:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
van benne automata,:)) szóval igazat adok nektek ! nem igazi motor.
Simson starral 14 évesen ledöftem egy Debrecen-balatonföldvár távot, így az is túragép.:))
5 nap múlva indultunk vissza, de már akkor vonattal, nem vettük rá magunkat, hogy visszamotorozzunk,a Simsonok jöttek kerékpárokkal a vonaton. Egy hétig testápolóztam a hátsó felem:))
Gyakran motorozok Debrecen-Tiszafüred közt.Ugyebár közte van Hortobágy település ami áll egy sorház, egy sor tükör.A többi puszta.
Kawasakival 140-es tempónál kezdtem elaludni, míg a 70 km-t megtettem, na azt a tipust eladtam, csak az öreg trophym maradt.
Na azzal milyen jókat alszok míg átrötyögök 80-90-el.:))
A Simson jobb túragép a Hayabusánál, mert kevesebbet eszik. :-)
Akkor mégegyszer mert nem figyelsz.
Félre ne érts, nincs azzal baj, hogy valaki 350-essel túrázik, nagyon jó kis motorok. Én is 150-essel mászkálok többnyire, de ne gondold hogy az a kategória a csúcs mert tud 160-at papíron, hátszélben, meg fölötte minden csak felesleges hülyeség.
Teljesítménye egy 250-esnek is elég. Az is megy 160-at, felmegy minden emelkedőn. Én azt is imádom, ahogy pörögnek ezek a kis japán szúnyogok. Iszonyat jót lehet városban és hegyvidéken állatkodni velük.
DE az öreg túrások azon a véleményen vannak hogy annak ellenére hogy 80-as átlaggal, nyílt egyenes úton, alacsony fordulaton, nyomatékból jó túrázni, ehhez meg kell a 600-900ccm hogy kényelmes legyen és még csak nem is sor4 hanem V2 a népszerűbb, mert a sor4 600-asból is nagyon pörgős.
Lásd: DL650,Transalp600,BMW1200 a legnépeszerűbb motorok a túrások körében. Persze az egy dolog, hogy szociális motorosok körében már a 300-as MZ is luxusnak számít, de azokban a körökben ahol meg tudják fizetni 600ccm az alap.
sor4 400-ast csak gazdaságos, tanuló, vagy női motornak használják (mert arról leér a lába a csajnak). És annyira nem népszerűek, mert már nem gyártanak ilyeneket az éredeklődés hiánya miatt.
Lehet hogy a 350-es sem pörög többet, de hogy kényelmes nyomatéka nincs az is biztos. Megy persze, de pedálozhatsz rendesen a váltóval egy hegyi uton, én meg kényelmesen ötödikben végigmotorozok és előzök váltás nélkül :) Na ez a nem mindegy.
Különben ha az alföldön motorozol akkor a 200 is kevésnek tűnik :D
Párszor megzavartam a Hondámat 170-es utazóval arrafelé, ez kb. a vége amit utazóban elvisel, csúcsban persze megy 200-at de ott már az életedért kapaszkodsz ezen a nagy dögön is, a 170 meg kb olyan mint MZ-n a 100-as tempó.
hát nem tudom.....
Szerinted az általam említett 350 es honda mennyit pöröghet ötösben a 90es tempóhoz? szerintem max 4000et. Úgy tudom, a 160at 6000 körüli fordulattal viszi. Ne felejtsd el, 1970 körüli masina, akkoriban a sor négyesek se pörögtek annyira eszelősen. 1980 körül jött ki a 250es four,, valami negyven lóerővel. Az már pörög.
Amúgy úgy hallottam, külföldön eléggé közkedvelt a 400as, 500as kategória.
De ez mindegy is. A lényeg, hogy nekem bőven elég a 350es, és az 500asnál nagyobbat értelmetlennek tartom itt Európában. Főleg hazánkban. 160nál gyorsabban menni a magyar utakon öngyilkosság. Meg gyilkossági kísérlet.
Az autópályás 130 hoz egy 500as gépnek nem kell szétpörögnie az agyát.
Jut eszembe. Az öreg 500as BMW tudta a 130at, mégse mondhatod rá hogy zavaróan nagy a fordulata, vagy rövid a lökete. :D
meglepődnél, pont a hozzád hasonló lassú tempójú túristák nem szeretik a kis ccm-es pörgős gépeket.
Egy 600-900ccm-es motorral alacsony fordulaton kényelmesebb, aztán meg kit zavar az ha mellékesen bír nagy fordulatot is?
Amúgy teljesítményre a 125-ösből is ki lehet elegendő teljesítmény szedni egy elegendő tempóhoz.
A Boss Hoss nem az a motor amiben nincs váltó, azaz 1 fokozatban megy végig?
megnéztem a videot.Hát a süket pilota csa k alapjáraton ment !! hallgasd meg.
::) gondolom fosott.:))
Nekem bőven elég lenne az öreg Honda CB 350 four 36 lóereje. A 180 kilós motort még felpakolva, két dagadt emberrel s felviszi bármilyen emelkedőn, sík uton pedig elporoszkál 160al. Mikor megyek én annyival?!!!! De másnál se látom sok értelmét nagyobb sebességnek. 130 bőven elég motoron, és akkor még van 30 vésztartaléknak.
Ráadásul klasszikus motor, normális testtartással lehet rajta ülni, kényelmes, az úttartása stabil, még kanyarodni is lehet vele.
Ráadásul 350 ezerért meg is vehetem. Jó, az alkatrészek kicsit drágák hozzá.
Viszont van négy kipufogója. :D
Szerintem az egy tipikus eltúlzott amerikai fos.
Ha száguldozni akarsz nem jó, ha kanyarodni akarsz nem jó. Túrázni meg túl nehéz.
Mivel semmire nem jó próbálják a nagy süket marketingdumával eladni. Életérzés, meg az utak királya, na persze...
Egyébként egyenesben sem király:
http://www.youtube.com/watch?v=fI_GvCl8ei8&feature=related
Minek a hegyekben álló sok nyomaték, ha úgy ülsz rajta mint egy fotelben és amúgy sem lehet az aszfaltra átvinni.
Boss Hoss az utak királya...az első kanyarig, mert ott egy ETZ-vel is lenyomom :D
Nem veszem bántásnak.Fúrni faragni nem fogom,csak nem hallottam még erről a hengerről.Gondoltam megveszem ,felteszem,karbit hangol, majd kidobom és vissza az eredetit.
A vasam nem versenymotor, már 24éves nagyfiú,tavaly esett át egy teljes felújításon,csak hát a terhelés az sajnos nem kevés.(mármint amivel ráülök)
Vigyázok a motoromra , ezt fater tolta ki a műszaki boltból 1988ba. használta és nekem adta. kb itt ér véget a tulajdonosi lista.
hirtelen ennyit akartam.köszi az infót.
üdv mindenkinek.
BOSS HOSS az utak királya !!!akinek a méret a lényeg !!!
http://www.youtube.com/watch?v=BUBio8Evsx8&feature=related
Nem lepődnék meg ha bemennél, egy ismertebb tuning szakihoz, elmondanád az elképzelésedet, és ez történne:-elő venne egy poros műszaki rajzot, amin a henger felömlőinek méretei, és elhelyezései vannak, majd ezt mondaná:- Látod barátom itt ez a rajz, ha így átalakítom neked, a jobb 250ket is odaveri a 150sed,igaz 1,5 akkora fogyasztással, az első 5000km-n. A második 5000 km-en, már a jobbak elfognak melletted menni csúnyán, de cserébe a vasad már majd kétszer annyit eszik a gyárinál. Ezidáig mentél egy bő szezont, és még mindig egy 150es MZ-n ülsz, ami már közel nem olyan megbízható, mint a gyári, ami szar illesztésekkel, sem eszik többet 4l-nél, és ha karbi+gyújtás jó, még mindig rúgásra indul.
Jó ezt csak most hasra ütésből mondtam, de valószínűleg ilyen okai lehetnek annak, hogy nem gyakori az MZ tuning, mindenki max, a nagyobb köbcentit választja csupán, akármilyen tuning helyett.
Nyilván teljesen máshogy áll ez a helyzet egy angol MZ kupában, ott eléggé durva vasak is vannak, de gondolom az is rengeteg pénz, ha csak a dugót nézzük pl: olvastam, hogy 250es rm dugókkal használják őket, ami hát ugye nem 5000 forint mint az után gyártott német.
Ezzel nem megbántani akartalak, vagy lelombozni, csak nyilván oka van annak, hogy itthon inkább a simo faragás a jellemző.
Megnéztem azt a tuning hengert amit belinkeltél, nagyon durva.
Nem szerények, más ennyiért motort vesz!
Ja, bocs, mindig elfeledkezek hogy a kérdésre válaszoljak okoskodás helyett :D
MEgy, persze hogy megy ez a tuning henger, de annyira nem nagy szám, itthon is csinálnak ilyen átalakítást nem rosszabb minőségben...sőt azon se lepődnék meg ha innen szállítanák a németeknek.
Ahogy régebben valaki rendelt dugattyút a németektől jó sok pénzért, aztán kapott egy Berta dugattyút :D
Naja :)
Bár Hondából ültem olyanon amin elfelejtettem hogy már jár a motor :)
Ja, néha ki lehet fogni, börzéken.
Szóval nem szeretem a túl szoros illesztést, mert pörgetem a gépet általában és egy ilye fúrás meg is szorul.
normál 5század vagy még nagyobb is. Könnyebben fut a dugattyú és jól pörög a gép.
Fogyasztás? Lehet hogy nagyobb, de ha nagyon számítana nem 150-re fúrt hengerem lenne :D
Na akkor mégsem a hajtókar csörög! :)))
Én már a 3. fúrást hajtom végig ugyan azzal a hajtókarral és most kezdett el csörögni ténylegesen a hajtókar.
Azokat a becsörgéseket, amiket te említesz, nekem a rossz karburálás (ezért reszeltem magamnak saját súbertűt) vagy a rossz üzemanyag/olaj tudott okozni, illetve a túl erős kompresszió okozta.
Préssáv is okozhatja, de én arra soha nem figyeltem, csak az volt a lényeg, hogy a dugattyú ne verjen a hengerfejbe :D
Ja és nem szeretem a túl szoros illesztést, mert
Főleg, ha a nagy csend előtt erős sivító hang, hangos reccsenés hallatszik.
Üdv.csak eddig nem hallottam erről a hengerről.nincs tervem tuningolni,jó ez így ahogy van. egyszer azért elvinném egy profihoz beállításra. üdv Dlaca.
Az jó ha zörög, azt jelenti működik. Mikor hirtelen nagy csönd lesz, akkor van baj! :-D
Jaja, dugattyú zörög. De engem nem zavar.
A villanymotor nem fog csörögni benne. :-D
nem ezer km hanem pár száz km.:P
én még tudok gyárit, de nem mondom meg. bocs:D alig van belőle pár darab, dugattyú még van bőven.
nem a frászt nem! nekem a nagy TS gyári dugattyúval lett szerelve, 4 századra illesztve, minden vezérlési idő a helyén, préssáv a megadott értéken. jól bekarburálva. gyári zsír új hajtórudat szereztem hozzá jóformán a föld alól. az első gázfröccsig nem zörgött, a második után már igen. ilyen, ha jól ki van derékszögelve, akkor billeg benne a dugattyú és kész. nem a csapszeg szól, hanem a dugattyú prellezik.
a kis TS-t ugyanígy megcsináltam 3(!!!) századra illesztett gyári dugattyú, ugyan abba a hajtórúd keveset futott gyári volt, de 100km-ig nem zörgött(jól mutatja a példa, hogy nem csapszegcsapágy zörög, hanem dugó) majd egyszer meghajtottam, és máris jött a tipikus 3500-4000 fölötti fordulatról visszaeső csörgés. ahogy kopik, ez a határ szépen megy egyre lejjebb. most már 2500fölötti fordulatejésnél is zörög. ha normálisan van illesztve, akkor ilyen. ha nem derékszöges, akkor mivel nem billeg a dugó, nem zörög annyira. cserébe nem is tud annyit, és bármikor megragadhat.
Tajvanin kivül nincs is más :D
A gagyi tajwani hajtókartól jön elő a csörgés, eredetivel nem csörög.
Meg aki alacsony fogyasztást akar, az sem :))))
Atért jön elő a csörgés hamar, mert az alkatrészek nem az ifánál készültek, készülnek. Német gyári alkatrész nem készül vagy húsz éve.Ts alkatrész pedig majd 25 éve. Én mentem gyári új TSeken, de nem emlékszem hány ezer kilométer után csörögtek.
Vitatkoztok itt a kínai cuccok minőségén meg minden, az MZk anyagból voltak, mégis akkor mitől jön elő x kilométer után mindnél a csörgés? Pedig ezeket nem 5000 kmre tervezték anno :D
Mz-nek nem kell nagyon erősnek lenni, és 10000-et pörögni sem. Legyen egyszerű szerkezetű, strapabíró, üzembiztos, ne egyen sokat, és lehessen egyszerűen szerelni, valamint guruljon gazdaságos Nevesincs kence 2T-vel. Aki visító, bivalyerős gépet akar magas fogyasztással és drága alkatrészekkel és olajjal, az úgysem MZ-t vesz.
Ez igaz :)))
Kici ocó, 0% hitel a praktikerben és minden hülye olyat vesz, aztán viszik Bambihoz 5000km után hogy nem találják a főtengelyt mert elkopott :)
valahol olvastam, hogy egy kinai motorgyarat megkerdeztek, hogy miert nem javitjak a minoseget. Es az jott le belole, hogy a kinaiak ugyan eladnak cuccot itt, de azert nagy ivben szarnak a nyugati minosegigenyes piacra. Azsiaban a motor a fo munka- es kozlekedoeszkoz. Az atlag keresek pl Kambodzsaban 50 dollar, egy hasznalt kinai 4 utemu olyan 200 dollar. Egy motorgeneral alkatreszigenye kb 50 dollar. En lattam ott kint, hogy mit kapni a helyi szimpla "vegyes" boltban. hajtokarok, vezermutengelyek, minden irtozatos mennyisegben, mert a 40 millio Kamodzsainak van kb 35 millio motorja es ha kell disznot, ha kell 5 masik faszit szallit vele. Millioszam adjak el a motorokat es az alkatreszeket de ezt meg kell hogy tudja engedni a helyi melos. Tehat legyen olcso. Ez a filozofia. Ehhez kepest a par ezer europai aki pont jobb minosegu Daelimra, meg Sym-re vagyik... semmi.
ez olyan szép volt :D és tökéletesen igaz.
Ez már nem modern!
Azóta a Kínaiak arra jöttek rá, hogy ha csökkentik az aretáló tömeget meg az anyagminőséget és az összeszerelés minőségére is szarnak rá, akkor a pocsék mechanikai szilárdság dacára viszik a motorokat mint a cukrot!
Ráadásul ettől még az alkatrészipar is felvirágzik! :-D
Nem a lendtömeg a lényeges nagy fordulaton, hanem a kis aretáló tömeg, mivel az okoz terhelést a csapágyaknak, hajtókarnak, főtengelynek.
A lendtömegben igazad van, bár a nyomatékcsúcs feljebb kerül, meg jobb lesz a gázreakció, egyenetlenebb járással és kicsivel sem nagyobb teljesítménnyel fizetünk ezért.
A japánok azonban arra jöttek, rá ha csökkentik az aretáló tömeget, úgy hogy az anyagminőséggel kompenzálják a szerkezet mechanikai szilárdságát, azzal változatlan terhelés mellet, nagyobb fordulatot bír el a szerkezet, így pedig nagyobb teljesítményt ad le.
Mindezek mellet a csökkentett aretáló tömeg és a nagyobb üzemi fordulat kisebb lendtömeget is lehetővé tesz annak káros hatásainak jelentkezése nélkül miközben az előnyös tulajdonságait élvezhetjük.
Ugye a japán kétüteműnél a gázkar egyenes összefüggésben van a fordulattal, egy keleteurópai 2T esetén pedig elég hosszú fel és lepörgési idők vannak.
MZ-nek egyébként jót tett hogy levettük a generátor forgórészt, és könnyítettük a kuplungot. Jópár kilóval lett könnyebb, de alsó tartományban alig észrevehetően csökkent felső tartományban sem változott semmi, de a reakciója és kezelhetősége összehasonlíthatatlanul jobb lett.
A Lada eleve hosszúlöketű, amit a zsugor hajtókar tovább növel. Annál viszont a te példádból is látható, hogy előnyösebb a nagyobb lendtömeg.
nehogy azt hidd, hogy a kis lendtömeg kedvez a fordulatnak. alacsony fordulaton van némi előnye, mert nem kell akkora súlyt megmozgatni a kis számú munkaütemeknek, de pl ladáknál manapság egyre inkább a nehezebb lendkerék dupla sonkás főtengely a nyerő, ha tuningról van szó. én csináltam trabantblokkot 3kg lendkerékkel, a gyári 6,5kg helyett. nem forgott jobban, sőt, 3.ba 70körül már kezdett torpanni, míg a gyári 80-90ig vígan ment, a könnyű előnye ennyi volt: kicsit mérgesebben ugrott kis fordulatról. na meg közbe kirázta az agyam a helyéről.
Tudom, rágta a fülemet, szívesen mentem is volna Kecskemétre, mert az egyik kedvenc pályám, de megy a meló ezerrel.
Kalocsát már betábláztam, remélem ott tudok lenni.
Cserébe, ha minden jól megy, a szezonzáró sörözést tarthatjuk az új házamban :)))
Ez alapvetően igaz, de VALÓSZÍNŰLEG annyira azért nem nagy átmérő hogy itt bejátszon ez a probléma.
Sima mélyhornyú 28-as golyóscsapágyra a saját zsírjával 30-ezres fordulatot rá szoktak engedni maró/gravírozó gép főtengelyén. (ne kérdezd mennyire tartós, de rentábilisan bírja a munkát)
Ráadásul (ne kérdezd miért) a kis átmérőjű golyók/görgők is jobban bírják a magasabb fordulatot.
ETZ esetén szerintem masszívabb főtengelyt akartak csinálni, de az anyagminőséget nem akartak növelni, ezért nagyobb a csap.
A japánok pedig a fordulatra, így a könnyítésre mentek rá jobb tervezéssel, anyagminőséggel, és pontossággal, ezért vékonyabbak.
A japánok amúgy is szembe mentek az akkori tervezési elvekkel/szokásokkal. Ugye arról voltak híresek hogy különösen magas fordulatú gépeket csinálnak. Mindenki azt mondta, ezek nem is lehetnek tartósak, de a japánok ezt nem tudták így mégis sikerült nekik magas fordulatú és a kor motorjainál tartósabbat alkotniuk :)
amit írtam abban van valami, de nem biztos hogy egy ilyen csapágynál. pl mai autógenerátoroknál a csúszógyűrű jó ha van olyan átmérőjű mint a tengely(10-15mm)régen meg mindenhol kb30mm-est alkalmaztak. kisebb kerületi sebesség, kevésbé kopik, jobb a kontakt.
Biza vannak fiatalok.
De presi is hiányol:-)
Sok érdekeség van amit nem értek én sem.Ha érteném lehet,hogy a HRC-nél dolgozhatnék?:-)
Előbb utóbb, látni fogsz, de egyenlőre motor helyett Bobcat hidraulikát szerelek :)
Lengés csillapítókat kell cserélnem majd, meg gumikat, egy kis gyújtás és mehet a menet.
Legalább Varga Tominak is lesz sikerélménye :)
Ahogy nézem sok új név van, szóval talán még utolsó sem leszek? :)
troster@citromail.hu
erre írj címet, merre laksz, és mi is a problémád vele? Egyeztetünk és ha tudok segítek.
Szia Troster07!
Ígérted, hogy megnézed az etz-m, hogy mi lehet a gond vele. Hogyan oldhatnánk ezt meg (én is debreceni vagyok). Fontos lenne, előre is köszi!!
nagyobb csap, nagyobb kerületi sebesség. talán jobban kopnak a görgők?
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|