:: Szavazás ::
Milyen hatással van rád a benzináresés?
|
- Fórumok -
MZ - új hozzászólás Összesen: 982 oldal
60-nál a 2 liter nekem is tetszene, talán még egy Simson is többet eszik annál.
450Ft-os benzinár+ olaj ára mellett nem megvetendő előnyös tulajdonság. :-)
Most nem akarok kötöszködni de egy hengercserétől nem változik ennyit a fordulatszám, ahhoz vagy a primer vagy a szekunder áttételt kéne változtatni.
„A 30, olykor 50 kg (+Túrafelszerelés) többletet fel sem veszi,
mint régebben.”
Ez alatt azt értettem, hogy a mostani mázsámra még 25-30 kilónyi túrafelszerelés jön.
Ha túrázok.
125cm3 ként a hegyekben a 15-17% emelkedőkön
bizony, csak egyesben araszoltam felfelé.
Most dupla akkora sebességgel,
s dinamikusan megyek ezeknek az emelkedőknek a korábbi állapothoz képest.
Teherbírás:
125-ös már 120 kg-nál elvesztette ereje nagy részét, készen volt,
most pedig 150 kiló felett tapasztalom mindezt.
Itt is óriási a változás. De mivel 125-130 kg terhelést adok neki,
-így ideális nekem már a teherbírása is.
Teknőc
Látom, ez egyre nagyobb vihart okoz.
Miben más a gyári mz ts 125-től az enyém?
Válasz dióhéjban:
1.Hátsókerék
Nem 18”-3,00 méretűek, hanem18”-3,20,
de ez csak minimális eltérést okoz.
2.Gyári kipuff helyett más van, amiben ugye nincs meg a gyári fojtás.
Változás itt: erősebb, pörgősebb, nagyobb fogyasztás, élcesebb hang.
3.Kapott egy „új”, zsírban elfektet DDR Hengert, ami 56 mm.
Így 25cm3 tovább erősödött.
4.A hengerfej maradt 125 cm3,
így jócskán megnövekedett a kompresszió,
ez tovább izmosította kis gépemet.
Ezek voltak a főbb változások a gyári értékekhez képest.
Tapasztalatok:
Két éve így használom.
Örömmel vettem, hogy a gép ismét olyan,
mintha 20 év alatti 70 kilós lennék.
A 30, olykor 50 kg (+Túrafelszerelés) többletet fel sem veszi,
mint régebben.
Tehát a súlytöbblet láthatóan befolyásolja minden motor dinamikáját.
Fordulat és seb közötti összefüggés, amit tapasztaltam:
125 cm3-ként:
60 km/h-nál volt 4e/min.
75km/h-nál volt 5e/min alatta fordulata a főtengelynek.
150-esként:
60km/h-nál lett 3-3,5e/min. Terheléstől függően.
70 km/h-nál 4e/min mutat a fordulatszámmérő.
Alacsony, (3,5e/min alatt) fordulatokon rendkívül megerősödött.
A negatív tapasztalat: fogyasztás.
(Tartós utazón mérve!)
60km/h-nál: 2l/100km
70km/h-nál:3l/100km
80km/h-nál:3,6l/100km
90km/h-nál:4,2-4,5l/100km.
Ez már óriási fogyasztás, nem neki való.
100km/h főlé nem mentem, de nem is fogok vele.
Ha csupán a cm3 tunigot is nézem, a többit nem, akkor is jó látható,
hogy a 150-es azonos fordulaton nagyobb seb. hoz.
DE!
Hasonlítási alapnak a Hogyan tovább? C. könyvben,
az 1983 kiadásában, 38 oldalon, 2 táblázat
ideális összehasonlítási alapot nyújt.
Megfelel így ez a válasz már?
Teknőc
Más gumi? Nagyobb átmérő nem nagyon fér be, a szélesség meg itt nem számít.
Az meg tény hogy aki forgalomban használja az kisebb-nagyobb módosításokat elkövet a gépen, használhatóság azért nem mindegy. Enyimet is már lehetne a Pannóniákból átvéve TSF-nek nevezni, mert vannak difik az alapváltozathoz képest :D
Nem járok még régóta az egyetemre, és semmi köze annak amit tanulok, az MZ-hez.
Bocsánat nem tudom, hogy miben más a géped, de nekem sem gyári kipufogóm van, a karbim sem gyári...viszont ettől az áttételem ugyanaz, és a fordulatszámmérőm is ugyanúgy mér mint eddig...
Csak annyiban más a gépem,hogy más kipuff más a motorszabályozása,emiatt más érték a fordulat kapásból,oszt ez még csak egy, másik más a hátsógumi,ezt írtad,ez már 2, stb. innen szépen bukik az alapszámítás, mert alapértékkel,alapbeállításokkal számol, ami nem érvényes reám egyáltalán..
Csak nem bírtam ki..:(((!
Teknőc
Tudod mit, minden km óra csal egy kicsit,s általában 5-10 km/h-rel mutat többet, de ezt is valaki beállítja pontosan, ha értenek hozzá. Keres olyan emberkét a környezetedben, biztos találsz.
De befejezem, mert lassan mindenem csal,-fordulat-kmórám,
sőt a szemem is...DDDD
Nektek van igazatok,nekem pedig más a véleményem függetlenül egymástól.
Mert mást tapasztaltam, jó egynéhány változtatás után a gépen.
Függetlenül hogy a miskolci egyetemre jársz páréve, függetlenül mástól is. Más beállítás miatt más érték is adódhat.Ennyi!
Teknőc
Teknőc
Ha minden gyári volna-ez igaz volna-
de ez nem nálam.
Aztán most itt sok mindent be lehet venni, magyarázni, hogy a mérőműszer csal, s most ez más,..de hidd el, ha látnád a részleteket,akkor sok minden más szemszögben lenne..
Nem a számítást vontam kétségbe,ismétlem, az jó!
Csak téves teljesen erre hivatkozni, ma már tudom.
Teknőc
Na ha már így benne vagyok, írok még a km órámról is.
Amíg mért, 80ig kereken 5 km/h csalt, akkor a fordulatszámmérő 4600nál állt, ami 75 km/h-nak felel meg.
Viszont mikor fordulatszám mérő szerinti 80nal mentem, akkor már 90et mutatott, amint elérte a 5400as fordulatot, ez a 90, ott már 100 felett kalimpált.
Ez így igaz,ezzel semmi gond nincs...:)
Teknőc
"De így igaz, a számok nem hazudnak, de egy számítás még nem igazol mindet, van mellette más számítások is...;)"
Ez így teljesen igaz... lenne más esetben, de itt arról beszélünk, hogy fogaskerekek forognak, adott fordulattal, itt egy számítás is tökéletesen elég, mivel ha a tiéd egy mozdonyt húzna, 4be 4000es fordulattal, akkor is 60al megy, meg ha csak egy 40kg zsoké ül rajta akkor is.
Adok annak egy esélyt, hogy lehetnek a gumi abroncsok különböző méretűek, de ez maximum 2-3km/h eltérést okoz.
jaj bocsi ez a 17es első lánckerékkel van...
Kár hogy nem fér be, akkor lehet a km óra is pontosabb lenne.
Azért mondtam hogy a számok nem hazudnak, mert ez ki van számolva nem az óra mutatta.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=347601991920762&set=p.347601991920762&type=1&theater
Egyetemen tanulok, majd összefuthatnánk egyszer. :D
Szia Teknőc!
Sajnos igaza van Jakinak, még 16-os elsővel lánckerékkel sincs egészen 70 a 4000, de 15-össel inkább 60 a 4000! Az hogy az óra mit mutat az egy dolog elkalimpál magának ő boldogan. :D
Jól bírja az a terhelést, elmész vele a világ végéig Te is.
Ennyit a szőrszálhasogatásról;)DDDD
Ezért nem szabad, mert mindenben lehet messziről hibát találni, főleg, ha részletekkel nem vagyunk tisztában.
Teknőc
Nos, hogy 100-nál mennyit megy a fordulat nem néztem, és 100-zal, illetve 110-zel egyszer mentem, de akkor még 125-ös volt.
De nem szabad vele így menni, bő 90 volt vele mostanság a max.
Persze, azt is nézni kell, hogy te még jócskán mázsa alatt kell hogy legyél, én meg rendesen annyi vok.
Ez is óriásit jelent a kis ts-nek ám!
Általában bő 110kilóterheléssel használom, erre jön még a túrafelszerelés is.(+25 Kg)
Ha már a számok tükrében vizsgálódunk- egy jó, leendő mérnök nem csak egy számítást vesz figyelembe, mert az összes többi számítás eredője dönt.
De így igaz, a számok nem hazudnak, de egy számítás még nem igazol mindet, van mellette más számítások is...;)
Teknőc
Akkor ne legyél:)
15/48-as áttéttel van fent
- ennyit a szőrszálhasogatásról;)
4000/min-nél van 70km/h-nál.
Van nálam egykét u.n."tunning" is..DDD
Teknőc
Mit csinalsz Miskolcon? En is itt vagyok.
a számok nem hazudnak, ha 6000nél megy 100at, akkor 4200nál megy 70et...
Az nem kevés picit? Vagy GPSsel mérted?
Jó kis fogyasztás, viszont nem akarok szőrszál hasogató lenni de 4000nél 66al megy a 16/48as áttétellel.
Na ma volt az éles teszt, feljöttem vele Miskolcra, viszont a felfogatás még nem tökéletes, sajnos egy pici falsot szív, pont annyit hogy a fogyasztás 4l-re nőt kb.
Holnap lehet veszek valami ragasztó félét aztán had szóljon, még alszok rá egyet...
Az én dellortomban is olyan van.Azért is reménykedem abban, hogy a fogyasztás nem fog nőni.Jóval precízebb karburátor lévén, hiába nagyobb köbcentihez van tervezve, nem biztos, hogy a fogyasztás is nagy lesz.
Részletesebben itt:
http://fmp-motorosok.hu/component/content/article/1-friss-hirek/164-a-pici-motor-pici-tura-palicsi-to
Teknőc
Számológép szerint: 2,9764 L/100km.
Így jobb Gabi?
Ezért mondom,3L alá, de 3l,
-így szebb érték.
Teknőc
A fogyasztái adat picit érdekes "felcsúszott 3l alá, ~3 liter" :D
Képzeljétek, voltam egy kis guruláson Szombaton, Szerbiában. Ha nem szitált volna az eső, nagyon szép kis kerülés lett volna. Itt 70-es utazót nyomtam neki, így a fogyasztásom felcsúszott a 3L/100km alá, inkább ~3L lett.
Így szebb érték.
Ja, 70-nél a fordulat 4e/min volt.
A kis gép jó bírta a félnapos szitálást, én kevésbbé...DDDD
Teknőc
Ezért sírom vissza a yamaha endurócskám lyukacsos főfókatartóját. A levegő áramlástól erősen függő volt így a benya mennyisége. Alul is, felül is, középen is optimális volt a benzin-levegő arány.
nézegettem én is, viszont a phbh-ba amit találtam, az enyémbe való magas fejű alapjárati fúvóka 2600 forint.
Nem teljesen értem egyébként, mert az enyémbe nem magas fejű volt, de jól muzsikál a simson fúvókával is, amit ingyen kaptam.
Gondolkodom egy főfúvóka dözsárazáson, mert kb fél gázig tudom használni, itt olyan 85 körül megy, viszont most alul igen fasza.
Meg jó ez a szívató megoldás, ha ráhúzom fel pörög 3000re, majd oda is csinálnom kell egy bovdent, mert nyilván vékonyabb és hosszabb bowden kell bele.
Helló!
MZ oldalkocsihoz keresek fékmunkahengert!
Ja mondjuk az M6-os már 1000forint...jó drága a sárgaréz :((( mert legyártani biztos nem drágább.
Megjegyzem ennyiért érdemes vacakolni?
http://www.robogowebshop.hu/uzemanyagellato-rendszer/karburator-fofuvoka/fofuvoka-m-5-110-dellorto-porlasztohoz-i-pol3601110
Ezt legfeljebb felfúrni kell, azt vállalom :)
Értem, egyenlőre hál'Istennek nem indokolt az átfúvókázás, ugyanis a simson fúvókát egy az egybe bele lehetett tekerni, ma még be kell állítani és remélem jó lesz, ha fent nem is megy úgy, az nekem amúgy se lényeges, de ha kell a 98as főfúvókán még tudok dörzsárazni ha kell.
Ugye ha nem derült volna ki, az egyedi menet gyártás az a sok idő és szenvedés egy ilyen pici játék esztergán.
Viszont valahol nekem is van egy delortó karbim, megnézem milyen csavarból lehetne jó fúvókát csinálni. Bár az olasz ugye? Azok hála az égnek metrikus meneteket használnak többnyire, nem valami módosított köbkönyökös szabványt amit George Washington határozott meg a függetlenségi nyilatkozatban.
Elég sok macera egy darabot legyártani. Szóval ha rendesen meg akarnál fizetni akkor többe lenne mint a gyári :)))
Viszont ha találsz olyan csavart aminek jó a menete és betekerhető a fúvóka helyére, abból 5perc alatt lehet fúvókát csinálni.
Jó lenne sárgarézből, de acél megmunkálás sem probléma, csak az könnyebben belerohad.
Ilyet esetleg csinálnál nekem is ha úgy alakul? :D természetesen kifizetném az anyagot meg a munka díjat. :D
Ja a tapasztaltok:
Egész jó a karbi alulra sok egy picit a benzin, de ha lesz egy kisebb fúvóka majd holnap kipróbálom.
Fordulaton különben elég jól megy, bár a felfogatás nem tökéletes, szív egy pici falsot amit főleg 5000 felett érezni, viszont 3200től 5000ig nagyon szépen muzsikál, egyenlőre megérte a karbi a 4000 forintot.
Az a helyzet, hogy nem igazán, bár nálam az alapjáratiba bele lehet tekerni az MZ fúvókát, ami jó mert nem sokkal tér el a menet, szóval most újabb fajta simson karbi alapjárati fúvóka megy majd bele ami csak 35ös.
Még szerencse hogy van jókis esztergám, meg fúróim 0,05mm lépcsővel, szóval delortó bekaphatja :D
Ismerős a helyzet:)Lehet a dellortonál ezzel próbálkozok, mert nem szabvány fúvókák.Most a főfúvóka méret 290!:)
(anno Trabanthoz állítva)
Másik, hogy régen úgy próbálgattuk a dolgot, hogy vékony rézdrótot dugtunk át a fúvókán. Vannak század miliméteres rézdrótok is, szóval elég finoman lehet állítani így. Aztán amikor tudjuk az átmérőt lehet cseréni rendesre.
Szabvány fúvóka nem megy bele?
Azért egy átfúvókázás se olcsó, egy főfúvóka pl. 800-1000 forint körül van, aztán még jön a többi, meg a próbálgatások, stb.
Szerencsére nekem a főfúvóka nem túl nagy 98 körül van, viszont az alapjárati szerintem sok lesz, 52es van benne plusz még van a segéd fuvi az is 25 körül van, mert ebben a karbiban az alapjárati benzint állítom az alapjárati csavarral, nem a levegőt, van mellette egy másik lyuk is de az le van vakolva, nem tudom mi szerepe lehet.
Biztosan jo lesz a kenese a 10 literes fogyasztas mellett. :-)
Nekem is van egy 34-es dellorto, már régóta tervezem, hogy felteszem rá próbaképp, csak még le kéne fúvókáznom:)
Mondjuk szerintem akkor is nagy lesz egy 250-nek a 34-es...
Üdvözletem!
Megosztanék egy tapasztalatot, kipufogó ügyben.
Történt még az ünnepek előtt, hogy a gép szimeringes lett a váltó felől ismét. Gondoltam ennek a fele se tréfa, mert nem szoktuk 4000 km-ként szimeringezni.Sajnos 2 hetet kellett még így járnom vele.
Vettem Koyo csapágyat és kék színű szimeringet, elő vettem a csapágyragasztót, összeragasztottam mindent, csapágyat főtengellyel csapágyházzal, nyilván közbe szétesett a váltó, szét húzattam, majd össze is ugyan úgy,(a koros csapágyragasztó bazi gyorsan szárad, ez a két művelet kb. egy óra volt).
No de nem is ez a lényeg... a lényeg hogy a gép, szét szedés előtt 60nal tudott száguldani, ami szét szedés után már elérte olykor a 75-t is, nos ezzel nem voltam teljesen elégedett, mert a motor már nem füstölt, viszont kiváló domborzat, és széljárás érzékelővé változott.Ezen kívül roppant kellemetlenül éreztem magam mikor a 37-sen egy kamionos, dombnak fel is bevállalta az előzésemet.
Gondolkodtam, hogy mi lehet a baj, tettem bele a 97es fúvóka helyett egy általam kb. 100asra dörzsárazotatt, sokat nem változott, adtam neki az Aldi előtt még egy kis előgyújtást, ugyanúgy semmi, nagyobb terhelésre rendre becsörög... nem értettem.
Hallgatom a kipufogót, szerintem elég hangos, bár ez az ETZ kipu azért nem egy lopakodó, de kezdett gyanússá válni. Fogtam kiégettem könyökkel együtt, közbe apa mondta, hogy ez csak gáz pocsékolás, és tényleg alig jött ki belőle valami, bár a könyök le volt rakódva rendesen.
Estére összeraktam, gondoltam mos jól kitaposom a szemét, ha beciripel, ha nem...
Húzom neki hidegen...gyááá ez nagyon lép, kipróbálok egy izomból gyorsulást álló helyből: 1be 30, 2be 50, 3ba 70, 4be 90...ejj mondom vissza tértek a lovak, de azért kipróbáltam még vagy kétszer, hogy biztos-e.
Szóval most örülés van, és csodálkozás is, mert vissza tért a hangja, és az ereje, viszont a koksz meg nem volt számottevő...lehet pont valami kis résbe ült be az a kevés is ami benne volt.
Holnap még kipróbálom a frissen vett dellorto phbl 26os karbival, kíváncsi leszek rá...lesz fogyasztás ezerrel...
Már nem etz. Mármint főfékhenger. Gimerica, vagy mi a rák.
Csak kar nélkül kaptam. Ezért faragtam bele etz kart. Lehet hogy lecserélem valami robi karra, ha látok a bontóban. Csak kell a motor hogy elmenjek a bontóba.
Nem is mondtam még hogy barna a féktárcsám mióta beégett. Ilyent még nem láttam. Nem kékes, nem rozsaszines, hanem sötétbarna. Ilyen ötvözetet még nem láttam. Olyan mintha belesült volna valami a felületbe, pedig semmi nem volt rajta. De legalább nem görbült meg, nem repedt el amikor kihült.
Még az is elképzelhető hogy eltörik. Borzalmasan silányak. Én kettőt törtem el az első fékezéskor, mire egy jót találtam...szerencsére már Yamaha kell rá, az meg megbízható.
Összesen: 982 oldal
Az itt olvasható hozzászólásokért nem vállalunk felelősséget.
Ha úgy gondolod, hogy egy hozzászólás méltatlan, kérjük olvasd el moderálási alapelveinket.
|
|
|
|