowdent a 3ból 3 elszakadt az első jobbkezes utcánál ahogy elindultam otthonról. Szóval féknél vigyázz vele.
Bowdenessel csináltattam 9ezer forintért, de erre örök élet garanciát adott. Azt mondta bármikor elszakad, ingyen ad egy másikat. Valószínűleg azért mondta, mert elszakadni soha nem fog :)
Van itthon műszerolajom, majd azzal kenem. Új bovden, biztos kisipari mert a ház átmérője vékonyabb. Még az a jó, hogy a belseje ugyanolyan. Kösz a tanácsokat.
Van itthon műszerolajom, majd azzal kenem. Új bovden, biztos kisipari mert a ház átmérője vékonyabb. Még az a jó, hogy a belseje ugyanolyan. Kösz a tanácsokat.
Ma én is így jártam a kis ts-el. Télen fűtött helyen volt. Mai program a motorozás lett volna. Feltöltött akksi be, gyújtás, indítás, semmi. Nem világít a töltésjelző. Biztik megmozgatva, kábelsarúk ellenőrizve, látszatra semmi. Gyújtáskapcsolónál nincs delej. Hoppá, delej van, csak test nincs. Az akksiról a bizti után van egy csavarral letestelve a vezeték. Ott nem volt érintkezés. Csavar ki, csiszolóvászon, vissza és pöcc-röff. Ősszel mikor leraktam semmi gond nem volt vele. A fene sem érti ezt a technikát. Mindenesetre egy 6km-es kört mentem. Az élményt csak a viharos szél csökkentette, de csodás volt. Sajna a következő napokra az idő nem kényeztet el bennünket, pedig megtehetné.
Van benne valami, de ugye azt is könnyű belátni, hogy az össze rozsdásodott bowden sem éppen optimális. Akkor inkább koszolódjon kicsit, híg olaj nem gyűjti annyira a koszt.
Évente kezelni. Általában előbb elfárad a huzal és elszakad minthogy elkopjon valahol.
Ezért jó a teflonos, azt nem kell kenni, nem koszolódik, bár arra is javasolta a bowdenes szaki, hogy mossam át WD40-el évente.
Igen, nagyon híg olaj a javasolt. A 2T olajat is ezért szeretem, és mert kéznél van.
Esetleg a WD40 vagy szilikon olaj is jó lehet még. Vagy zárolajzó spray.
A láncsprayt is azrért mertem javasolni mert rá van írva az enyémre legalább is hogy lánc és bowden kenésre.
Utálom a telet. Ma megprónáltam beindítani az ETZ-t. Naná hogy nem sikerült. Előre látón rugdosás előtt leszedtem a légszűrő csövét. Így a légszűrő házban lévő liter vizet nem szívta be. Viszont a benyám is vizes a kondenzvíztől. Azt is cserélnem kell. De valami egyéb gond is van, mert a kipucolt karbival párat röffenni szokott vizes benzinnel is, most meg semmi életjel. Csatos karbim van, lehet hogy az alapjárati átömlő furat dugult el. Majd holnap tovább kínlódok. 15én szeretnék a motorozz.hu szezonnyitójára menni.
Most már biztos hogy amint tudok, vissza jawásodok. Azzal kevesebb a nyűg.
Köszönöm. Azért kérdeztem meg, mert van olyan vélemény is, hogy ártasz vele mert elkoszolódik. mindenesetre meg fogom olajozni. Az előzővel lényegesen könnyebben működött
Énis Keri módszerével kenem meg, fecskendővel, de én inkább műszerolajat nyomok bele, az állitólag kevésbé hajlamos elszennyeződni... Am ajánlott minden bovdent olajozni, én már mult évben jártam ugy h olajozás nélkül egy idő után ugy felkeményedett a bovden h nem is tudtam behúzni...
Akkor megolajozom. Kösz a tanácsot.
Akkor megolajozom. Kösz a tanácsot.
Nem emlékszem hogy van a bal oldali szimmering mert nagyon régen kellet az enyémet szétszedni, de az nem olyan mint a jobb oldali tartó, hogy 3 darab csavar fogja?
Én ragaszkodnék a gyári megoldáshoz.
Túl nagy gondod nem lesz belőle ha körbenyomod ragasztóval, de nem tudom meddig bírja a nyomást és mikor lövi ki a helyéről.
Egyszer kell rendesen megcsinálni, utána el is felejtheted, de ha kókányolsz, könnyen megeshet, hogy 3* szeded szét mire ugyan oda jutsz :))
Igen szükséges kenés neki.
Én injekciós tűvel felülről szoktam 1-1ml 2T olajat beküldeni neki, szép lassan.
Ha ki lehet szedni a tokból a huzalt, akkor teflonos láncspryvel szoktam inkább befújni, mert az jobban bírja az időjárást, és nem szedi össze a port.
A fékemen teflonos bowden van, azt viszont nem kell kenni, mert a teflon önmagában is tökéletesen csúszik, az olaj pedig össze szedi a szennyeződéseket ami viszon már nem csúszik.
Na látod ezt nem ellenőriztem.
Kössz a tippet.
A szivató valóban tud érdekes jelenségeket produkálni.
Egy feltöltött karbival 2 sarokig el tudok jutni, normál esetben, most meg már indulás után is kihagy/felpörög.
Hasonló a jelenség mint amikor túl kicsi volt a főfúvóka, de ott azért kisgázon stabil volt a motor járása.
Meg aztán nekem átlátszó a benzincső így pontosan látom hogy mennyire folyik a benzin.
Nagybáttyám mesélte egyszer, hogy ha kevés cukrot tesznek a tankba, akkor csinál ilyesmit. Nem sűl be, csak ahol felgyorsul az áramlás ott dugulást okoz, majd amikor megszűnik, akkor újra feloldódik. Nem tudom ebből mi az igazság, mert soha nem próbáltam ki, de társasházban lakok szóval el tudom képzelni :(
Bár ennek ellentmond, hogy majd 10 liter benyát rátettem a 2 liternyire, szóval erősen fel van már higítva az eredeti benzin.
A karburátort átnéztem. Kétszer is. Minden frankó rajta, nem akad, nem dugult, báll az űszószint és tökéletesen zár.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne. Az új kuplungbovdent lehet olajozni? Most cseréltem és az újjal nehezebben működik.
Sziasztok! Egy kérdésem lenne. Az új kuplungbovdent lehet olajozni? Most cseréltem és az újjal nehezebben működik.
Akkor nekedis sok sikert, enyim most szét van szedve, megnézem a simeringet, ha mást nem visszarakom a gyárit és a szélét telenyomom soudallal xD
Potya ötlet, de nem lehet hogy a szivató gumija öregedett el és az dúsítja fel nagyon a benzint? Akkor a pöccre indulás megvan, de szivatóval egy jól beállított motor hamar leáll
És gondolom nálad a beállításokkal nincs baj :D
Ötlet mindig van. :)
Pl. csak hiszed hogy rendesen folyik a benya. Régen találkoztam egy motorral aminek eldugult a tanksapkája. Ha lehúztam a csövet, kinyitottam a csapot, folyt a lé rendesen. Aztán ha járatni akartam a motort, ahhoz már kevés volt a benzin. Egy idő után szaggatni kezdett, majd leállt.
De hasonló hibát eredményezhet a tűszelep. Szorulhat, el lehet dugulva. Lassanként fel tudja tölteni a karbit, de a folyamatos üzem esetén kifogy a karbiból a benya. aztán ha lassan szeded le a karbit leállás után, megint normális lesz a benzinszint benne. Az úszó is akadozhat.
Különben most én is kínlodok a TS-el.
Kíáncsi vagyok hogy tudtok e ötleteket adni, mert már ott tartok hogy szét kell borítanom a blokkot.
Összel amikor leállítottam pöcre indult, nem füstölt és ment mint a golyó.
Most is beindul első rugásra, felpörög de szaggatva jár. Majd kis idő múlva egyre nagyobb kihagyásokkal leáll.
-Elsőre benzinhiányra gondoltam, de folyik a benzin rendesen.
-Kipucoltam a karburátort, a fúvókák tiszták, átjárhatóak, szintek stimmelnek.
-Kicseréltem a benzint frissre.
-Megszakítót, kondit, gyertyát cseréltem, gyújtást beállítottam.
-gyújtótrafót kiváltottam egy nagyenergiás CPI gyújtással
-kompresszió van.
Egyikre sem volt semmi változás, maradt minden jelenség.
Ezek után nincs ötletem mi a gond.
A szimmering problémára, vagy alacsony kompresszióra, nem indulna pöcre, és ha beindul, akkor utána már megy.
A jelenség főfúvóka dugulásra utal, de azt már miszlikbe szedtem, tiszta.
Lehet gyújtás hiba is, de azt is lecseréltem gyakorlatilag. Villany megvan mindenhol, ráadásul a CPI gyújtást egy feltöltött 12V-os független akkuról próbáltam.
Mit lehetne még megnézni mielőtt szétszedem?
Nem tudom fejből a méreteket, de keress rá a méretekre a katalógusban:
http://www.superseal.hu/al/katalog_szimeringek.htm
Ha itt megtalálod, akkor csapágyboltban tudnak adni.
IIgen szerintem átfolyt egy kis keverék a szélein, meg most h nem akartam a csapágyakat kiütni eléggé megszenvedtem vele hogy kiszedjem a házat bal oldalról.
A kérdésem meg az hogy nem-e létezik olyan szimmering, ahol maga a szimmering a csapágyházba illeszkedik és pl egy zégergyűrű tartja a helyén (pont úgy mint a 250esek szimmering megoldása, mert ezt szerelni egy átok)
????
szabvány szimmering való bele, bármelyik csapágyboltban kapható.
Vagy a szimmering háznak van baja? Szerintem az jó dolog, sokkal könnyebb azzal szerelni, mint az ETZ-nél. Szerezz bontóból másikat, de egy esztergájos is képes legyártani, nem egy bonyolult dolog.
Nyugodtan, nekem egész télen kint volt.
KisTSt hajtó bajtársak
A bal oldali szimmeringház és gyári szimmering helyett van-e valakinek valami jó alternatívája? Olyan méretű és kialakítású szimmering egyáltalán létezik, mint ami a 250eseken van, amit egy az egybe be lehetne tenni ennek a szarnak a helyére?
Köszönöm, Keri, akkor holnap felrakom.
Fémházas főtengelyszimmeringről van vkinek tapasztalata? Csak ilyet kaptam a boltban...
A magyar viszonyokat kényelmesen bírja.
Sziasztok,
Azt szeretném megtudni, hogy a feltöltött akku milyen mínuszokat bír el. Sajnos, csak fedett beállóban tudom tárolni a motort, a garázsban nem fér el.
Napsütéses és balesetmentes ünnepeket Mindenkinek!
Szerintem amire céloztál, arra jobb a láncfűrész.szakemberek is azt ajánlják. lásd a texasi szakit. :D
Ott a sajátod ki tart vissza :P
A flex jelen pillanatban amugyse a /1est fenyegeti..:D
fogod a kisflexet, és szépen 3 ba vágod a kuplungházat, akkor biztos nem fog összeragadni :D
Alapvetően a motor nyomatéka szétválasztja a lamellákat ha a rugók nem fogják össze. Ha mégis összeragad az mechanikus kopás és beszorulás miatt szokott lenni.
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|